CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Pamflet >  

C Ă P Ş U N A R U L
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe vremea când nu ieşea afară din ţară decât... „ăla şi cu Leana a lu' Zăpăcitu din capul statului” − vorba lui Amza Pelea −, mai toţi românii-şi doreau să se facă „gân-daci”!  
  
─Păi, ce sunt gândacii, nu-s nişte gâze?  
  
─Nu-nu-nu: sunt nişte „daci care gân-desc”! Sau... mă rog... care gân-deau. 
  
─Zău? Şi la ce... mă rog... gân-deau?  
  
─Păi, gândeau la... cum să se facă „gân-daci de Colorado”! Că acuma, oricine se poate duce pe-acolo să se facă, cum vrea, chiar şi de... „colorado”, fără bani încă, participând doar la „Loteria vizelor”!  
  
─Dar, stai o leacă: de ce să mai baţi drumul până acolo? Uite frate Spania colea, la doi paşi de noi, ţară în care poţi ajunge, nu o biată „gâză”, ci un di-ta-mai Căpşunaru', şi-ncă de renume naţional, cel puţin, dacă nu şi mondial!  
  
─Crezi cum vrei: Eu sunt mândru de titlul de CĂPŞUNAR! Ce “honoris causa”? Căpşunar ne-ne-eee! Uite că nu pot renunţa la el... 
  
─Căpşunar? Da' ce este căpşuna?  
  
─O biată fructă „rozaceae”! Ce-i drept, cam căutată azi, mai ales de românii cărora le place să-şi câştige banul, lăsându-şi acasă mândriile şi ambiţiile anilor de „studiu”, doctoratele, ca Ponta bunăoară... de dragul copiilor şi a întregii lor familii. Asta-m vrut: neo-politică? Asta mâncăm azi! Şi uite-aşa, că mare bai nu-i: căpşuna aduce bani capşunarului nostru, căpşunaru' nostru aduce bani familiei sale, familia lui „mişcă” pe unde poate, comerţul sau „umflă” relaţiile... Deci, fruct-a-duce bani, dar nu ţării că... ţara-i dă la parlamentari... ca să poată dormi liniştiţi prin băncile parlamentului, adică tot ca-n cismele Statului, ca pe vremuri, dacă tot îi alegem să stea...  
  
─Nu le-ajunge cât dorm, ca noi, în paturi? Stai aşa! Bine-bine, dar până când?  
  
─Păi... până la alegeri numai! Ce, nu ajunge? Să zică merçi că respectăm normele democratice făcute de ei, că altfel!!!...  
  
─Eu cred, totuşi, că nu numai culesul căpşunilor ar fi pe placul românilor cinstiţi şi harnici, ci orice cules de... de altele!  
  
─Şi culesul de flori?  
  
─Claro! Uite, dacă nu mă credeţi, anunţaţi, dar nu oricum, ci prin Ministerul Muncii, că undeva într-o ţară oarecare, se solicită braţe de muncă, la culesul de... trandafiri, să zicem şi o să vedeţi cum se vor îmbulzi românii pe această sursă de câştig, pentru că, venind prin Ministerul Muncii (noastre!), va fi cotată drept „sigură”. Nu se vor mai gândi ei atunci la simboluri, la ţepi, la partide politice, că vorba-aia: Banu' să iasă! Sau cum zice englezu': „Mony tok!” E drept că vor mai fi şi din aceia mai „vigilenţi”, care se vor întreba: „Bă, da acuma, trandafirii ăştia put a „Crin” rău de tot?  
  
─Nu-i problemă, că şi-aşa trebuie să purtăm „botniţe” ca la cules sau pe stradă... d-alea de „gripă A” sau de fum, ca japonezii! Împuşcăm mai mulţi iepuri dintr-un foc: ne vom păzi şi de fum şi de gripă, că de, ştim că vine de la „porci”! Da' ne vom păzi şi de mirosul ăla otrăvitor, de... Crin.  
  
─Bravo! ...Judecată simplă, dar eficientă... de CĂPŞUNAR. 
  
─Ah, dac-ar vrea Căpşunarii să se mai unească odată, să scape ţara de veşnicul pericol comunist, despre care am văzut, pe SITE-ul Antenei cu ocazia comemorărilor evenimentelor de la Timişoara, că doar domnul Guşă crede că nu mai există, din cauza guşii sale probabil, că noi, căpşunarii din străinătate, departe de casă, dar şi de mediile de informare trandafiro-nţepate şi crino-infestate, nu mai putem fi păcăliţi aşa uşor, chiar dacă şi pe aici sunt „trandafirişti” care se mai înţeapă, ce-i drept, cu opoziţia, dar cu un căpşunar-om de rând, nu au nimica, dom'ne! Şi nici nu se-mbuchetează aşa repede, ca la noi, cu-n Crin!...  
  
─Vrei să zici: Bine, bă, dar Bernard Madoff, „americanu” ăla cu Criza, ce-a făcut?  
  
─A făcut... ce-a-nvăţat împreună cu Adrian Năstase să facă, la studii „economice” în SUA... la „Bănci cu Finanţe”, că doar au fost colegi de grupă „doctoranzi”. Numai că ăsta, al nostru, încercând a-şi „adapta” cunoştinţele la „nevoile” actuale, a-împrumutat prea mult, cu mâna pân' la umăr, de la Banca aia... cum îi zice... „Mătuşa Tamara Bank”, pe când Madoff ăla, nu şi-a mai tras cu pistolu-n gât!...  
  
─Ala-şi trage-n cap, dacă vrea, că americanii ştiu să mânuiască armele... Nu ratează... 
  
─Da' uite, Maria Vlas, alt exemplu de elevă sârguincioasă, tot de la Bănci a „împrumutat”, nu de la „mătuşi”!... Mai vreţi exemple? Vântu, nene, poftim!... Brânză!... 
  
─„Afacerişti” nene, nu căpşunari, ca noi!... 
  
─Eh, dar ce treabă mai avem noi acuma cu ăştia? Ia să-i lăsăm tot pe ei să se „ocupe” în continuare de tunuri, că se făcu târziu deja şi... mânie trebuie să plec la muncă, la schimbul II, la cules de căpşunele!... 
  
─Păi ce-i mai votăm? 
  
─Noi nu! Dar mai ştii... „majoritatea”... 
  
...Aşa-dar noi vă spunem civilizat: La revedere..., ne vedem la alegeri şi-apoi peste cinci ani! Că de(!), vouă, doar, nu v-a plăcut peste patru...  
  
Alexandru Tomás-Cervesy 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
C Ă P Ş U N A R U L / Alexandru şi Maricuţa Manciuc Toma : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 592, Anul II, 14 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Alexandru şi Maricuţa Manciuc Toma : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru şi Maricuţa Manciuc Toma
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!