CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Bulgării de aur !!!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
BULGĂRII DE AUR !!! 
  
Minele de aur din Munţii Apuseni au avut şi încă mai secrete chiar şi acum. Imediat după ce am absolvit cursurile şcolii profesionale, am fost repartizat la mina Muncăceasca Vest care se afla în vecinătatea minei Stănija, cunoscută ca o bună producătoare de aur nativ. La mina noastră lucram la galeria Acra plasată chiar la aflorimentul filonului 25. Intrarea în această galerie se făcea printr-o galerie săpată pe vremea exploatării acestui filon de către romani. Dovada cred că mai exista şi astăzi deoarece o bună lungime de galerie era săpată cu dalta şi ciocanul într-o rocă destul de dură care iată rezistase de-a lungul secolelor. Înainte de a ieşi din roca dură şi a pătrunde în zona filonului 25 exista o sală mare săpată unde se spunea că erau cazaţi cei care lucrau în mină. Desigur că fiind închişi, nu puteau fi decât sclavi sau ceva de genul acesta. Nici într-un caz oameni liberi. 
  
Lemnul folosit la armare îl luam direct din pădure, atât doar că era tăiat de către alţi muncitori de la suprafaţă. La ieşirea din galerie erau două uşi cu grilaje metalice; una în interiorul galeriei unde se termina roca dură, cealaltă chiar în apropierea ieşirii unde era amplasat un post de pază militarizat, completat întotdeauna de un civil care era şi controlor de aur pentru cei care ieşeau din mină. La suprafaţă începuse săparea unei galerii care urma să străpungă direct în corpul filonului 25 şi astfel se evita trecerea prin galeria veche romană. După ce înaintase câţiva metri buni în munte prin rocile încă instabile, au început să se sape în roci mai dure şi se foloseau deja explozivi. După o asemenea puşcare când s-a ajuns la locul de muncă pentru încărcarea materialului rezultat din puşcătură au rămas surprinşi când printre pietre în lumina lămpii de carbid cu care erau înzestraţi muncitorii au văzut sclipiri de metal. Nu erau doar simple bucăţele, ci erau un fel de bulgări destul de mari cam de mărimea unor dovleci medii ca mărime. Culoarea lor de un roşu aprins a dus la concluzia că este aur nativ. În astfel de situaţii se luau măsuri severe de pază pentru asigurarea securităţii locului. La înălţimea şi izolarea din munte unde se afla locul nu era telefon, distanţa până la sediul minei fiind destul de mare, astfel că s-a bătut clopotul de alarmă. Între timp cei prezenţi au fost opriţi la locul cu pricina şi nu mai puteau pleca nicăieri. La scurt timp au apărut un grup de soldaţi înarmaţi şi şefi care se găseau la sediul minei de la suprafaţă. Măsurile de securitate a locului au fost luate imediat, stabilindu-se aducerea unor lăzi de dinamită pentru încărcarea blocurilor de metal. Un inginer prezent acolo şi un controlor de aur supravegheau lucrul muncitorilor. A fost trimis un mesager la mină să se aducă bidoanele speciale şi a fost informată conducerea sectorului principal că s-a descoperit aur nativ. La acea gura de mină nu a mai ieşit nimeni din subteran, fiind anunţaţi să iasă numai pe la baza minei. E greu de explicat ce se petrecea acolo. Asta pentru faptul că locul era destul de izolat şi se puteau întâmpla orice perturbare a procesului de recuperare a metalului nobil, şi mai ales natural! Măsuri peste măsuri trebuiau luate, căci de la sediul minei unde se descoperise nativul mai trebuia trecut şi printr-un tunel lung de circa 3000 metri pentru a se ajunge la sediul minei centrale de unde bidoanele aveau să fie duse la laboratorul uzinei de preparare care se afla la mina Haneş. După multe peripeţii cele vreo câteva lăzi şi bidoane au ajuns la destinaţie. Aici era şefă de laborator o chimistă cu multă experienţă în domeniul aurului. În prezenţa celor îndreptăţiţi să asiste, au fost deschise lăzile. Mare a fost surpriza celor prezenţi când li s-a comunicat de către chimistă că era; CUPRU NATIV şi nu aur! 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Bulgării de aur !!! / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 529, Anul II, 12 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!