CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 968 din 25 august 2013        Toate Articolele Autorului

Buhuşeanca Daniela Uchiyama renaşte oina în ţara Soarelui Răsare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Românca Daniela Uchiyama, născută la Buhuşi stabilită azi în oraşul japonez Ashikaga, judeţul Tochingi Ken, predă şcolarilor niponi limba engleză. Totodată, în această vacanţă (în Japonia anul şcolar are durata între 1 aprilie-25martie, anul următor), spre uimirea şi deopotrivă admiraţia comunităţii, a organizat un program de învăţare a oinei, jocul presupus a fi sportul naţional românesc, evoluat dintr-una din ramurile sporturilor noastre arhaice şi renăscut după 1989, odată cu alegerea la conducerea Federaţiei Române de Oină, a antrenorului constănţean Nicolae Dobre, iar în prezent, şi ca urmare prestigioasă şi benefică a preluării sub patronajul Casei Regale a României.
Programul „Gakudo Pooh San” este întrucâtva asemănător activităţilor estraşcolare de la noi, „Şcoală după şcoală”. Învăţarea oinei, la iniţiativa şi cu aportul Danielei Uchiyama se desfăşoară în cadrul acestui program, sub genericul „Haideţi la oină în Japonia!”, iar în timpul anului şcolar, la şcoala la care Daniela predă.
Aducerea oinei pe tărâmul ţării Soarelui Răsare e o realizare după câţiva ani de stăruinţă. De absolută noutate în întreaga Asie şi prin aceasta, foarte agreată la Ashikaga, se doreşte ca oina să fie permanentizată în comunitatea Danielei Uchiyama, care a făcut demersuri de colaborare cu Federaţia Română de Oină, confirmându-i-se sprijinul ca bâta dacică să voiajeze, şi să înceapă a se înrădăcina şi în Japonia, spre a rodi bucurii copiilor, mai mult decât bastonul de baseball…!
Stabilită de peste cinsprezece ani în Japonia, buhuşeanca Daniela Uchiyama, căsătorită cu Makoto Uchiyama, şi mamă a două fiice, Ayame şi Shiori, este cunoscută cititorilor ziarului nostru din anterioare prezentări. Prin ceea ce făptuieşte atât de departe de ţara ei natală, argumentează un real şi profund românism izvorât din dorul de acasă. Într-o altă patrie şi altă cultură cu inimaginabile neasemănări, Daniela Uchiyama şi-a ţinut aproape ţara sa, reconstruind un colţ din ea, peste mările şi oceanele lumii, o mică Românie care cuprinde fotografii de acasă şi diverse obiecte specific româneşti. Gloria gimnasticii, oina, Familia Regală a României, Dinastia Română, Casa Regală a României predomină între imaginile care oglindesc pe panouri cu fotomontaje, realităţile româneşti.
Aducându-şi cu ea şi sportul naţional românesc, oina, Daniela Uchiyama şi-a rezidit pe o temelie de spiritualitate românească, o mică Românie, în ţara Soarelui Răsare ! (Aurel V. Zgheran) aurel.vzgheran@yahoo.com  
Referinţă Bibliografică:
Buhuşeanca Daniela Uchiyama renaşte oina în ţara Soarelui Răsare / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 968, Anul III, 25 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!