CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Plutonierul
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Plutonierul 
  
Cred că istoria a fost scrisă de un plutonier. Nu Biblia, nu Dumnezeu, ci plutonierul a creat istoria. El a scris regulamentul, el l-a aplicat. Înalt sau scund, slab sau gras, cu mustaţă sau fără, el este omul fără carte , dar care ştie tot. Nu a condus în viaţa lui un pluton. S-a ocupat de treburi administrative. Registre, efecte militare, hrană, ordine, da, ordine, fără ordine nu există nimic. Nu ridică vocea, el doar mârâie. Superiorii nu-l iubesc, soldaţii nici atât. Dar el este plutonier de sute de ani. Nimeni nu ştie dacă a fost însurat, dacă are copii, nici plutonieraşi ca el, greu de închipuit. Are două vicii – minte de îngheaţă apele şi fură. De furat , fură puţin, o pâine, o carte ( la ce-i trebuie?), dar de minţit , nu am văzut mitoman mai mare. Tu îi pui dovada în faţă, el, nu , el este stăpânul adevărului mincinos. Uneori şi plânge, ca să te convingă de dreptatea lui. O fi un psihopat? Nici vorbă. I-am fost prieten, a uitat, l-am ajutat să-şi ia bacalaureatul, a uitat. În schimb îmi reproşează căl-am trădat mereu şi oriunde. Adică merge pe principiul – te judec cu unitatea mea de măsură. Este un rău necesar. Fără plutonieri, vorba lui Sveijk, când vorbea despre clistir, imperiul acesta se dărâmă. Să nu creadă cineva că am ceva împotriva plutonierilor reali, vorbesc despre un plutonier iluzoriu. Plutonierul există sub forma ADN-ului în foarte mulţi oameni. Ei nici nu ştiu cât de plutonieri sunt. Nici nu vor şti, altfel s-ar supăra. Iar arta nu trebuie să supere pe nimeni. Dacă eram Rembrandt făceam un portret nemuritor – PLUTONIERUL.  
  
BORIS MARIAN 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Plutonierul / Boris Mehr : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1202, Anul IV, 16 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!