CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Scriitori >  

Blecher şi Eugen Ionescu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Blecher şi Eugen Ionescu- trecuţi cu vederea? 
  
La 13 noiembrie 2009 s-a împlinit un centenar de la naşterea celebrului dramaturg româno-francez, Eugen Ionescu, iar cu puţin timp înainte, M. Blecher .a împlinit şi el aceeaşi „vârstă. Din păcate , Blecher nu a apucat să trăiască nici 30 de ani, doborât de o tuberculoză a sistemului osos, după ce aproape un deceniu a fost semiparalizat şi s-a tratat în diverse sanatorii. Ce este comun între cei doi creatori? Mama lui Eugen Ionescu era de origine sefardă, tatăl, tot Eugen Ionescu era un om cu vederi naţionalist-şovine, relaţiile cu fiul şi cu mama acestuia, Marie –Therese Ipcar nu erau dintre cele mai bune, erau chiar despărţiţi. Eugen Ionescu şi-a creat marea operă dramatică..în...Franţa. Aflăm cu stupoare că fiica dramaturgului, Marie- France a refuzat orice ofertă ca scriitorul, fost membru al Academiei Franceze, unul dintre creatorii teatrului absurdului, alături de Samuel Beckett , să fie sărbătorit în România. Se ştie că Eugen Ionescu, cândva prieten cu Mircea Eliade, Cioran, ş.a.,a crticat aspru totalitarismul din România, dictatura lui Ceauşescu, piesele sale au fost scoase din repertoriul teatrelor din România, dar reacţia de acum, a fiicei este de neînţeles. Alta este situaţia lui M. Blecher. Născut în România, de o originalitate şi expresivitate ieşite din comun, admirat de avangardişti din ţară,din Germania, Franţa, cu o operă restrânsă, din cauza sănătăţii precare, dar cu amprentă modernistă, ceea ce îl apropie,pe plan artistic,de şcolile moderniste din lume, înclusiv teatrul lui Ionescu, Blecher este oarecum ignorat, centenarul naşterii sale nu a fost pus în evidenţă, cu excepţia unei evocări în ROMÂNIA LITERARĂ şi în alte două- trei reviste de cultură. Nu se ştie de ce . Există o explicaţie , totuşi – Eugen Ionescu este o valoare autentificată în Vest, Blecher este mai puţin cunoscut în Vest, ceea ce nu înseamnă că opera sa este mai puţin valoroară. Dar „complexul occidental” mai funcţionează. Blecher a fost evreu, dar nu a făcut multe referiri la originea sa, Eugen Ionescu nu se considera evreu, mama sa fiind convertită, iar tatăl era român, ortodox, dar a avut o atitudine de apropiere faţă de evrei. Argumente, contraargumente, cert este că nici unul nu a beneficiat în 2009 de omagiile pe care le meritau.. 
  
Boris Marian 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Blecher şi Eugen Ionescu / Boris Mehr : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 340, Anul I, 06 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!