CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

BIBLIOGRAFIA.Studiilor şi articolelor consacrate lui Tudor Vladimirescu şi Revoluţiei din 1821, publicate în Revista Porţile de Fier.
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!


 

BIBLIOGRAFIA  

Studiilor şi articolelor consacrate lui Tudor Vladimirescu şi Revoluţiei din 1821, publicate în Revista Porţile de Fier.  

Varvara Magdalena Măneanu  

 

Încă de la înfiinţare, în 1996, Societatea şi Revista de Istorie şi cultură Porţile de Fier, din Drobeta Tr Severin şi-au propus şi au reuşit să organizeze manifestări cultural–ştiinţifice şi publicistico-editoriale, consacrate Patronului Istoric al Mehedinţiului şi Olteniei, Tudor Vladimirescu şi Revoluţiei din 1821, continuând preocupări mai vechi materializate în seria de simpozioane şi volume Mehedinţi –Istorie şi Cultură, apărute înainte de 1989.  

În fapt Tudor şi Revoluţia din 1821 constituie o secţiune de bază a Programului de cercetare şi valorificare asumat de Societatea şi Revista Porţile de Fier.  

Astfel, membri şi colaboratori ai Societăţii şi revistei noastre, au reluat şi dezvoltat cercetarea şi valorificarea ştiinţifică a acestei tematici de importanţă deosebită pentru istoriografia românească. S-au pus în circuit ştiinţific şi cultural importante cercetări şi contribuţii, pornind de la tradiţia specifică zonei şi de la baza documentară existentă, la care se adaugă noile interpretări istoriografice . Redăm mai jos principalele referinţe consacrate personalităţii lui Tudor Vladimirescu şi Revoluţiei de la 1821, cuprinse în studiile şi articolele publicate în Revista Porţile de Fier:  

Barbu Paul Emanoil, Haiducul Iancu Jianu patrticipant la revoluţia de la 1821, ( I, nr.3, 1996, p.7)  

Bărbulescu Constantin, Tudor Vladimirescu, un demn continuator al sarabilor din Plaiul Cloşani- Mehedinţi, (I, nr.3, 1996, p.14)  

Caleţeanu Elena, Dinică Ciobotea, Aspecte publicistice privind steagul Revoluţiei din 1821, ( VII, nr.1(13), 2003, p.4)  

Carlaon Claudiu, Tudor Vladimirescu şi legăturile cu moşnenii de pe valea Motrului de la Roşiuţa, (XII, nr.18, 2010, p.19)  

Chipurici N., Sub semnul legendarului Tudor Vladimirescu- La 175-a aniversare a Revoluţiei de la 1821. Monumentul de la Padeş, ( I, nr.1, 1996, p. 5)  

Ciobotea Dinică, Moşnenii în Istorie, Cine au fost moşnenii, Moşnenii în Revoluţia din 1821, (XII, nr.18, 2010, p.14)  

Fuiorea Nicolae,Eminescu şi Tudor Vladimirescu, ( I, nr.4, 1996, p. 20)  

Joiţa Virgil, Mentalităţi ale pandurilor în Revoluţia Română din 1821, (I, 1998, p. 8)  

Mateescu Ileana,Tudor Vladimirescu, ( VI, nr.2(12), 2002, p.19)  

Măneanu Mite, Cerneţi: creşterea şi descreşterea unui oraş, (VIII, nr.1(14), 2004, p.6)  

Măneanu Mite, Martirul, ( I, nr. 2, 1996, p. 1)  

Măneanu Mite, Tudor Vladimirescu, eroul Renaşterii Naţionale Româneşti din Epoca Modernă.225 de ani de la naştere, (XI, nr.1(15), 2005, p.1)  

Nicolae Iorga, ( I,nr.3, 1996, p. 14)  

Petroi Constantin Juan, Locul relaţiilor lui Tudor Vladimirescu printre fruntaşii din sud-estul Banatuluiîn pregătirea revoluţiei din 1821, ( I, nr.3, 1996, p.9)  

Protopopescu C.A., Elena JianuTutunaru, Tudor Vladimirescu în opera lui  

Rusu Victor, Tudor Vladimirescu în poezia cultă, (IX, nr.1(15), 2005, p.10 )  

Şerban Constantin, Date noi privind oastea condusă de Tudor Vladimirescu, (IX, nr.1(15), 2005, p.5)  

Şerban Constantin, Iordache Golescu, un memorialist mai puţin cunoscut al Revoluţiei condusă de Tudor Vladimirescu, ( VIII, nr.1(14), 2004, p.2)  

Şerban Constantin, O carte rară despre Tudor Vladimirescu din perioada 1821-1864, ( VI, nr.1(11), 2002, p.4.)  

Şerban Constantin, Revoluţia din 1821 de Tudor Vladimirescu reflectată în istoriografia europeană din sec.XX, (I,nr.3, 1996, p. 4)  

Şerban Mirela, Revoluţia din 1821, evenimet de importanţă europeană, ( I, nr.3, 1996, p. 4)  

Şerban Mirela, Un studiu puţin cunoscut despre Tudor Vladimirescu apărut la Cernăuţi în secolul al XIXlea, ( III, nr.2, 1998, p.14 )  

 

Referinţă Bibliografică:
BIBLIOGRAFIA.Studiilor şi articolelor consacrate lui Tudor Vladimirescu şi Revoluţiei din 1821, publicate în Revista Porţile de Fier. / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 860, Anul III, 09 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!