CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Sorin Petrache         Ediţia nr. 114 din 24 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

BIBLIA RĂSTIGNITĂ ÎN SĂRBĂTOAREA DE PAŞTE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nimic nu părea să tulbure dimineaţa însorită a comunei bihorene Mădăras. Bucuria Sărbătorii pascale a fost răscolită, însă, de un gest greu de încadrat în tiparul convieţuirii multiconfesionale din vestul României. La poarta micuţei biserici a comunităţii baptiste din zona Salonta creştinii erau aşteptaţi de o Biblie răstignită de o minte întunecată. 
  
Evenimentul nefericit s-a petrecut, potrivit vecinilor Bisericii creştine baptiste „Credinţa” din Mădăras, duminică, 24 aprilie, puţin după ora 7:30, când un localnic întărâtat şi manipulat de o grupare de fanatici religioşi din localitate a vărsat în curtea bisericii conţinutul rupt în bucăţi al Bibliei. Sfânta Scriptură a Vechiului şi Noului Testament în traducerea fostului preot ortodox Dumitru Cornilescu şi tipărită de Societatea Biblică Interconfesională din România în anul 2010 a fost sfâşiată pagină cu pagină, iar cele 1.227 de pagini mototolite, cu blasfemii scrijelite cu pixul şi comentarii insultătoare atent detaliate în anumite pagini, au fost aruncate în curtea bisericii. Coperta Sfintei Cărţi a fost torturată cu o furie greu de explicat pentru o societate rurală modernă: pe coperta-spate a fost lipit cu scotch un text cu injurii şi blasfemii iar în interiorul coperţilor texte produse de o minte chinuită confirmau şi contraziceau totodată cuprinsul smuls, mototolit şi rupt în bucăţele. 
  
„Este o acţiune care ar vrea să tulbure bucuria Sărbătorii Învierii Mântuitorului Isus Hristos, ne-a declarat ing. Florin Cociubei, unul dintre pastorii bisericii. Extremul şi fanatismul care caracterizează acest gest fac parte dintr-o altă perioadă istorică, cel mai probabil din Evul Mediu. Comuna Mădăras este o localitate europeană în care convieţuirea interconfesională întregeşte cartea de vizită a Bihorului. Ştim cine este autorul, nu ştim cine se ascunde în spatele lui, fiindcă acest personaj a fost manipulat şi provocat să arunce cu noroi pe obrazul comunei. Dar noroiul se va usca şi se va curăţa iar buna convieţuire între ortodocşi, catolici şi baptişti se va întări şi va birui răul. Noi, baptiştii, spunem ce ne învaţă Isus Hristos, Domnul nostru chiar prin Biblia care a fost distrusă cu atâta furie: „Tată, iartă-i, căci nu ştiu ce fac!” (Luca 23:34)”. Autorul acestei fapte reprobabile este abonat la conflictele religioase din comună. Personajul este în proces cu preotul ortodox şi, în umbra unei false mândrii naţionale, reuşeşte doar să răspundă unor comenzi obscure care frizează ridicolul. 
  
Biblia distrusă în comuna Mădăras, în dimineaţa primei zile de Paşte, face parte din prima serie de 1.100 de cărţi sfinte pe care Fundaţia Mission Without Borders România (Misiune Fără Frontiere), cu sediul în Sibiu le-a donat Centrului de Misiune Creştină al Cercului Pastoral Salonta coordonat de pastorii Aurel Galchiş, Mihai Cociubei, Florin Cociubei, Flaviu Tocai, Cristian Vidican şi Ioan Marişcaş, în care sunt incluse bisericile baptiste din municipiul Salonta şi din localităţile Mădăras, Avram Iancu, Ghiorac, Ianoşda, Homorog, Mărţihaz, Bălnaca, Sântelec şi Hidişelu de Sus, pentru a fi distribuite gratuit în şcoli, spitale, instituţii publice şi societăţi comerciale, unităţi bancare şi secţii de poliţie, precum şi în biserici ale Comunităţii baptiste bihorene. Acţiunea de evanghelizare prin distribuirea gratuită a Cărţii Cărţilor a demarat în ziua de 8 Martie şi s-a încheiat marţi, 15 martie. Într-o singură săptămână, cele peste o mie de biblii s-au epuizat cu rapiditate, impactul acestei misiuni de evanghelizare fiind apreciat la superlativ de primari, poliţişti, directori de instituţii publice, profesori, elevi şi părinţi. Dana Ţîrle, consilier al Preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor s-a implicat cu multă dăruire în această acţiune de evanghelizare. Personal şi prin intermediul unor asociaţii şi fundaţii creştine, Dana Ţîrle a distribuit gratuit câteva sute de biblii pentru copii, biblii standard şi cărţi creştine în aşezăminte umanitare din judeţul Bihor şi în Penitenciarul Oradea.  
  
Creştinii din Cercul Pastoral Salonta, urmând îndemnul Sfintei Scripturi, nu vor face demersuri legale pentru pedepsirea celui care a sfâşiat Biblia. Cu toate acestea, Codul Penal românesc pedepseşte cu închisoarea sau cu amenda infracţiunile contra libertăţilor religioase. Potrivit Capitulului III, articolele 381 şi 382: “Împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios, care este organizat şi funcţionează potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă” iar “Profanarea unui lăcaş sau a unui obiect de cult, aparţinând unui cult religios care este organizat şi funcţionează potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”. Din cele 1.100 de Biblii distribuite gratuit în zona Salonta, una a fost răstignită la Mădăras. „Ne-am rugat în Biserica din Salonta şi continuăm să ne rugăm lui Dumnezeu pentru iertarea celui şi a celor care au săvârşit acest gest reprobabil. Dumnezeu să aibă milă de sufletul lor. Cuvântul Domnului este viu şi adevărat iar misiunea noastră este să-l facem cunoscut tuturor oamenilor, buni şi răi”, ne-a declarat ing. Aurel Galchiş, pastorul senior al Bisericii creştine baptiste „Betel” din Salonta şi al Bisericii din Mădăras. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
BIBLIA RĂSTIGNITĂ ÎN SĂRBĂTOAREA DE PAŞTE / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 114, Anul I, 24 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!