CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Confluenţe Româneşti         Ediţia nr. 166 din 15 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

BELVEDERILE DIN SINAIA (1) – STÂNCA SFÂNTA ANA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Autorul articolului: Dan Nicolae Manea 
  
Motto: „Nu poţi preţui,dacă nu cunoşti!” 
  
ERA peste poate să fii la sfârşit de săptămână în plimbare la Sinaia şi să nu mergi să vezi Stânca Sfânta Ana. Pe platforma nivelată de la baza stâncii, care mai există şi astăzi, erau mai tot timpul rânduite trasuri iar vizitatorii, în ţinute elegante, îşi clăteau privirea cu panorama superbă a oraşului, inspirau adânc aerul ozonat şi îşi alinau setea cu o bere rece de Azuga. 
  
Învăluită în legendele munţilor Bucegi, stânca Sfânta Ana a fost la un moment dat locaţia unui vechi schit, mică grotă şi cele câteva inscripţii de pe pereţi amintind azi de acest moment. Mai târziu, în 1897, Societatea Carpatină Sinaia, fondată de un grup de drumeţi entuziaşti dintre care îi amintim doar pe: Tache Ionescu, Bucura Dumbravă, arhimandritul Nifon şi Iosif Sângiorgian, a construit aici primul pavilon din lemn, dispărut azi. 
  
ASTĂZI, acest loc extrem de frumos şi de la îndemâna oricui, a fost pe nedrept abandonat şi apoi uitat. O săgeată mâzgălită pe o stânca este aici singurul indicator pe care îl poţi găsi. Mai apoi, pe marginea drumului care este blocat cu un stâlp metalic, un panou te îndeamnă să te întorci dacă nu vrei să te întâlneşti nas în nas cu un urs. Cei care îşi iau inima în dinţi şi merg totuşi mai departe, descoperă un loc minunat, liniştit, sobru prin înălţimea, duritatea şi strălucirea stâncii şi în acelaşi timp prietenos prin calmul panoramei care ţi se deschide larg în faţă: staţiunea Sinaia ghemuită la poalele domoale şi împădurite ale munţilor Baiului. 
  
Aş vrea să-i întreb ceva pe sinăieni: „De când nu aţi mai fost la Stânca Sfânta Ana? Câţi dintre copii sau nepoţii dumneavoastră au auzit de ea sau când a avut loc ultima excursie cu copii, organizată de una din şcolile din zona în acest loc?”  
  
„Ce putem face în timpul liber când venim la Sinaia?”, se întreabă pe de altă parte oaspeţii staţiunii. Unul dintre răspunsurile posibile ar putea fi: „”Mergem la Stânca Sfânta Ana!”. Dar distinşii oaspeţi nu pot fi primiţi oricum, şi atunci: ce este de făcut? 
  
- Locul şi imaginea lui (în ilustrate, hărţi sau monografii) trebuie să apară în oferta staţiunii. 
  
- Traseul trebuie marcat cumsecade, deblocat şi indicat pe hărţile turistice. 
  
- Pentru a degaja câmpul vizual este necesară o cosmetizare a vegetaţiei ce a invadat locul. 
  
- Prin efortul comunităţii locale se pot face minime amenajări ecologice pentru delimitare. Confort şi siguranţă adică o balustradă din lemn rotund, câteva bănci de lemn şi o platformă. Şi de ce nu, se poate chiar reclădi vechiul pavilion din 1897. 
  
Cred că pentru orice locuitor sau om de afaceri din Sinaia ar fi o mândrie să poată participa la realizarea unui astfel de proiect, trecându-şi astfel numele alături de iluştrii săi predecesori. 
  
Cred de asemeni că tinerii din şcoli ar putea fi primii capabili să urnească din nou rotile ruginite ale unui mecanism care a funcţionat atât de multă vreme cu succes: atitudine şi acţiune civică. 
  
De altfel, toate aceste întâmplări despre Sinaia trebuiesc adunate şi spuse, ca să rămână în memoria generaţiilor viitoare dar şi scrise putind fi astfel comercializate ca produs turistic autentic. Lucrurile de valoare dispărute trebuiesc reclădite, vechile tradiţii reânodate şi, dacă ne vom dovedi vrednici, ar fi minunat să adăugăm şi noi câte ceva. 
  
Arhitect Dan Nicolae MANEA 
  
Sinaia 
  
13 iunie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
BELVEDERILE DIN SINAIA (1) – STÂNCA SFÂNTA ANA / Confluenţe Româneşti : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 166, Anul I, 15 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Confluenţe Româneşti : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Româneşti
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!