CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Beldie începe şcoala...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
8 BELDIE ÎNCEPE ŞCOALA 
  
Noaptea aceea de duminică a fost pentru Beldie o veşnicie. Visase că ciurda scăpase în lanurile de lucernă şi acum erau toate umflate iar Grapă nu ştia ce să facă. Dimineaţa a fost trezit de Colorado care i-a spus să ducă boii şi vaca la păşune. Nu i-au dat nimic de mâncare, aşa cum proceda Grapă în fiecare dimineaţă. Beldie a lăsat vitele la ocolul satului la Gura Halmului şi s-a întors acasă. Lumea cu care se întâlnea îi punea sumedenie de întrebări, la care copilul dădea doar din cap, afirmativ sau negativ. Ajuns acasă a fost trimis la alte treburi, fiind tot flămând. Atunci s-a dus să-şi ia singur de mâncare, dar vitrega i-a spus să meargă la moş Lică! Dar nu a îndrăznit să-l oprească să mănânce. A vrut să-l lovească, dar Beldie s-a ferit fugind în ogradă, de unde i-a spus vitregei că, dacă mai încearcă să-l bată, se va întoarce la ciurdă. Între timp Colorado a revenit acasă spunându-i lui Beldie că a fost înscris la şcoală în centrul de comună şi avea să stea la internat. Vitregei i-a spus să-l lase în pace, fiindcă nu voia să ajungă pe la cei de la partid, cum îl avertizase moş Lică! 
  
A venit şi ziua de 15 septembrie care a fost pentru Beldie una plină de emoţie. Justificată, de altfel. Avea să meargă la şcoală în ciclul II. Foştii săi colegi din clasa a IV- a erau acum cu un anîn plus. De dimineaţă a fost lăsat să umble la traistele cu haine, unde a găsit tot ce nu visase vreodată! Toate hainele erau noi, de la ciorapi la şapca de elev. Vitrega şi Colorado umblaseră prin traiste, dar toate erau pe măsura băiatului. I-au pus în traistă cărţile şi l-au lăsat să plece la şcoală. Când l-au văzut copiii din sat cum era îmbrăcat, aproape să nu-l recunoască. Ajuns la şcoală, arăta ca un adevărat elev. Surpriza cea mare a fost aceea că moş Lică l-a aşteptat la poarta şcolii, l-a mângâiat pe creştetul său tuns periuţă, cum se purta şi Grapă. Beldie a rămas trist deodată, iar moş Lică şi-a dat seama de situaţia prin care trecuse băiatul. La un moment dat a sunat clopoţelul şi au început să iasă din cancelaria şcolii cadrele didactice în frunte cu directorul şcolii.  
  
Pedagogii care urmau să se ocupe de supravegherea elevilor îi orânduiau, după regulile de ei ştiute, într-un careu după clase. Directorul i-a întâmpinat cu un BUN VENIT, dorindu-le succes în noul an şcolar. Unul dintre profesorii diriginţi a mai spus ceva despre disciplină, după care au fost trimişi la clasele lor. Între timp moş Lică s-a apropiat de director şi a stat mai mult de vorbă cu el povestindu-i despre protejatul său Beldie. Se pare că moş Lică se cunoştea bine cu directorul şcolii, din alte timpuri mai vechi. Nu a mai apucat să vorbească din nou cu Beldie, dar, după cum avea să afle mai târziu nici Colorado nu avea să se intereseze de soarta lui cum avea să o facă moş Lică. În prima zi nu au rămas la internat, ci au fost trimişi acasă mai devreme cu lista lucrurilor ce trebuiau să le aducă cu ei la internat. Ajuns acasă, l-a găsit pe moş Lică în casă stând de vorbă cu Colorado şi vitrega. L-au oprit să asculte discuţia care începuse înainte de a veni el. Astfel avea să audă cu urechile sale cum l-a ameninţat pe Colorado să aibă grijă de Beldie. A plecat spunând atât: Nu vă puneţi cu mine, şi aveţi grijă de acest copil nevinovat! Şi a plecat. De aici Beldie a devenit inamicul numărul unu al familiei lui Colorado. Viaţa acestui copil începea să ia o direcţie nouă. 
  
http://en.calameo.com/books/0001367691e6739ae3348 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Beldie începe şcoala... / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 391, Anul II, 26 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!