CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Beldie - duminica ciurdarilor
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
9 BELDIE - DUMINICA CIURDARILOR 
  
Contactul cu şcoala nu părea pentru Beldie ceva neobişnuit. În primele clase primare fusese un şcolar obişnuit, chiar dacă în clasa a treia luase premiul întâi. Aici lucrurile erau cu totul altfel. Avea timp să înveţe şi era hotărât sa facă asta. Cărţi avea, caiete de asemenea, creioane şi chiar un penar de lemn alb pe care Grapă îi scrijelase numele, adică Beldie. De aici încolo nu avea să cunoască un alt elev decât Beldie! Profesorii se obişnuiseră şi ei cu porecla micului elev. Sâmbătă după ore, elevii plecau acasă să se schimbe de cămăşile murdare. Beldie şi colegii săi au fost miraţi că Beldie era aşteptat de moş Lică, cu şareta la care era înhămat Suru. Nu au luat drumul târgului, căci ar fi fost mai aproape, şi fiind o zi de toamnă însorită au mers acasă la Beldie să le arate lui Colorado şi vitregei că cineva are grijă de el. Apoi şi-au continuat drumul prin sat spre oraş. Au tras direct la moş Lică acasă unde îi aştepta Leana surda. Aceasta era deosebit de bucuroasă revăzându-l pe copil, mai ales că între timp aflase de la Grapă mult mai multe despre protejatul lor. Duminică dimineaţa Beldie a vrut să meargă la ciurdă, însă moş Lică l-a luat la biserica Adormirea Maicii Domnului, care era cea mai reprezentativă biserică a oraşului. L-au pus să scrie un pomelnic pentru pomenirea morţilor, îndemnându-l pe Beldie să scrie pe cine ştia el dintre cei care nu mai erau. Au constatat că scrisese: MAMA, BUNICA IOANA. Nevrând să strice ce simţea acel copil, nu l-au întrebat nimic altceva. După ce s-au întors de la biserică, au revenit acasă unde îi aştepta Grapă. Vitele de la ciurdă se împuţinaseră şi la ciurdă a rămas noul ajutor a lui Grapă. Grapă l-a cuprins pe Beldie cu mâinile sale nesfârşite, strângându-l cu mare afecţiune la pieptul său uriaş. 
  
Au povestit tot felul de lucruri, dar l-au lăsat pe Beldie să spună despre şcoala sa. După amiază toţi patru au mers la cinematograf, unde rula un film de comedie: Caut o nevastă! 
  
Când cei din sală izbucneau în râsete, Leana surda îşi făcea cruce. Până să se dezmeticească Beldie care era povestea din film, tocmai se terminase filmul, aşa că nu prea a înţeles mare lucru. După film au mers la birtul lui Ţanu, unde moş Lică a comandat mici, bere pentru el şi Grapă, iar pentru Leana surda şi Beldie limonadă. Undeva pe un fel de scenă cântau muzicanţii, printre care se zicea că ar fi fost şi Bidirel, un viorist foarte cunoscut şi talentat. Moş Lică s-a dus la acesta şi i-a dat ceva bancnote să le cânte nişte cântece de petrecere care erau la modă. Beldie era oarecum străin de astfel de mese, de muzică şi de multe altele. După ce a mâncat 2 mici, s-a oprit, însă Leana surda şi Grapă l-au îndemnat să mănânce cât vrea. Nu au stat prea mult şi după ce au terminat, au plecat spre casă. Grapă s-a dus la stâna de la ciurdă iar ceilalţi trei au mers acasă la moş Lică. Luni dimineaţa Grapă a venit cu şareta să-l ducă pe Beldie la şcoală. 
  
Era îmbrăcat elegant, cu un raglan din stofă englezească şi o pălărie din acelea care purtau doar oamenii de seamă. Beldie nu mai văzuse aşa ceva! Leana surda le pregătise o mică gustare de dimineaţă cu lapte şi ceva brânzeturi, pe care numai Leana surda ştia să le prepare. Pentru Beldie pregătise o mică trăistuţă cu mai multe alimente pe care să le aibă supliment la internat pe timpul săptămânii. Au plecat spre comuna unde era şcoala lui Beldie. Drumul era - pentru acele vremuri - destul de bun pentru roţile de cauciuc ale şaretei. Au ajuns la porţile şcolii cu puţin înainte de ora 8, astfel că prin curtea şcolii erau foarte mulţi colegi de-ai lui Beldie. Când l-au văzut pe uriaşul Grapă, imediat s-au strâns în jurul său pentru a-l vedea şi mai mult, ca să-l atingă. Grapă l-a luat în braţe din şaretă pe Beldie, l-a luat de mână şi au plecat spre dormitorul internatului. Dar Grapă mai avea o misiune, să stea de vorbă cu directorul, căruia trebuia să-i de un plic de la moş Lică. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Beldie - duminica ciurdarilor / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 392, Anul II, 27 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!