CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Baronul din gang
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Bustul din bronz al baronului George Lowendal, multilateralul artist supranumit „pictorul Bucovinei”, zace stingher, acoperit de praf şi pătat de cocleală, în gangul din spatele Muzeului de Istorie din Suceava. 
  
Proiecte... 
  
Bustul, realizat de sculptorul Panaite Chifu, a ajuns la Muzeul Bucovinei din Suceava în vara anului 2007, ca donaţie a Fundaţiei „Ion Basgan” din Bucureşti. 
  
Intenţia, anunţată atunci de conducerea instituţiei muzeale sucevene, era de a amplasa acest bust în faţa viitorului Muzeu de Artă, proiectat să se înfiinţeze în imobilul de pe strada Alexandru cel Bun în care funcţionează Centrul Militar Judeţean, muzeu care a rămas, din păcate, un vis neîmplinit.  
  
Artistul plastic Panaite Chifu (care a obţinut, în anul 2005, Marele Premiu al Bienalei Internaţionale de Sculptură de la Toyamura, Japonia) a executat bustul lui Lowendal sub atenta observaţie a fiicei baronului, Lydia Lovendal - Papae (care a decedat în anul 2006 la Bucureşti), care, împreună cu soţul său, arhitectul Radu-Mihai Papae (decedat şi el, imediat după pierderea soţiei), doreau să pună bazele unui muzeu memorial, răscumpărând şi adunând, cu mari sacrificii, cca. 500 de lucrări din opera risipită a lui George Lowendal. 
  
George baron Lowendal 
  
Multilateralul artist George Lowendal (pictor, poet, arhitect, scenograf, actor, maestru de balet...), cu o biografie fascinantă şi un arbore genealogic care circumscrie mai multe familii europene cu „sânge albastru”, a fost director tehnic la Teatrul Naţional din Cernăuţi (1926-1935) şi la Teatrul Naţional din Craiova (1942-1943) şi a desfăşurat o bogată activitate la teatrele „Lucia Sturdza Bulandra” şi „Constantin Tănase” din capitală.  
  
A fost profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti şi s-a remarcat ca un cronicar vizual al spaţiului bucovinean fiind un peisagist şi portretist de excepţie.  
  
A avut mulţi prieteni în lumea artistică, scriitori şi actori de renume între care Cezar Petrescu, Victor Ion Popa, Camil Petrescu, George Mihail Zamfirescu, Ionel Jianu, Grigore Vasiliu Birlic, Sică Alexandrescu, Radu Beligan.  
  
Născut la Petersburg, la 27 aprilie 1897, George baron Lovendal, cea mai complexă personalitate culturală din Bucovina interbelică (supranumit ”pictorul Bucovinei”, întrucât a fost creatorul celei mai reprezentative tipologii artistice a ţăranului din această zonă) a decedat la data de 18 februarie 1964.  
  
Neîmpliniri 
  
Instituţia muzeală suceveană a întreprins o serie de demersuri pentru a aduce la Suceava colecţia de artă a soţilor Papae, dar, din cauză că aceasta a făcut obiectul unui litigiu între moştenitori, demersurile nu s-au finalizat pozitiv.  
  
În judeţul Suceava există câteva lucrări semnate de George Lowendal (la Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Bucovinei, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului, la Muzeul Etnografic „Samuil şi Eugenia Ioneţ” din Rădăuţi, precum şi în câteva colecţii particulare).  
  
Regretata artistă plastică Ileana Bardă, care a fost unul dintre discipolii lui Lowendal, deţinea mai multe lucrări care purtau semnătura acestuia, câteva piese de grafică fiind expuse, cu ani în urmă, în cadrul unei expoziţii comemorative. 
  
La momentul la care se lucra la proiectul Muzeului de Artă din Suceava s-a făcut şi propunerea ca o stradă din municipiu să poarte numele artistului. 
  
Din păcate, bustul lui Lowendal n-a mai fost amplasat în spaţiul public şi nici una din străzile urbei nu-i poartă încă numele.  
  
George Lowendal, „pictorul Bucovinei” (în memoria căruia, la Bucureşti, s-a constituit o fundaţie care gestionează colecţia soţilor Papae) este „onorat” la Suceava de un bust prăfuit adăpostit într-un gang. 
  
Tiberiu COSOVAN  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Baronul din gang / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 69, Anul I, 10 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!