CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Analize >  

Bani, bani şi iar bani!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Asistăm de la o vreme la o hemoragie monetară de sute si mii de miliarde de euro spre vistieriile celor mai cheltuitori membri UE, indiferent că este vorba de Grecia, de Spania, de Italia sau în perspectivă şi de alţi potenţiali sărăciţi, care se plâng de golirea vistieriilor lor, de parcă s-ar fi năpustit pe neaşteptate molima în finanţele lor. Şi acest nou imperiu economic UE, care se vrea o contra-pondere la rechinii consacraţi ai lumii contemporane, începe să scârţâie din toate încheieturile.  

Disperarea a pus stăpânire pe minţile liderilor politici, ale bancherilor, eminenţele cenuşii cu merite recunoscute dar mai ales absconse în creşterea cu orice preţ a vistieriilor, sunt chemaţi să judece, să dea verdicte, să nu fie lăsat nimeni să falimenteze şi puşchea pe limba celui care se gândeşte să părăsească arena. Ăsta ar fi un vis urât pentru îndepărtarea căruia ar fi în stare să facă orice. ORICE!  

E nevoie de bani, bani şi iar bani, din ce în ce mai mulţi bani, curaţi sau mai puţin curaţi, cum cerea şi Napoleon înaintea fiecărui război.  

Bani ca să astupe găurile negre ale cheltuielilor, cele mai multe dintre ele nesăbuite. Dar nimeni nu se gândeşte că asta seamănă cu politica struţului sau cu a celui care căzând în fântână, se trage singur de păr ca să iasă afară, vorba unui umorist hâtru.  

Germania a dus până acum împreună cu Franţa toată povara acestor s-căderi de pe foştii lor cai frumoşi a cheltuitorilor. Dar cât o vor mai putea face? Rigoarea germană nu se asortează deloc cu aerul bonom al italienilor sau grecilor învăţaţi să trăiască bine, din ce în ce mai bine, atâta timp cât se găseşte cineva dispus să plătească. Deviza efort pentru confort, nu face casă bună cu O sole mio, şi nici cu Zorba grecul de exemplu, la care nu vrea nimeni să ia aminte.  

Confortul moleşeşte voinţa, caracterele, virtuţile, de la individ până la scară socială şi asta se vede concret în bilanţurile îmbrăcate în haine din ce în ce mai strâmte.  

Românul nostru, l-a învăţat nevoia de-a lungul istoriei să nu se lungească mai mult decât îi este pătura că la plapumă a ajuns mult mai târziu. Adică să nu cheltuieşti niciodată mai mult decât poţi să plăteşti. Şi pentru asta nu e nevoie de nici un fel de studii sau diplome academice.  

Atâta timp cât nu se va pune degetul pe rană, cât nu se va tăia răul din rădăcină, cât nu se va umbla la cauze în loc de efecte, spectrul datoriilor va continua să tulbure somnul magnaţilor şi plătitorilor de astăzi. Întâi venituri şi apoi cheltuieli. Întâi producţie şi apoi consum. Quod erat demonstrandum.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Bani, bani şi iar bani! / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 624, Anul II, 15 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!