CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

Ayurveda sau Mânâncă doar atunci când îţi este foame!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

fragment din volumul în lucru „Lacrima din ocean”  


Eram de câteva zile în Sri Lanka şi îmi petreceam timpul mai mult plimbându-mă şi vârându-mi nasul peste tot. Valurile înspumate mă atrăgeau doar atât cât să îmi răcoresc trupul înfierbântat şi sunt mult prea „neliniştită” să stau întinsă pe cearşaf sau şezlong încercând să-mi schimb culoarea albă a pielii. Oricum razele de soare mă găsesc şi în mişcare şi nu aveam intenţia să particip la un concurs „Cea mai bronzată femeie de pe plajă”.
Într-una din plimbări, transformată în joacă de picioarelor mele, care ba îşi lăsau tălpile arse de nisipul fin, încins încă de la primele ceasuri ale dimineţii, ba acceptau îmbrăţişarea tandră a valurilor înspumate, l-am cunoscut pe Nyl.
Nyl este un tânăr singalez ce, la fel ca mulţi alţi tineri bărbaţi, îşi petrece majoritatea timpului pe plajă recomandând turiştilor serviciile vreunui anumit hotel, restaurant sau pur şi simplu oferindu-se însoţitor. Preţul plătit pentru un serviciu sau un obiect cumpărat cuprinde întotdeauna un comision pe care îl va încasa acesta. Nu aş putea recomanda cum este mai bine să procedeze un turist, mai ales când este la prima vizită pe aceste locuri. Cred că indiferent de varianta aleasă se scoate din buzunar mai mult decât valoarea realăa produsului, dar un însoţitor bun poate fii, de cele mai multe ori, un ajutor. Cum se găseşte un însoţitor bun? Doar flerul te poate ajuta!
Nyl face parte, însă, din acea categorie de tineri, care sunt „oficiali”cuprinşi în programul de promovare a turismului, aşa că, poartă un tricou cu inscripţiile „Responsible Tourism Partnership, Bentota Beach, LaLuna”. Vorbeşte aproape perfect germana, zicea el, o rupe puţin şi în franceză, iar de engleză nu voi mai aminti, fiindcă ea poate fii socotită a doua limbă maternă a singalezilor, învăţându-se încă de la grădiniţă. Este un tânăr inteligent şi îşi cunoaşte bine „meseria”. Sunt ferm convinsă că ar face faţă cu succes într-un job de vânzări în oricare firmă „pretenţioasă” din Europa.
Lucra pentru hotelul „LaLuna”, cum îi arăta de altfel inscripţia de pe tricou, hotel aşezat într-un loc de basm, pe malul râului Bentota, aproape de vărsarea acestuia în ocean. Amplasarea lui îi oferă multe avantaje. Se ajunge pe plaja Bentota, una dintre cele mai frumoase plaje, traversând râul cu barca ancorată în dreptul terasei, dar în primul rând, are un centru de sporturi nautice şi un centru Ayurvedic.
Bucuros de revederea cu Klaus, pe care îl cunoaştea din anii precedenţi, ne-a propus să vizităm centrul Ayurvedic al hotelului chiar dacă nu avem intenţia să urmăm o cură.
Trebuie să vă spun că de-a lungul plajei există multe puncte (hoteluri sau persoane private) care se recomandă că pot oferi tratament ayurvedic. În timp, am realizat, reclamele folosesc doar la ademenirea turiştilor, în realitate, serviciile oferite fiind departe de ceea ce ar trebui să fie, în cel mai fericit caz există un maseur.
Ei, dar eu am avut noroc cu Nyl şi am păşit într-un centru ayurvedic adevărat, am stat de vorbă cu un specialist care mi-a prezentat cu amabilitate oferta lor şi bine-nţeles a încearcat să mă convingă să le păşesc pe de-a buna, pragul. Am promis că mă voi gândi la propunere şi m-am retras cu braţele pline de broşuri şi pliante pe care le-am parcurs acasă, când agitaţia zilei s-a potolit, soarele ducându-se să lumineze altă parte a planetei noastre, destul de repede. La ora 19, noaptea deja îşi intră în rol. Informaţiile găsite mi s-au părut destul de interesante aşa că după câteva zile, când am avut ocazia să mă întâlnesc cu un medic din Alutghama, nu am ezitat să-l provoc la o discuţie pe această temă, deşi, sincer, nu m-am aşteptat să aflu nimic nou faţă de ce găsisem în broşuri. Am gândit aşa, pornind de la premiza că, într-o localitate ca Alutgahma, un oraş de coastă din districtul Kalutara, cunoscut prin turism, dar care nu cred să aibă mai mult de 5-6000 de locuitori, un medic, fie el renumit pentru felul cum îşi practică meseria, nu poate să îmi ofere informaţii în plus. Nici măcar înfăţişarea cabinetului nu a putut să mă avertizeze de strâmbătatea gândirii.
Cabinetul cu pricina se află undeva în centrul oraşului, în spatele unui magazin cu de toate.
Se intra printr-un gang care dă într-o mică curte interioară. În spatele acesteia, casa, a cărui balcon este încărcat cu flori multicolore, te facesă crezi că ai lăsat în spate o altă lume.
Lateral, în partea stângă,firma scrisă în engleză şi singalezăîţi indică prezenţa cabinetului medical. Două trepte duc în sala de aşteptare, o cameră de vreo 25 metri pătraţi, în care o mulţime de scaune sunt aranjate asemeni unei săli de cinema. De altfel, chiar era un televizor în faţa scaunelor, pe ecranul căruia se derulao telenovelă urmărită cu mai mult sau mai puţin interes de cei care aşteaptausă fie invitaţi în cabinetul propriuzis. În partea dreaptă a sălii curate nişte scări duc la etajul clădirii, care nu ştiu cu ce este ocupat. În stânga, în faţa uşiivopsite în verde, două trei perechi de sandale.
Obiceiul de a-ţi lăsa încălţămintea la intrare există şi când intri în casa cuiva, nu numai în temple, el fiind un semn de respect faţă de cel căruia îi calci pragul.
În partea dreaptă a uşii o mică fereastră, de vreo 30 centimetri pătrat, cu geam mat, se deschide de câte ori intră cineva în sala de aşteptare, iar în cadrul ei apare capul unui tânăr cu păr cârlionţat. Este avertizat de camera de vederi amplasată deasupra uşii, iar el trebuie să identifice dorinţele vizitatorului.
În spatele uşii verzi două mici cabinete, mobilate simplu, cu mobilier vechi parcă de când lumea darcucearşafuri de un alb sclipitor. În stânga holului un birou din care nu lipseşte computerul aşezat, pe o lungă masă, alături de câteva cutii cu fişe medicale şi un dulap în care se văd tot felul de sticluţe, micicutii, faşe şi atele.
Uşa din spatele holului dă în garajul familiei şi intrarea în casace se vede din curte.
La trecerea prin cabinet am avut impresia că mă aflu în dispensarul medical din satul copilăriei mele, din anii 65-70. În pragul camerei unde am fost invitaţi, m-am oprit de-a binelea dezorientată,în faţa mea desfăşurându-seimaginea unui salon englezesc de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
„Cu siguranţă călătoresc în timp!” le-am spus gazdelor mele şi mi-am cerut scuze pentru ţinuta mea neadecvată, pantalonii scurţi şi tricoul nepotrivindu-se cu decorul.
Au râs, m-au poftit să iau loc pe un fotoliu şi ca să mă menţină în epoca în care credeam că ajunsesem, m-au servit, în ceşti de porţelan pictat manual, cu un delicios ceai de Ceylon îmbunătăţit cu tot felul de ierburi, că doar păşisem în casa unui medic ayurvedic.
Savurându-mi ceaiul, am aflat de la gazda mea, doctorul Rohana Sisira KUMARA, NO340 GALLE ROAD, Aluthgama, că face parte din familia LIYANAMAHADURA din partea de vest a Sri Lankăi, din oraşul Panadura, familie ce a dat naştere la trei generaţii de medici ayurvedici, constant angajaţi în cercetare şi studii, în crearea formulelor pentru tratament fără reverse a bolilor incurabile şi cronice.
Străbunicul familiei a lăsat moştenire fiului său câteva mii de reţete scrise pe foiţe de bambus, iar acesta, LIYANAMAHADURA TORINO DE Silva, născut în 1921 la Panadura i-a continuat munca de cercetare, fiind lector la Ayurveda Medical College. El s-a specializat în tratarea pacienţilor cu paralizie şi în ortopedie, specializare ce a urmat-o mai apoi, fiul său, gazda mea.
DR. LIYANAMAHADURA Rohana Sisira KUMARA este, de asemenea calificat ca şi medic TRADIŢIONAL AYURVEDIC, remarcându-se în faţa confraţilor prin diagnosticarea cauzei fracturilor traumatice şi externe, încă de la vârsta de 18 ani.
Doctorul Rohana KUMARA, un bărbat de statură medie, bine făcut, cu faţa creolă şi păr negru cârlionţat, îmbrăcat în cămaşă albă şi pantaloni negri de stofă uşoară, mi-a vorbit despre tatăl şi bunicul dânsului, cu o privire caldă în care am putut citi toată stima, respectul şi dragostea ce o poartă celor doi, în timp ce îmi arăta fotografii ale familiei aflate într-un album mare, cu coperţi de piele şi o mulţime de distincţii şi diplome,unele atârnate pe pereţii salonului, altele aflate într-o vitrină, care confirmau spusele domniei sale. Dar piesade rezistenţă şi mândria supremă a fost adusă de fiul mai mic, un tânăr extrem de gentil. Avea în mâini parcă un evantai imens, dar care nu era altceva decât cele peste o mie de reţete ale străbunicului lor scrise pe foiţă de bambus. O moştenire valoroasă atât prin reţetele ca atare, transcrise mai târziu de fiu în engleză, cât şi prin documentul în sine.
Răsfoind albumul, aflu că Doctorul Rohana KUMARA mai are doi fraţi, care au urmat alt drum al vieţii, fiind singurul atras de preocupările tatăluiîncă din copilărie, când îl însoţea pe câmpuri şi în păduri în căutarea plantelor.
Cei doi băieţi ai doctorului au studiat medicina Ayurveda la Colombo, după care şi-au desăvârşit studiile la Londra, în prezent fiind calificaţi în medicina Ayurveda tradiţională şi modernă.
Cel mai mare dintre fii,DR. LIYANAMAHADURA Rukshan KUMARA,practică medicina la Londra, iar cel mai mic,DR. LIYANAMAHADURA WENAKA KUMARA,alături de tatăl său în cele două cabinete din Alutghama şi Panadura.
Dar ce este Ayurveda? Iată ce am aflat de la gazdele meleextrem de amabile.
Ayurveda este un sistem de vindecare natural, care apare descris încă din anul 3000 î.Hr. în textele sacre ale Vedelor, dar el este cunoscut cu mult înainte, fiind practicat pe teritoriul Indiei. Este considerat cel mai vechi sistem de medicină din lume. Numele este compus din două cuvinte, „Ayu” care înseamnă „Viaţăşi „Vedacare înseamnă „Ştiinţă. Deci, Ayurveda este ştiinţa despre viaţă.
În acelaşi timp Ayrveda este un sistem de medicamente, în sensul că sistematizează informaţia despre sănătate şi boala care dezechilibrează fiinţa vie şi intervine pentru restaurarea echilibrului şi menţinerea lui.
Ayurveda cuprinde toate aspectele legate de viaţa individului, fizic, mental şi spiritual. În principiu, Ayurveda caută să prevină dezechilibrul, iar atunci când el apare să îi găsească rădăcina. După restabilirea echilibrului, şansa reapariţiei bolii este foarte rară.
Tratarea unei boli se face pe fiecare individ în parte, fiecare fiind unic în felul lui.
În tratamente se folosesc combinaţii dintre plante, diferite metale şi produse animale.
În India,Ayurveda a fost interzisă peste 150 de ani, fapt ce a determinat pierderea a multor aspecte, dar în Sri Lanka această cunoaştere a fost aplicată în mod consecvent, fiind astăzi singura ţară din lume în care statul recunoaşte Ayurveda ca un sistem complet de îngrijire a sănătăţii, faţă de India care a migrat spre medicina convenţională încă din anii `60.
Am pus gazdelor mele o sumedenie de întrebări la care mi-au răspuns cu amabilitate şi o plăcere vizibilă, ceea ce mi-au demonstrat mai întâi de toate enorma dăruire pe care o au pentru profesia lor, o tradiţie de familie dusă cu cinste din generaţie în generaţie mai departe. Redau câteva din ele.

Faceţi parte dintr-o familie care s-a dedicat cercetărilor în medicina Ayurveda. Dumneavoastră însuşi aţi continuat cercetările şi afirmaţi că este un sistem complet de îngrijire a sănătăţii. Cum se explică că fii dumneavoastră şi-au completat studiile într-o universitate din Anglia, studiind medicina convenţională?

Sistemul nostru AYURVEDIC, îmi răspunde dr. Rohana KUMARA, menţine o atitudine deschisă şi liberală faţă de un alt sistem DE MEDICAMENTE. Acceptăm investigaţiile moderne cum ar fi raze X, RMN SCANINGS, CT SCANINGS, etc. În sistemul nostru există o mulţime de medicamente pentru boli unice, iar noi avem obligaţia de al alege pe cel corect, în conformitate cu corpul pacientului, iar aceste investigaţii moderne ne ajută să descoperim mai repede dezechilibru apărut. Aşa că, mi s-a părut un lucru firesc şi benefic.

Domnule drWENAKA KUMARA, v-aţi reîntors în Sri Lanka să practicaţi medicina alături de tatăl dumneavoastră. Am observat câţiva din pacienţii dumneavoastră, mi-am făcut o părere şi despre nivelul de trai ai locuitorilor acestor locuri. Nu credeţi că veniturile dumneavoastră ar fi mult mai mari dacă aţi fii rămas alături de fratele dumneavoastră în Anglia sau aţi practica într- un alt colţ al Europei sau Americii?

Cu siguranţă aveţi dreptate. Doar că şi oamenii de aici au nevoie de medici, de la tatăl meu am încă multe lucruri de învăţat, eu însumi mă simt dator să duc munca strămoşilor mei mai departe.

Dacă nu aţi fii medic, ce v-ar place să fiţi?

Nu ştiu. Niciodată nu m-am gândit că aş putea fii altceva decât medic.

Nici în copilărie? De obicei băieţii vor să se facă pompieri, poliţişti, şoferi...

Dacă tatăl meu ar fi fost pescar, probabil azi aş fii pescar. Dar şi atunci tatăl meu ar fi fost un pescar deosebit şi ar fi avut multe să-mi transmită. M-aţi fii găsit împreună cu dânsulîn aceeaşi barcă.
M-am despărţit de noii mei prieteni singalezi, mulţumindu-le pentru povestea de viaţă prezentată într-o atmosferă caldă şi prietenoasă şi am luat cu mine o mulţime de sfaturi pentru o viaţă sănătoasă. Iată câteva dintre ele şi vă îndemn să le respectaţi.  

Mânâncă doar atunci când îţi este foame.  

Nu mânca până ce ultima masă nu a fost digerată.  

Nu sări niciodată peste masa de prânz.  

Nu mânca niciodata în stare de agitaţie, în grabă, în picioare.  

Consumă cât mai multe produse proaspete.  

Bea apă fiartă şi nu rece, bea ceai de plante, dar, doar atunci când ţi-e sete.  

Fiecare masa să aibă în compoziţia ei cele şase gusturi ayurvedice: dulce, acru, sarat, picant, amar si astringent.  

Nu suprima nevoile naturale (urinare, vânt, căscat, plânset).  

.......................................................................
Zâmbiţi şi iubiţi-vă ...
aş adăuga eu la sfârşitul listei.  

 
Referinţă Bibliografică:
Ayurveda sau Mânâncă doar atunci când îţi este foame! / Helene Pflitsch : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1128, Anul IV, 01 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Helene Pflitsch : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Helene Pflitsch
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!