CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 863 din 12 mai 2013        Toate Articolele Autorului

Aurel V. ZGHERAN - FUEGO ŞI MIRABELA, CONTRA CE PARE, FĂRĂ SĂ FIE, MUZICĂ...!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă sticla topită se preschimbă nisip, omul, când îşi sfârşeşte durata ar trebui să se preschimbe iubire şi bucurie. Pare teorie ocultă inversarea înţeleselor şi preschimbarea desăvârşirii în izvor, dar în lacrimi reci arde durerea, în golurile din minte sfredelesc întrebările, pe rană susură duhul alinării...! Lumea poate avea frumuseţi ascunse, ivite din seminţe mucegăite, poate avea iubiri ricoşate, proiectate pe suflete cu muchii, poate însufleţi controverse fecunde, din sinteza nimicului, dar niciodată lumea nu poate avea în loc de inimă altceva care să iubească, să plângă, să se bucure, să se frângă de durere...  
 
Aşa cum, nici în locul muzicii nu se poate pune nimic, decât muzică. Doar ea se preschimbă în toate: în iubire, în tăcere, în povestire. Orice se preface, dar muzica rămâne la miez, tot muzică, nu ceea ce pare, fără să fie muzică. Atât vinul mătrăgunii cât şi al strugurilor poate fi rubiniu, dar primul are în el otrava morţii, iar celălalt, gustul vieţii. Sub zodia şi ritualurile decadente ale muzicii româneşti lovite de managementul profitabil cu orice preţ, arar, câte un crâmpei de creaţii şi voci muzicale ajunge la cote reale de valoare artistică.  
 
Între acestea, cântecele interpretate de Fuego şi Mirabela Dauer luptă împotriva preferinţelor care minimalizează, care exacerbează comerţul muzical, ducând muzica pe direcţia fundăturii; în glasul celor doi artişti, muzica este o fiinţă cu viaţă sufletească. De sărbătoarea Paştelui anului acestuia (2013), cei doi au cântat împreună, mirabil.  
 
Minunate au fost sărbătorile cu Fuego şi Mirabela! Vocile lor au fost rechemătoare a libertăţilor şi veseliei fără graniţă, ce farmecă viaţa. Drept o perpetuare inerţială, aceste voci poartă în ele toate trăirile vieţii, care nu ar fi puţină, dacă nu ar fi grăbită.  
 
Consonanţa între trupul uman şi duhul său e muzica. Ea umple fiinţa umană cu splendoarea. Fără ea e oprită inima, chiar dacă ochiul trăieşte. Iubirile năvălesc în muzică şi coase cu sforile lor inimi de inimi. De Paşte, Fuego şi Mirabela au dăruit, cântând în duet, clipe neasemănate în minune decât de survolarea îngerilor. Prin glasul lor au zburat psalmi de glorificare a iubirii. Inimile celor care i-au revăzut şi ascultat au fost plaje de nisip scrise cu degetul de cutreierătorul gândului, dorul, oaspete al fiecărui om din lume.  
 
Fuego şi Mirabela au cântat împreună, atât de frumos încât clipele s-au preschimbat în pilitură de fier încremenită în clepsidră de magnetul muzicii. Dorul de dragoste pare smuls, în versurile cântate de Fuego şi Mirabela, din Iliada iar singurătatea e strivită în facsimil, între braţele unei îmbrăţişări pe care e gravat sărutul.  
 
Cuvintele cântecului celor doi artişti sunt poem, iar melodia are o scară urcată la cer, pe care, urcând, se eliberează de orice sens inutil, de orice sunet fără lumină, culoare şi strălucire, rămânând numai nobleţea şi îngerul melosului, frate cu demonul lui. Frumoase ca mozaicurile de la Heracleea, glasurile lui Fuego şi Mirabelei nu sunt tulburi, aspre, ori tari ca ciocanele crăpând nicovala de mătase a urechii.  
 
Aşa cum se poate auzi o inimă bătând sub piatră, aşa cum se poate legăna imperceptibil un lac sub care clocoteşte vulcanul, aşa cum un prinţ poate străbate drumul până la capătul lumii şi se întoarce cu o mireasă, aşa cum munţii intră până la genunchiul ţărmului în mare, aşa cum vântul taie vârfurile Pământului, Fuego şi Mirabela proiectează până în adâncul duhului cântecul lor, fără să sape, ci alunecând uşor.  
 
Statui din lacrimi nu se fac, dar lacrimi din statui, da, ca o sarcină sublimă a puterii iubirii urcată până la lacrimi de bucurie. Cei care plâng de bucurie sunt mareşali ai caracterelor tari, dar pline de iubire. Iar Fuego şi Mirabela fac inimile gardină de fântnă adâncă din care izvorăsc lacrimile iubirii şi bucuriei.  
 
Totul e ca cei doi iubiţi artişti să continuie să cânte în cuplu. Să nu-i despartă nimeni! Niciodată, că ar fi păcat ! Şi totul e ca producătoarea Valentina Herţa să nu irosească - şi nu o va face -, începutul turnării aurului unui cuplu muzical fermecător, în bijuterii şi flori spirituale!  
 
Dacă va avea vreodată acest gând, sau dacă o va părăsi ardoarea, să o întărească minunatele versuri ale poetei Rodica Elena Lupu: „Omul n-o ştie/ n-o vede,/ n-o ia în seamă,/ Uneori o cheamă/ sau o blesteamă,/ Atunci când devine fior/ o scrie,/ o cântă,/ o poartă/ Ca pe propria-i soartă./ Atenţie dar:/ Clipa nu e un har,/ ci e drum/ sau hotar !”//  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
mai 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Aurel V. ZGHERAN - FUEGO ŞI MIRABELA, CONTRA CE PARE, FĂRĂ SĂ FIE, MUZICĂ...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 863, Anul III, 12 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!