CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1304 din 27 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Laura Lavric. O viaţă artistică îndelungată şi aurorală
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Se zbate inima noastră şi ne ard călcâiele când ne cântă Laura Lavric! Ce măreţie e în glasul bucovinencei artiste, Laura Lavric! Ce vervă, ce veselie, mai presus de orice asemănare cu amănuntele vieţii omului şi mai aproape de misiunea spiritualizării, desăvârşirii sufletului omenesc, prin pasajele cele mai luminoase ale patosului vieţii: bucuria ardentă a cântului!  

Laura Lavric este o cântăreaţă de muzică folclorică bucovineană, care nu intonează, nu murmură cântecul moldovenesc, îl explodează răscolitor! Toate cântecele sale au în ele un înger ce joacă şi străluceşte! Fiecare dintre cântecele acestea exemplifică frumuseţea folclorului moldovenesc, necunoscut deplin, dacă nu e cunoscut repertoriul Laurei Lavric. Fiecare dintre cântecele acestea se multiplică într-o pasionată şi pasionantă chemare la restabilirea dragostei, speranţei, puterii laborioase de a reîncepe drumurile vieţii, dacă acestea, într-un moment sau altul al vieţii vor fi fost pierdute.  

Itinerariul spiritual al cântecelor Laurei Lavric porneşte din satul Costişa, comuna Frătăuţii Noi din judeţul Suceava, unde a văzut lumina zilei artista. Frumoase aşezări şi încărcate de duh, din care cântăreaţa a absorbit opera lor brută, i-a înlăturat scoarţa şi i-a colectat picătură cu picătură seva!  

Cântecele ajunse în vocea înălţătoare a Laurei Lavric dau la o parte cămaşa şi sărută direct pe piept! Glasul ei plăsmuieşte melodii, în chip inimitabil! Cândva, Dem Rădulescu i-a cerut la sfârşitul unui cântec să deschidă gura ca să se convingă că nu ţine ascuns un minuscul instrument…! Nimeni nu a ajuns vreodată să poată reproduce sunetele pe care le emite Laura Lavric şi care parcă sunt segregate din aptitudini peste cele ale corzilor vocale. Această formă de interpretare este fără pereche. Acompaniamentul instrumental are a alerga după glasul Laurei Lavric! Cu toată încuviinţarea geneticii, această performanţă vocală surclasează orice virtuozitate. Nu se poate cunoaşte şi prelua tehnica aceasta, de către nimeni!  

Ne simţim impresionaţi de adâncimea cântecelor Laurei Lavric, deşi sunetul perceput direct este cel emis vocal. Sunt cântece mirabile, integrate într-un repertoriu ce este o coroană a cântecului folcloric românesc. Într-un singur cântec al interpretei Laura Lavric este un belşug de sunete, iar fiecare cântec e o cometă uriaşă în care explodează stele de sunete strălucitoare!  

Astăzi, pentru mai târziu, Laura Lavric ne oferă mărturii sigure că folclorul românesc e un cosmos, că România e survolată de conglomeratul de stele printre care, pentru bucuria, alinarea şi dragostea oamenilor, a ars, arde azi şi va arde într-o viaţă artistică îndelungată şi aurorală, steaua artistei bucovinence care îmbuchetează, dintr-o prodigioasă activitate de slujire a cântecului folcloric, unele dintre cele mai frumoase flori spirituale ale muzicii folclorice moldoveneşti: Laura Lavric. Aceste flori nu sunt flori însele, sunt expuneri publice ale parfumului şi culorilor lor; parfumul şi culorile sunt farmecul şi binele sufletesc pe care florile le întorc celor care le sărută şi le iubesc, sunt deopotrivă, istoria unei vieţi de cântec. Ea se scrie azi în grădina folclorului din Bucovina, pentru genealogia veritabilă a folclorului românesc.  

Artista Laura Lavric este una dintre cele mai fermecătoare cântăreţe ale Moldovei, din toate timpurile! Reprezintă realitatea şi fascinaţia muzicii folclorice din epoca sa, prin cântece cu rădăcină şi coroană!  

Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Laura Lavric. O viaţă artistică îndelungată şi aurorală / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1304, Anul IV, 27 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!