CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1295 din 18 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Cătălina Alexa. Sunt
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Dacă-n oglinda privirii albastre ca marea se-nchide sub geană universul unei domnişoare, ca să viseze lin la cumpăna drumurilor copilăriei şi maturizării, înseamnă că ea încetează perceperea cu minutarul a trecerii timpului; e semn că anii fetei galopează de parcă viaţa i-ar fi datoare să-i arate şi încuviinţeze cât mai mult şi prematur din ea…!  

Domnişoara aceasta este tânăra şi dăruita cu necuprins duh de cântec, Cătălina Alexa, vioaie şi visătoare, inocentă şi îngemănată cu îngerul cercetării tainelor cerului inimii. E în căutarea sublimei cunoaşteri, către care porneşte totdeauna gândul pur, singurul luminat sub pleoapa îngerului. O frumoasă tânără, gingaşă şi visătoare domnişoară, dar neînchisă în singurătate! E atât de inocentă încât pare să aibă ochi numai de văzut steaua lumii şi nicio umbră, încât pare că n-ar putea da grai decât cuvintelor copilăreşti şi n-ar putea fi în stare să gândească mai sus de ce spun şi respun, încep şi reîncep spiralele jocului de cuvinte într-o inimă implodată nevinovat, de copli fără profunzimea grijilor, întrebărilor, aspiraţiilor! Dar nu!  

Când această domnişoară se străduie să prezinte în scris amănunte din viaţa sa, e de aşteptat să găsim căldura şi originalitatea tuturor copiilor care nuanţează fantezist orice variantă impresionantă şi adâncită în serios a vieţii! Nu, Cătălina Alexa e o tânără şi fermecătoare artistă de vârstă şcolară (e doar într-o unsprezecea de liceu), dar de la prima întâlnire cu ea se simte că întâmpină trebuinţele cerute de frământările vremii, anunţându-se cât mai veridic expresiv şi autentic, a fi curând o artistă veritabilă, râvna şi talentul ei fiind coordonatele pe care se fixează aceste consideraţii.  

Ceea ce şi animă alcătuirea acestui interviu care, dacă e primul, cumva, va istorisi mâine că azi s-a început zidirea unei speranţe ce atunci va fi certitudine. Interviul nu denunţă manifestarea niciunei prudenţe, iar talentul Cătălinei Alexa, vedeta care va fi Cătălina, vor veghea ele însele ca ceea ce se scrie acum, chiar şi de va fi interpretat după literă, mai târziu se va dovedi litera adevărului. N-am ocolit expresiile originale ale Cătălinei, prin înveşmântarea exagerată a dialogului cu cuvinte ce nu-i aparţin, pentru că doar cuvintele tinerei artiste stimulează să le cercetăm înţelesul şi indică ce are de spus, curat şi incitant, neapăsat de zelul viclean, neţintuit de şovăiala celui fără şansă!  

Cunoaşterea de sine însăşi a Cătălinei Alexa atinge profunzimea de înţelegere, treapta cea mai înaltă a înţelepciunii. Aceasta îi conferă puterea vorbirii cu propriile cuvinte pe care nu le putem înlocui cu altele mai potrivite.  

Ai optat să itinerăm dialogul nostru pe mosorul unei poveşti de viaţă. De când începem depănarea firului acestei poveşti?  

Dintr-o zi geroasă de iarnă, când m-am născut, iar prietena mamei mele şi-a asumat ursita mea, spunând că am fost agitată în primul meu somn, că nu am dormit mai deloc şi când plângeam, parcă nu plângeam… cântam! Adevărul spuselor acestea l-am întărit până azi!  

Cântecul tău are, deci, vârsta ta?  

Cântecul mistuit în primul plâns! Dar vârsta cântecului căruia şi azi continuu să îi explorez şi absorb ştiinţa şi frumuseţea începe de la colinde, cântecele mele de suflet. Acompaniată la chitară de tata, la fiecare Crăciun, încă de la trei ani îmi colindam bunicii, îi dădeam Moşului concerte şi încă ceva: inspirată de concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, făceam în fiecare an o variantă locală… „Concertul de la Brad”! Tata mă suia pe o masă, lângă brad, căci eram cât o păpuşă, şi în seara zilei de 2 ianuarie cântam colinde, până mă fura somnul.  

Când s-a încrucişat drumul tău cu melosul popular?  

Muzica populară a apărut mai târziu în viaţa mea, prin clasa a treia primară. Dintr-o întâmplare, doamna mea învăţătoare, remarcându-mi vocea la serbările şcolare, mi-a propus să particip la un concurs de muzică populară. Am interpretat o melodie ardelenească, îmbrăcată într-un costum improvizat, din zona Clujului şi acompaniată de doi violonişti de la Conservator. Am obţinut trofeul acelui concurs cu genericul „Mlădiţe Dobrogene”. A fost surpriza ce mi-a indicat un drum nou! Împreună cu părinţii mei care mi-au fost alături la fiecare suflare am început să răsfoim culegerile de folclor şi să batem drumurile colbuite ale Dobrogei, în căutarea originalului, autenticului. Fiind fată de oraş era necesar pentru mine să cunosc satul, tradiţiile şi cultura sătească, pentru a transpune spiritul lor în cântec. Mi-am creat costume după modele vechi, mi-am alcătuit un repertoriu, am ascultat cântecele Nataliei Şerbănescu şi m-am îndrăgostit de folclorul dobrogean.  

Marele pas spre consacrare când l-ai pornit?  

Debutul pe scena naţională a avut loc odată cu participarea la două competiţii foarte importante: Festivalul Naţional „Rapsodia Românească”, la Favorit Tv şi concursul „Vreau să fiu vedetă”, la Antena 1. La ambele am câştigat Marele Premiu. Au fost momente magice, poate cele mai frumoase din anii mei dedicaţi muzicii, momente în care am pătruns în casele multor iubitori de muzică folclorică prin emisiuni cu multe vizionări, fiind remarcată de unii realizatori de spectacole şi producţii tv.  

În afară de muzica populară preferi şi alte genuri?  

Un loc special în viaţa mea sufletească, în pregătirea şi dezvoltarea mea muzicală l-a avut pianul. În urmă cu zece ani doamna mea profesoară Daniela Gordon îmi aşeza pentru prima oară mâinile deasupra clapelor pianului şi mă ajuta să descifrez primele portative. De atunci, notele muzicale sunt prietenele şi însoţitoarele mele în călătorii temporale cu Hayden, Debussy, Chopin. Această muzică este alinătoare pentru mine în momentele de întristare. Şi în acest gen am primit premii şi trofee, cel mai drag fiindu-mi un Premiu Special cucerit la concursul din Bulgaria, „Hopes talents and masters”, fiind în competiţie cu elevi ai Şcolilor de Artă din Bulgaria, Rusia, Turcia şi Azerbaidjan, adevăraţi virtuozi, cu o tehnică ulitoare -parcă erau estratereştri…!Am reuşit însă să contracarez această virtuozitate impresionantă a lor, prin interpretarea cu sensibilitate a melodiei „Claire de Lune” de Claude Debussy. În paralel cu pianul am urmat şi cursuri de balet.  

Baletul sau timpul acordat muzicii clasice nu constituie reducerea celui cerut de interpretarea la nivel performant a muzicii populare?  

Repartizez timpul pe măsuri echitabile şi fără irosiri. Iar ca să preîntâmpin următoarea întrebare vă sugerez să vizionaţi Festivalul Internaţional de Balet de la Varna. Veţi remarca în coregrafii vaste, creative, de elan sportiv şi deopotrivă de superbitate şi graţie, în decorul mirific al scenei acoperite cu iederă de la Teatrul de Vară, desprins din poveste, zborul tinerilor balerini în salturi spectaculoase, pe când partenerele lor efectuează până la 64 de piruete, ceea ce edifică preponderenţa unor virtuţi la care numai muzica şi poezia se ridică. Prin înfrăţirea sentimentală a muzicii cu baletul se explică însuşi faptul că şi eu le exercit pe ambele în măsuri şi cu performanţe corespunzătoare pentru fiecare.  

Deja sunt multe pasiunile cărora te dărui în limitele unei zile din care trebuie fireşte să separi timpul pentru şcoală şi eventual alte pasiuni, în afară de nerenunţabila odihnă. Ce alte pasiuni mai ai?  

Tenisul, skiul, drumeţiile montane… iubesc natura, colind cu tatăl meu, asemănător cu mine în aceeaşi iubire, pădurile îmbrădite ale munţilor. De asemenea am veleităţi pentru regie, prezentare, organizare de spectacole. În fiecare an de Crăciun şi de Paşti pregătesc evenimente sărbătoreşti dintre cele mai diverse pentru familie: numere de dans, muzică, cinema, actorie, concursuri de cultură generală… Mă ocup de absolut tot: aranjamente orchestrale, recuzită, prezentare, interpretare de muzică, actorie în roluri principale etc…  

Toate acestea s-ar constitui în ceea ce ar putea fi definit ca timp liber. Timp pentru activitatea şcolară îţi mai rămâne?  

Da. E un timp mult comprimat, dar nu cu roade puţine ori depreciate. Învăţ bine. Sunt elevă a Liceului Teoretic „Ovidius” din Constanţa, sunt perfecţionistă şi tratez şcoala cu multă seriozitate. Mă număr printre cei cinci elevi constănţeni care am intrat în liceu cu media 10. De la admitere şi până acum în clasa a unsprezecea m-am menţinut la acest nivel. Urmez profilul „Ştiinţele Naturii”, sunt pasionată de biologie, chimie, fizică, ştiinţe care îmi slujesc să înţeleg mai bine această lume complexă şi deopotrivă fascinantă.. Am obţinut premii la olimpiade, în disciplinele matematică, fizică, biologie… Învăţ cu drag carte, aşa cum cânt cu drag. Fiecare fărâmă de învăţătură aduce mai multă lumină în universul meu cognitiv, aşa cum muzica mă înviorează şi alină sufleteşte. Pe toate le făptuiesc cu drag şi de aceea, nimic nu mi se pare o corvoadă!  

Prin urmare, spre ce orizont te îndrepţi, dintre drumurile ştiinţei şi ale artei, ori poate există un al treilea?  

Îmi doresc să urmez calea mamei, adică medicina, iar muzica să fie o pasiune, o activitate făptuită cu sufletul, nu o meserie de fundaţie a vieţii. Sunt ambiţioasă, serioasă şi în acelaşi timp sensibilă. Sunt acum şi voi fi „Fata de la mare”, dinspre şi spre oricare orizont mă examinaţi!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Cătălina Alexa. Sunt Fata de la mare / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1295, Anul IV, 18 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!