CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1272 din 25 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Florin Piersic. Va rămâne contemporan veacurilor de după noi
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Florin Piersic e ca un punct ce nu poate exista fără să depindă de infinit; Florin Piersic depinde de iubire iar iubirea este infinită. Realitatea iubirii este sau periferică, sau profundă. Ca şi sărutul pe suflet, iubirile lui Florin Piersic sunt profunde pentru că nu cultivă numai trăirea fericirii în pasiuni şi plăceri corporale, ci, întâi, şi mai presus, spiritul actoriei, ardoarea creativă a artei actoriceşti, dăruirea, nu ca o podoabă ce accesorizează şi asezonează o îmbrăcăminte, ci ca fulgerul din conştiinţă.
Este un corifeu. Corifeilor li se zidesc monumente, dar lui Florin Piersic, nu, pentru că piatra ce ar trebui să-l închipuiască, nu ar putea rosti cuvinte înveselitoare cum e mierea vinului cu gustul catifelat, şi nu i-ar mai semăna! Lui Florin Piersic, Dumnezeu i-a făcut un cer, să zboare ca albatroşii, deasupra unei mări de cuvinte.
Joacă dramă, comedie, tragedie, personaje istorice, haiduci… încât, parcă eroii din filme îl vor fi interpretat cândva pe el şi nu invers, la un moment de răspântii ale odiseei actorilor. E un mare, uriaş actor şi viaţa îi este aşijderea! Când apare pe scenă, se îndeasă în jurul lui lumina, ca şi bucuria în inimile publicului. Publicul este un râu iar Florin Piersic este afluentul lui. Nimic nu-l mai apasă de sus pe nimeni, când vine în faţa sa, Florin Piersic. Chiar dacă s-ar pregăti de somn o inimă, odată ce apare Florin Piersic, ea tresaltă ca spumele mării ce nu văd pacea.
Găsind mereu o forţă interpretativă creativă, netrecătoare, prin care încheierea unui rol inaugurează un altul, Florin Piersic nu joacă personaje ci capitole de artă actoricească, de istorie a teatrului românesc şi universal. Ca un arbore mare şi falnic, jucând alături de garda actorilor de mâine, nu le face umbră celor mai tineri, ci îi înconjoară cu un contur, întărindu-le chipul, îmboldindu-i ca să fie restituţii nestemate prin care îngerul scenei perpetuează teatrul nemuritor şi sacru.
Un gând rămas neadeverit, al actorilor care privesc azi de la fereastra cerului se împlineşte prin piesele în care joacă Florin Piersic, rechemând românii la teatrul autentic, elevat.
Întrebuinţăm atât de rar şi ca împiedicaţi de ceva, cuvintele ce exprimă iubirea şi recunoştinţa! Aceste cuvinte sunt clăditoare ale celei mai merituoase cununi a conştiinţei pe care numai vrednicii le poartă. A iubi şi a fi recunoscător, înseamnă a fi nobil şi demn!
Mărturisirea timidă a acestor sentimente poate denota un principiu analog de abstractizare a lor. Şi în faţa actorului Florin Piersic se activează o timiditate indusă pe cale neagresivă, în subordinea admiraţiei şi iubirii. Dar, poate oare cineva să nu îl iubească pe Florin Piersic?! Sau măcar să nu îl admire, când se ştie că nu e om de valoare care să nu intre în morişca lui de aprecieri, că nu există om de omenie în faţa căruia să nu-şi tragă de pe gât fularul alb şi, împăturindu-l, reîmpăturindu-l, să vorbească frumos cu oamenii şi despre oameni. Şi atunci, cum să nu se vorbească înzecit mai frumos despre Florin Piersic, despre cel care ştie cel mai bine să vorbească frumos?!
Florin Piersic e un vorbitor ce a matematizat discursul. Începe un şir lung de cuvinte şi îl sfârşeşte fără eroare sau omisiuni, neuitând, nepierzând nimic din rânduială, ajungând la capăt, fix, cu rezultatul exact şi cu zecimală în perioadă. Puţini vorbesc atât de bine, în fraze atât de lungi. Acest tip de înşiruire a cuvântului e în general, apanajul bârfei şi agresiunii verbale. Dar Florin Piersic nu foloseşte cuvântul pentru a zdrobi demnitatea umană. Florin Piersic foloseşte cuvântul pentru a înnobila caracterul uman.
Ar fi de scris uriaşe volume despre Florin Piersic, fără să se ajungă la o gândire mitică, ci la o expunere oricât de grandioasă, limitată în faţa staturii sale spirituale. E un om curat sufleteşte, cu dragoste de oameni şi de arta spectacolului, e un actor şi un om care nu numai că e printre puţinii din lumea româneaască, necontestat, dar e şi apreciat!
Prin această perspectivă trebuie să fie privit, şi este, ca o mirare faţă de întâmplările de azi şi mai dintotdeauna, de a li se recunoaşte prea târziu oamenilor, valoarea! Iubirea şi recunoştinţa pe cât sunt de suple, pe atâta sunt şi de elastice, încât s-ar putea înmlădia fără să doară, fără să crape, fără să ceară efort, pe inimile coloşilor cât muntele pe care îi au ţara în artiştii ei magnifici.
Dar, în adâncul invidiei cresc rădăcini nesmulse iar pizma şi răutatea se revarsă în zăcătoarea inimii, mai mult decât dragostea, şi de aceea, uităm câteodată să iubim! Parcă ni-i şi teamă să o spunem! A pătruns atât de înstăpânitor agresivitatea, vulgaritatea, hidoşenia în viaţa noastră, încât parcă am fi condamnaţi dacă spunem că o artistă este frumoasă, şi că o iubim. De ce să nu spunem că-i frumoasă, dacă este?! De ce să nu spunem că o iubim, dacă o iubim?! Ce este rău şi nedemn în a ne asuma sentimentele?!
Iubirea pentru artişti nu se reduce la momentul şi perspectiva cognitivă. Iubirea pentru artişti apare şi creşte din dăruirea binelui sufletesc din partea lor. Adoraţia şi iubirea aceasta e ceea ce stă în puterea noastră să dăruim, ca răspuns! Interpretările absolutizante nu subliniază decât neputerea celor care nu iubesc.
Azi, când actorul Florin Piersic acoperă scena şi confiscă microfonul, spre plăcerea publicului, cei care îi spun „te iubim”, bine fac şi înseamnă că-şi iubesc şi ascultă propria conştiinţă.
Florin Piersic e un mare artist contemporan şi va rămâne contemporan veacurilor de după noi. Amintirea sa nu se va absorbi în uitare, atâta vreme cât iubirea va domina conştiinţele treze ale românilor!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)

 
Referinţă Bibliografică:
Florin Piersic. Va rămâne contemporan veacurilor de după noi / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1272, Anul IV, 25 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!