CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1252 din 05 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Zorii muzicii folclorice dobrogene: Marius Brutaru
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Există în colosala arie vizuală a televiziunile un post care-i vastul şi strălucitorul curcubeu ce se arcuieşte cu desăvârşit profesionalism şi reaprinsă dragoste de muzica folclorică românească, de la fântâniţele cu izvoare, câmpul cu rădăcini, munţii cu frunte, râurile cu unde şi marea cu adânc, până la văzduhul cu înalt: TVH. Această televiziune e un cuib cu păsări care cântă, o boltă cu pandantivi ornaţi, ai celor patru zări etnofolclorice româneşti, un amvon laic şi sacru, ceremonios şi solemn, al galei folclorului românesc, un nimb alinător ce străluminează, odihneşte şi bucură iubitorii frumosului şi armoniei. Această televiziune aşterne în faţa paşilor banchize de flori de câmp, văpăi albastre de râuri, larga şi melancolica deltă cu pajişti acvatice de nuferi, vasta, frământata pânză bleumarin a Mării Negre, răcoarea umbrei crestelor de munţi şi crepuscule de lampadare astrale…! Toate acestea, în smaragde de cântece folclorice pe care TVH le retrezeşte într-o nouă stare de spirit, într-o viaţă de spectacol şi emisie estetizată în armonia cântecului, în chipul cel mai ales al artei şi culturii.  

Şi mai există, la TVH, un excelent slujitor al televiziunii, un om de televiziune de suflet care realcătuieşte arta prezentării de spectacole aşa cum a fost cândva, când strălucea în splendoarea culorilor metaforei, ascuţimea şi şfichiul satirei, ţinuta, cunoaşterea, bogăţia de informaţii…: Georgel Nucă. Este un om de televiziune, un om de scenă, prezentator, interpret de muzică populară, muzică folclorică, muzică de alte genuri muzicale; este un vorbitor cu şarm şi ştiinţă a domeniului televiziunii, triumfător în emisiuni strălucitoare de grandios interes în rândurile publicului spectator, de fiecare dată numeros, elegant ca la Ateneu - un astfel de public spectator este întotdeauna în aprinsă voioşie şi comuniune cu exuberanţa rafinată, cu amplitudinea artistică şi fervoarea scenei!  

Postul de televiziune TVH şi omul de televiziune Georgel Nucă sunt un tot de graţie, anume destinaţi unul celuilalt pentru izbutirea unor emisiuni spectacol de statură măsurabilă poate numai cu împăratul muzicii folclorice, emisiunea realizată de nemuritoarea Marioara Murărescu, „Tezaur folcloric”.  

Din buchetul de gale ale cântecului românesc, mereu viu colorat, mereu seducător şi mare ca o splendidă seră cu flori spirituale, e timpul şi locul în aceste pagini pentru fixarea celui ce a înfrumuseţat ziua de 1 iunie (2014): spectacolul aniversar închinat interpretului de muzică folclorică dobrogeană Marius Cristian Brutaru, organizat în Aula „Magna” a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti. A fost un eveniment muzical cu cântece de dăruit, cu inimi de primit, cu ochi de cuprins şi iubit, cu braţe de-mbrăţişat, cu văzduh sufletesc de bucurat; a fost un prilej ce-a încadrat momentul lansării CD-ului „Cântec răsărit din ape” care îmbuchetează paisprezece cântece alese şi, într-adevăr, răsărite din ape, dar din ape limpezi şi mirifice ce scaldă câmpul şi cerul Dobrogei şi poartă dorurile, dragostele, jelile pescarilor, mândrilor, mândruliţelor, grindului dintre Dunăre şi Marea Neagră.  

„Firicel de busuioc”, „Murgule, coamă frumoasă”, „Hai, mândro, să doinim iară”, „Mândruliţă dobrogeană”, „Inimioară, inimioară”, „Balada lui Zbârlea, pescarul”, „Colo jos sub mal de apă”, „Luai boii să-i înjug”, „Sârba lui Asmanu”, „Ilenuţo, und’ te duci?”, „Soră dragă, Dunăre”, „Lună, lună, soră lună”, „Pe baltă la Jurilovca”, „Hai mândruţo, hai pe baltă”. Acesta-i buchetul de cântece interpretate cu o voce numai cristal, o voce numai credinţă şi dragoste, de tânărul dobrogean frate cu luna, frate cu murgul, frate cu Dunărea, frate cu Marea Neagră, Marius Cristian Brutaru. Acompaniamentul instrumental e condus de dirijorul Adrian Grigoraş iar orchestraţia poartă semnătura de monumentală referinţă a maestrului Constantin Arvinte. E o nouă şi strălucitoare imprimare muzicală făptuită de Casa de discuri Electrecord, un pas mai mult, din ce în ce mai cert, spre consacrarea în muzica folclorică românească, pe care interpretul Marius Cristian Brutaru o slujeşte cu dragoste şi respect, prin a-i purta în glas şi în suflet cântecele dobrogene, neegal de frumoase şi necuprins de bogate în cultură şi tradiţie. Cu acest CD, interpretul Marius Cristian Brutaru sporeşte repertoriul său muzical şi, deşi e foarte tânăr, fiind talentat, disciplinat şi foarte sârguincios începe să adune tot mai mulţi paşi în urmă, pe când cei din faţă, spre culme, s-au scurtat ca număr, rămânând însă grei şi având preţul seriozităţii neîncetate!  

Cât de apreciat de public este tânărul interpret Marius Cristian Brutaru, o spune prezenţa impresionantă la spectacolul său de gală; cât se bucură de încredere în aria producţiilor muzicale o spun numele colaboratorilor şi referenţilor recentului CD, între care cel al maestrului Constantin Arvinte e mai mult decât o precizare, e o lămurire ireversibilă; iar cât de respectat este în rândurile artiştilor o exemplifică incontestabil cei care au răspuns fără să încalce, ci să ilustreze regulile bunăvoinţei, invitaţiei de a cânta în spectacolul aniversar.  

Ce poate fi mai grăitor în acest sens ca numele Gheorghe Turda, Elisabeta Turcu, Aneta Stan, Floarea Tănăsescu, Ştefan Vlad, Polina Manoilă, Saveta Bogdan, Polina Gheorghe, Gheorghe Gheorghe, Viorica Flintaşu, Gheorghiţa Nicolae… Alături de aceşti cunoscuţi şi apreciaţi interpreţi ai folclorului românesc au fost distribuiţi în spectacol şi tineri interpreţi din garda de mâine a muzicii noastre folclorice, mulţi dintre ei, dacă nu toţi, afirmându-se promiţător ca zori proaspeţi, învioraţi de păsărele sprintene, în coroane înfrunzite ciclic şi întru veşnicia spiritualităţii neamului. Este vorba despre Emilia Dorobanţu, Loredana Streche, Georgiana Birceanu, Cătălina Alexe, Elena Cuculici, Lorena Iacob, Iulia Iacob, Marius Voicu, Samir Ionescu, Gabriel Andrei, Bianca Pătrăşcioiu, Marian Vijoi, Ioana Dîrstar, Ilie Caraş…  

Momentele de coregrafie folclorică au fost asigurate de Ansamblul folcloric „Doina Dunării” al Centrului Cultural „Ion Vinea” din Giurgiu, maestru coregraf - Petrică Moga -, director artistic - Virgil Peţanca - şi Ansamblul folcloric „Mugurelu” din localitatea Lipăneşti-Prahova, condus de Mariana Pătrăşcioiu.  

Adăugându-se unei astfel de distribuţii în spectacol, prestigioase, prezentarea făcută de Georgel Nucă, precum şi momentele sale de interpretare muzicală vocală au fost pătrunzătoare prin culoare, agerime şi spontaneitate, ca nişte fuioare de culori într-o diversitate scenică de ambianţă şi tematică. În mijlocul unui desfăşurător de exemplaritate profesională şi distribuţie artistică elevată maestrul Constantin Arvinte a ieşit în scenă pentru a vorbi publicului, în linii libere, armonioase şi captivante. A fost discursul unui inegalabil artist care a trăit şi a făptuit trepte de istorie muzical folclorică, a fost şi este o coloană a artei spectacolelor folclorice româneşti.  

Azi, când interpretul Marius Cristian Brutaru este un tânăr artist care confirmă prin alăturarea sa în aura unor cedri ai muzicii folclorice româneşti, sunt temeiuri pentru a spera că viitorul marii scene însemnate de paşii, pecetele şi contururile idolilor îi va absorbi numele şi îl va ridica între pietrele de preţ ale colierului muzicii noastre la care au lucrat secolele, şlefuitorii şi interpreţii!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Zorii muzicii folclorice dobrogene: Marius Brutaru / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1252, Anul IV, 05 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!