CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1244 din 28 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Şlagărele României se-ntorc acasă!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Şlagărele României nu pot fi de ieri şi de azi! Şlagărele României sunt dintotdeauna! Ele au fost, sunt şi vor fi inexorabile surse de viaţă estetizată şi armonioasă.  

Niciodată, o inimă însoţită de cântec nu uită dragostea, bunătatea, libertatea care sunt ale veacului ce a fost, ale veacului prin care trecem, ale veacului spre care străbatem timpul. De aceea, cântecul vibrează în firele vitale ale umanului şi croieşte drumurile cele mai largi şi libere spre comandamentele gândului şi emoţiei.  

Veacul în care românii au ştiut cel mai frumos să viseze chiar de-au avut înaintea ochilor cortine ideologice a fost veacul trecut, e drept. Dar muzica uşoară românească de atunci mai este şi azi, şi va mai fi! Şlagărele noastre strălucitoare nu s-au rărit ca pădurea desfrunzită, şi-au catifelat aroma şi culoarea, ca vinul auriu din cramele lui Ştefan, de la Cotnari! De aceea, distinsa Oana Georgescu anunţă un maraton al muzicii uşoare româneşti, pe 4 iunie, sau, mai bine, un al doilea spectacol grandios de muzică uşoară, la Sala Palatului din Bucureşti, pentru că startul maratonului a fost anul trecut, la Sibiu.  

E un sfârşit de primăvară de cristal pe 4 iunie, când muzica uşoară românească, în cursă cu sine, sub sălile boltite de spectacole ale marilor oraşe din ţară îmbie la sprintul de sub plafonul liliachiu al iatacului sumbru al timpului în care trăim! Ajunseserăm să visăm, înlăcrimaţi, o iubire fără piedică, o libertate fără preţ, o pâine fără plâns şi o muzică uşoară într-o sală de spectacole grandioasă, cu artiştii pe care n-am uitat să-i iubim, cu prezentatorul Octavian Ursulescu dezlegător de hotare spre insulele muzicii uşoare, răscumpărate una câte una şi an cu an şi redate celor ce le adoră de Marina Voica, Alexandru Jula, Anastasia Lazariuc, Adrian Daminescu, Natalia Guberna, Gabriel Dorobanţu, Oana Sârbu, Daniel Iordăchioae, Carmen Trandafir, Stela Enache, Gheorghe Gheorghiu, Mihai Constantinescu, Marina Florea, Ilie Micolov, Ileana Şipoteanu.  

Asociaţia „Next Sound", în premieră în România ridică o părticică de inimă care lipsea de mult, din vis în viaţă! Turneul naţional „Şlagărele României”, pe care-l organizează, va cuprinde minim treizeci de oraşe ale ţării, găzduitoare cu braţele întinse de-mbrăţişat, anul acesta, şi alte cincizeci, anul viitor.  

E o premieră absolută, o fereastră de sticlă aurie prin care răzbate luna în seara lăsată peste ultimii douăzeci şi cinci de ani ajunşi la capătul aleei paşilor pierduţi. Muzica uşoară românească ajunsese o rochie superbă de mireasă de crai, agăţată în crengi cu spini, pe cărarea unei grădini cu ghirlande. Turneul „Şlagărele României” o va descâlci şi-o va tivi cu fireturi. Vor murmura cântece dulci ca viaţa, fericite ca iubirea, renăscute din forme ancestrale şi umbre bleu, de vis!  

Vor fi omagiaţi cântăreţii, compozitorii, textierii neuitaţi, ziditori de cântec ce se topeşte numai în văzduh, unde se preschimbă în labirint de giuvaere! Tot timpul şi cu cea mai serviabilă dispoziţie, distinsa Oana Georgescu, Secretar literar la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti răspunde cu informaţii despre acest spectacol.  

Pe când atâta vorbărie se-ascultă azi tot mai încordat, iată, vine învolburat ca ploaia de vară ţesută în plasa razelor de soare, un turneu naţional de muzică uşoară care se-ascultă cu tâmpla alipită de inima celor pe care-i iubim şi-a celor ce ne iubesc, pentru că am rămas căpriorii munţilor şi-am aşteptat să ne şuiere brazii!  

În toate sălile de spectacole ale marilor oraşe, „Şlagărele României” se-ntorc acasă!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Şlagărele României se-ntorc acasă! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1244, Anul IV, 28 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!