CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1241 din 25 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Florin Piersic şi Medeea Marinescu, din nou în faţa spectatorilor bacăuani
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Publicul spectator bacăuan va avea peste puţine zile ocazia rară a dublei bucurii de vizionare şi sărbătoare aniversară: la Casa de Cultură a Sindicatelor „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se va juca piesa „Străini în noapte”, chiar de ziua de naştere a artistei Medeei Marinescu, interpreta Juliettei, eroina din piesă, pe 27 mai. Artiştii au vârste fără ani! Acest 27 mai, prin urmare, e hotărât de actriţa fără ani, ci doar cu roadele lor să fie celebrat pe scenă. Şi, spre binele sufletesc al celor care îi iubesc pe actori şi sunt dăruiţi atracţiilor Thaliei, bacăuanii sunt aleşi pentru această zi specială! E un prilej singular pentru admiratorii Medeei să o vizioneze în spectacol şi să o felicite de ziua sa.  

Piesa „Străini în noapte”, „Montagne Russe”, în denumire originală este scrisă de dramaturgul francez, autor de piese de teatru radiofonic, scenarii pentru televiziune şi cinema, regizor, Eric Assous. În versiunea în care va putea fi vizionată la Bacău, pe 27 mai, regia aparţine maestrului Radu Beligan.  

Este o comedie romantică a cărei acţiune se consumă în ritmurile melodiei „Strangers in The Night”, a lui Frank Sinatra. Personajul masculin jucat de către Florin Piersic, Pierre, este un bărbat trecut de anii tinereţii, căsătorit şi cu un fiu. Fiind plecaţi în vacanţă, la schi, atât soţia, cât şi fiul, Pierre rămâne singur şi o întâlneşte într-un bar pe Juliette, o tânără blondă, frumoasă, seducătoare şi romantică, pe care o invită la el acasă, spre a continua o conversaţie agreabilă şi sorbirea dintr-o sticlă cu whiski. În apartamentul lui, cei doi îşi deschid sufletul mai mult sau mai puţin sincer. În timp ce sinceritatea lui Pierre este comică, el mărturisind la un moment dat că nu este chiar aşa de director, cum s-a recomandat la început, sinceritatea Juliettei este dureroasă. Rând pe rând ea se prezintă ca prostituată, apoi ca ziaristă şi mai apoi, drept o coafeză a soţiei, plătită de către aceasta spre a pune la încercare fidelitatea soţului ei. Rămâne peste noapte la Pierre, iar a doua zi, cei doi încercă să măsluiască o înregistrare de pe reportofon, din care să reiasă fidelitatea lui Pierre, faţă de soţie. Succesiv situaţiile se complică şi survin tot timpul răsturnări de situaţii, pentru ca, în final, cei doi să descopere că sunt tată şi fiică.  

Piesa dezvăluie tipologii feminine diferite, în comportamentul uneia şi aceleiaşi femei, psihologii masculine întrucâtva oscilante, care balansează între ridicol, căderea fermităţii precipitarea şi declinul seriosului, pe de o parte, iar pe de altă parte, sentimentul remuşcării, al frustrării în faţa timpului pierdut din viaţă, fără a-şi avea fiica aproape şi redeşteptarea sentimentelor de familist. Subiectul se situează în prelungirea vieţii personale a multora dintre spectatorii care simt nevoia sporită de a-şi obiectiva unele momente de greşeli, eşecuri şi cotituri ale vieţii. Ideea montării piesei „Străini în noapte” s-a născut după ce maestrul Radu Beligan, văzând-o la Paris, jucată de Alain Delon care debuta în teatru la 70 de ani şi Astride Veillon, a fost de părere că e scrisă pentru Florin Piersic.  

Găsind mereu o forţă interpretativă creativă, netrecătoare, prin care încheierea unui rol inaugurează un altul, Florin Piersic nu joacă în această piesă un personaj, ci un capitol de artă actoricească, de istorie a teatrului românesc şi universal. Ca un arbore arătat înainte, spre a-i fi văzută tăria şi fălnicia, are lângă sine, nefăcându-i umbră, ci mai curând înconjurând-o ca un contur care îi întăreşte chipul, pe minunata Medeea Marinescu, o restituţie nestemată prin care îngerul scenei perpetuează teatrul nemuritor şi sacru. Organizarea spectacolului este bună şi subsumată unei largi exigenţe a publicului, prin impresarul Gheorghe Vlad.  

Aşadar, pe bacăuani îi aşteaptă o seară memorabilă de teatru şi sărbătoare cu piesa „Străini în noapte, pe 27 mai, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Vasile Aecsandri” din municipiul Bacău.  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

Referinţă Bibliografică:
Florin Piersic şi Medeea Marinescu, din nou în faţa spectatorilor bacăuani / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1241, Anul IV, 25 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!