CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1222 din 06 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Pepino Popescu. Un nou spectacol de vastă splendoare: Albano!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Al Bano! Iată un artist internaţional, invitat pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, spre lauda impresarului Pepino Popescu şi spre a nu fi nicio urmă de îndoială că mult timp după astfel de spectacole e memorată incontestabil o magie cu ramificaţii sufleteşti.  
  
Deodată cu libertatea aşteptată de atâţia ani, starea evenimentului artistic şi cultural, invadat după marea monotonie de marea singurătate, n-ar fi deloc de invidiat dacă Pepino Popescu ar fi contribuit şi el la capitularea spectacolului elevat, înlocuindu-l cu petreceri de fugă şi cotaţii de kitsch. După concertul cu Mireille Mathieu, ce-a avut pecetea purtată azi doar de spectacolele dispensate total de sistemul arbitrar, guvernat de preţurile de producţie deasupra eminenţei artistice, Pepino Popescu urcă iarăşi pe scena noastră pe unul dintre cei mai iubiţi artişti internaţionali la noi, Al Bano.  
  
Este unul dintre cei mai iubiţi artişti, azi, când noi suntem nerăbdători de revederea cu artiştii italieni, după ce la aparatul de radio ne-au cântat decenii întregi, Gianni Morandi, Remo Germani, Boby Solo, Rita Pavone, Adriano Celentano, Caterina Caselli, Sergio Endrigo… Aşadar, miercuri, 7 mai 2013, la Sala Palatului din Bucureşti s-a revărsat o suflare de lirism din glasul lui Al Bano, interpretul sentimental, cu vocea tăind sunetul la firul harpei. A revenit în România la plecarea primăverii cu florile de mai; a revenit pe când publicul iubeşte muzica bucuriei fiecărei secunde de dragoste de viaţă, pe când publicul invocă, spre motivaţia că e voitor de bine, reîntoarcerea în scenă a spectacolului amplu şi luminos, ce arar e de revăzut, câtă vreme se cântă în pieţe, iar măgăoaia cu manele a luat în stăpânire până şi telefoanele mobile ale liceenilor.  
  
Se poate spune, în acest context,, că Pepino Popescu e un mai vrednic formator de cultură şi educaţie decât miniştrii noştri de resort care au înşişi de examinat destul de mult şi suficient de atent ce se întâmplă cu spiritualitatea încleştată şi înşfăcată în prăpastia valorilor irosite. E de necomparat un astfel de concert cu serbarea localităţilor la care scena stradală e înecată în fumul micilor şi lumea se distrează deslânat, fără umbră de ceremonial elegant, printre şiruri de tarabe cu acareturi, într-o masă de miting prin care mişună potăi şi inşi pitoreşti, cu nasuri morcovii şi îndeletniciri de prestidigitaţie la buzunare; e de necomparat cu festinul cerşetorior şi oamenilor străzii, ori răbufnirile propagandistice scoase din arsenal, pe banii publici, de către brigăzile politice.  
  
Câtă deosebire! Manifestările ocazionale, tematice, strivesc ideea de artă a spectacolului! De aceea, revenirea pe scena Sălii Palatului din Bucureşti a interpretului Al Bano a fost un eveniment sublim, de anvergură. Artistul a revenit cu dragostea, cu bucuria, cu harul sufletului, cu fericirea muzicii definite şi de sine stătătoare, în viaţa sufletească a spectatorului franc şi leal în raport cu arta spectacolului de cântec sufletesc, în grandioasa Sală a Palatului! Are acum veşti ce i-au potolit întrucâtva furtuna ce-l zguduise când şi-a pierdut fiica. Nu crede în ele, dar unii presupun că fiica pierdută este în viaţă, retrasă la o mănăstire. Fosta sa soţie, Romina, crede. Adevărul nu poate fi şi de partea lui, şi de partea ei, adevărul e unul singur dar e şi susţinut şi contrazis de prea multe ipoteze. O bucurie inimaginabilă, mai ales de partea publicului, este acum aceea că a cântat din nou, după nouăsprezece ani, cu Romina, la Moscova. Mirabil eveniment, Al Bano poartă în suflet un epos încărcat de văzduh… A revenit la Bucureşti singur în 2013, dar peste numai câteva cuvinte de la acest concert avea să vină, spre extazul publicului din România, cu Romina. Pentru cei ce şi-au recâştigat de la viaţă un surâs, o lacrimă, o dragoste, o pierdere, un regret, o bucurie, un suspin, iar peste toate, o secundă de viaţă mai mult, ruptă, oprită din curgere a fost această nemaicrezută nici de optimiştii iremediabili revenire.  
  
După Mireille Mathieu, Al Bano e artistul ce-a întrerupt de la numărarea dezamăgirilor pe cei ce l-au văzut aievea la Sala Palatului, atunci când clipele nu-au mai avut glorie înaintând, ci stând pentru suflet asemeni florilor cireşului, asemeni crepusculului serilor de mai şi muzicii frumoase ca o fericire, aşteptate ca o vindecare, calde ca o îmbrăţişare…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
Pepino Popescu. Un nou spectacol de vastă splendoare: Albano! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1222, Anul IV, 06 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!