CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1212 din 26 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Niculina Stoican. Realităţi din măduva vieţii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Mai frumoase decât mehedinţencele sunt numai şi numi mehedinţencele! Mândre, voioase, harnice, glăsuitoare de vers şi melodie populară, ele sunt pe reduta dragostei propriile eroine ale lor. Afară de acestea nici prinţii n-ar căuta mai mult la o mireasă.  

O mehedinţeancă mai frumoasă ca toate, purtând şi splendidul costum popular e cântăreaţa de muzică folclorică Niculina Stoican. Cât de vrednică este a fi ea nu aşezată alături de frumoasele caruselului mediatic viu colorate ca păunii, ci alături de chipeşele românce care nu bruschează frumuseţea ci sunt pe cale naturală elocinţa frumuseţii!  

De altminteri, Niculina Stoican nu numai între frumoase poate sta, ci şi în locul unde străluceşte şi mintea, mergând tot atât de adevărat la simpatia publicului ca şi prin frumuseţe.Cântecele sunt de fapt frumuseţea care unui chip oricât de atrăgător i-ar lipsi fără armonia interioară şi duh! Niculina Stoican are din plin înzestrarea vocii, ca şi cultura cântecului. Evită orchestrele de trei parale, refuză repertoriul ieftin, ca sursă imediată a managementului muzical ajuns un complex de genuri artistice paricide, în măsura în care asasinează muzica folclorică, spre a fi pe placul divertismentului nepretenţios.  

Nu, Niculina Stoican nu a intrat în apele libertăţii anarhice a spectacolelor decăzute, Niculina Stoican a fost, este şi rămâne în unda soarelui muzicii folclorice mehedinţene. O melodie populară cu Niculina Stoican e o feerie muzicală, un vis pe aripile muzicii, o bucurie în culorile sărbătorii. Ochii purtaţi pe scenă ori pe micul ecran, după Niculina Stoican, absorb frumuseţea binefăcătoare ca vindecarea, pe când cântecele artistei trimise ascultătorului sunt aroma vieţii în care e perpetuată sărbătoarea şi bucuria pentru că, oricând se aude un cântec adevărat, se anină de mersul timpului bucuria unei sărbători. Cântecele Niculinei Stoican sunt şi un dat şi o condiţie de viaţă deoarece-s un felinar cu lumină morală!  

De-ar fi fericită cântăreaţa, pe cât o vedem de voioasă, pentru că ar merita-o! Mulţi artişti au o zisă bunădispoziţie pentru că lacrimile lor le beau păsările nesomnului cu gânduri şi le usucă undele dragostelor care vin şi trec prin ei, fiecare cu o picătură de destin mai bun ori mai rău, viforele nedragostelor care-i ajung din urmă sau le vin în faţă cu braţe de îmbrăţişat, ori cu palme de primit.  

O inimă care doar bate, nu e inima artistei Niculina Stoican. Artista Niculina Stoican depietrifică greutatea de pe suflet a iubitorilor cântecelor ei şi iubitorilor ei, cu o avidă dragoste din partea sa pentru muzica populară şi pentru public. Duce în suflet un adânc substrat al vieţii personale, cu o imagine contextuală a propriei vieţi interiorizată, fără legătură cu ştirea mediatică. Fiecare le ştie pe ale sale! Faptul divers din ziare redă uneori explorări iraţionale şi clarităţi artificiale despre artişti, construite, nu petrecute. Dar publicul onest al artistei Niculina Stoican este interesat de armonia muzicală a cântecelor ei şi adoră omul frumos, omul vesel, omul de omenie Niculina Stoican!  

Artista Niculina Stoican trăieşte şi se manifestă cu realităţi din măduva vieţii, nu cu farmece mediatice din manipularea prin cuvinte. Este una dintre cele mai iubite cântăreţe de muzică folclorică mehedinţeană!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Niculina Stoican. Realităţi din măduva vieţii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1212, Anul IV, 26 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!