CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1211 din 25 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Mihaela Runceanu. Un glas de rouă, un suflet de soare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Un artist asasinat nu se poate să mai vadă în ultima clipă de viaţă ochii sălbatici şi mâinile bestiei, un artist asasinat cade flexibil în braţele îngerului , aude trâmbiţe, uită durerea, spaima, regretul şi iartă! Ce e chin şi groază, luptă şi implorare e numai timpul lung ori fulgerător, până înaintea secundei când închide ochii şi primeşte îngerul venit între el şi diavol. Un asasin e un nebun şi un monstru pe vecie anatemizat, pe când un artist e spălat de petele vinei omeneşti cu iubirea îngerului şi e izbăvit!  

A fost cutremurătoare şi tragică moartea cântăreţei Mihaela Runceanu, cu diavolul povârnit asupra sa. Această moarte a lăsat în urmă un vifor de versiuni. Un arap cu ochi injectaţi de groază drăcească a ucis-o, dar ea a căzut în braţele îngerului cu ochi înfloriţi de iubire. Pentru Mihaela Runceanu sunt numai braţe de îmbrăţişat ale îngerilor!  

Ca şi Ioan Luchian Mihalea, Mihaela Runceanu a crezut prea mult şi nesăbuit într-o gadină cu chip omenesc şi instinct sîngeros. La 1 noiembrie 1989 România a fost îngrozită de o veste înfiorătoare care a străbătut-o ca un glonţ: Mihaela Runceanu a fost asasinată de o fiară, în garsoniera sa din Bucureşti. Înmărmuritor! Era atât de iubită! Era atât de tânără, de frumoasă, de sensibilă… Avea un glas ca o binefacere sufletească. Cânta vrăjitor, cânta pentru inimile care dureau şi pentru iubire. Dumnezeu, cât a trăit Mihaela Runceanu nu a locuit în eternitate, a locuit în glasul ei. Au plecat împreună, pe când cerul cadelniţa cu lacrimi.  

Masacrul unui monstru a curmat una din vocile muzicii uşoare româneşti care pornise şi poate că şi ajunsese la piscul ei. De la dropiile culcate jos în grâu, cerul e departe, dar vulturii veghează chiar sus lângă cer şi acolo-s bătuţi cu pietroaie de gheaţă. S-a vorbit şi se va vorbi mult timp despre crâncena moarte a Mihaelei Runceanu. Nimeni nu scapă de ceea ce e în stare să pornească într-o competiţie, frustarea şi nevolnicia. Dar asasinatul plătit trece în ficţiunea pe care cercetarea, în loc să o clarifice, mai mult îi pune praf de puşcă. Aşa s-a ajuns la versiuni tensionate maxim culminând cu acuzaţii niciodată instrumentate.  

Azi, când lutul i-a luat cu totul corpul, n-au mai rămas în urmă decât cântecele ei şi conştiinţele. Conştiinţele pe care se poate conta fără variante sunt cele care nu poartă în ele condamnări şi condamnaţi, ci recunoştinţa. Mihaelei Runceanu i se datorează şlefuirea şi cultivarea unor voci care azi sunt deasupra învălmăşelii insolite de privelişti contrastante în caruselul spectacolelor nestimabile, cel puţin. Ca profesoară de canto la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, avându-l corepetitor pe Ionel Tudor, Mihaela Runceanu a pregătit pentru cântecul adevărat pe Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Carmen Trandafir, Adrian Enache, Mădălina Manole, Nicola, Marinela Chelaru ş.a…  

Prin trist şi înspăimântător sfârşit a trecut artista Mihaela Runceanu. Dar au rămas nu numai mirabilele ei cântece ci şi cântecele elevilor ei, azi artişti consacraţi care nu reîncep nimic ci continuă ceea ce au avut a învăţa de la glasul de rouă al Mihaelei Runceanu şi de la sufletul ei de lumină!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Mihaela Runceanu. Un glas de rouă, un suflet de soare / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1211, Anul IV, 25 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!