CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1207 din 21 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Raoul. Proaspete şi aurorale şlagăre
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Rectitudinea morală nu e atât de greu de cucerit pe cât e de păstrat, mai cu seamă când ea se cere emblematică la persoanele publice. Chipul unui om obişnuit e partea în miniatură a mulţimii umane, pe când chipul unei persoane publice de valoare, cum ar fi un artist, e arta însăşi de această dată, sub o faţă miniaturală. Artistul este omul cel mai voluntar dintre oameni, chiar şi atunci când primeşte răsplată pentru creaţia sa, deoarece el nu oferă nimic din altă parte, ci totul de la sine! Orice e preluat dimprejur de un artist, pentru creaţia sa, nu rămâne brut, totul se şlefuieşte prin spiritul său şi numai bijutierul ştie cât se uzează materialul care se întrebuinţează la descoperit strălucirea de sub scoarţa sterilă a pietrelor rare.  

Avem azi o protipendadă de cântăreţi urcaţi în privilegiile unei mase de oameni, căci există mase căzute sub vraja muzicii de la nivelul ridicolului, sau chiar mai jos de el, în obscuritate. Dar avem şi artişti adevăraţi, artişti pe care-i caracterizează, pe lângă talent şi scânteie, seriozitatea şi bunul simţ. Unul dintre ei este Raoul (Rareş Borlea). E necrezut de tânăr, ca să cânte şi să compună cântece care nu lasă în urmă indignarea în explozie a celor nepărăsiţi de sensibilitate şi afinitate intimă cu armonia şi viaţa estetizată de muzică. O muzică fin căptuşită cu nisip de stele din care se clădeşte calea spre meditaţie, spre plăcere şi fericire. În lipsa ei, drumul vieţii sfârşeşte într-o cugetare stearpă fără nimic din idealul uman.  

Raoul reprezintă generaţia de tineri coautori care nu adulmecă drumul lăturalnic muzicii, paralel cu umanul, muzica fiind dintotdeauna izvorul apei vii şi dulci ce şopoteşte nu mai departe de simţirea omenească. E drept că au ajuns să cânte aparatele electronice, nenimerit a se repara ceea ce strică afonii, sărind peste melodia cvasinormală din cântec şi prelungind neputinţa unor glasuri, în practica artificială. Dar Raoul cântă cu glas plăcut, care se atinge de suflet ca geana de ochi, închizându-l să viseze! Nici textele cântecelor sale nu sunt îndeobşte fără legătură cu ce simte inima şi cu ce îl poartă pe om în meditaţie, în imaginaţii de trăiri sufleteşti fericite sau triste, după cum îl atrag în vârtejul vieţii împrejurările şi stările sale…  

Cele mai frumoase dintre cântecele compuse de Raoul sunt cele pe care le-a dăruit să le glăsuiască Mirabela Dauer, sau pe care le cântă împreună. Raoul şi Mirabela Dauer sunt un cuplu muzical uluitor, fermecător cum rare au fost şi vor fi. Ei nu incomodează pe nimeni, ei cântă doar cântecele lor în duet muzical sau separat şi cântă atât de fascinant încât nimeni nu poate avea pretenţia de a face-o mai bine, pentru că nimic nu se poate expune mai presus de strălucirea maximă a unei lumini.  

Raoul şi Mirabela s-au întâlnit pentru că în timpul acesta de răscruce a muzicii uşoare, în care urcă din coclauri, pasămite, un stol de lăcuste cântăreţe, era nevoie de ei. Nu trebuie să ne oprim ultra-conservatori pentru ca să tânjim după muzica deosebit de aleasă, rămânând numai la pasiunea pentru cântecele vechi, pentru că toţi marii cântăreţi de muzică uşoară nu au tăcut! Pe lângă şlagărele neuitate de altădată ei lansează neîncetat noi cântece. Astfel, Raoul şi Mirabela înzestrează repertoriile muzicale cu proaspete şi aurorale şlagăre care iau fruntea muzicii uşoare româneşti, azi!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Raoul. Proaspete şi aurorale şlagăre / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1207, Anul IV, 21 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!