CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1201 din 15 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Nicola. Frumuseţe şi fericire din cântec
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Gasul interpretei Nicola e ca un vuiet. Un vuiet de mare ascultat în asfinţit, când începe să se lase sub nesfârşita apă soarele şi tac păsările somnoroase, răzvrătite o zi întreagă şi trase la ţărm cu aripile îngreunate. Un vuiet de vânt venit dinspre o câmpie cosită de iarnă şi învelită sub pături de zăpadă. Un vuiet ce-i auzit de fiecare dată ca întâia oară, ca o mângâiere ce nu se dăruise niciodată şi nimănui până atunci şi nu se uită, plăcând-o până la fericire.  

Cântecele Nicolei sunt vuiete şi mângâieri în cumpăna zilei, când şoaptele se-adună într-una singură precum chemarea la rugăciune, în limba unui clopot.  

Nimeni nu caută să înţeleagă de unde izvorăşte atâta sunet în glasul acesta care cântă asemeni unei orchestre de violoncele, pentru că nu ar putea! Dar fiecare află, ascultându-l, că nimic nu-l înduplecă să uite de tot pământul de sub picioare, decât cântecele Nicolei. Cu glasul ei, Nicola leagănă corpurile ca vântul pe iarbă şi răpeşte spiritele pe caleşti înfundate în văzduh. Nu mai ştie nimeni, ascultând-o pe Nicola, unde i-a plecat gândul, apucând-o pe norii din care se zidesc drumurile de deasupra alienărilor umane.  

Nicola pare că nu e tristă niciodată, că nici nu a auzit de tristeţe, că nu cunoaşte tristeţea, iar tristeţea nu o cunoaşte pe ea! Dar, cine ştie? Numai ea şi numai inima ei le îndură pe toate, pe când publicului nu-i dezvăluie decât lumina din ochi, bunătatea din surâs, dragostea din suflet, bucuria din cântec!  

Ce melodii minunate cântă Nicola! Toate, împreună cresc rolul celor ce nu ştiu de setea şi foamea trupului, adică idealurile! Ele sunt dor, dragoste, fericire şi nu substanţă din care-i clădită lumea trecătoare şi plină de şiretenii. Nu merită să ne oprim la aceasta, câtă vreme Nicola ne reaşează în ardoarea de hrană şi sete sufletească, dându-ne frumuseţe şi fericire din frumuseţea şi fericirea ei!  

E o cântăreaţă de muzică uşoară de care-ar trebui să auzim mai mult descât despre miniştri, căci ei ne iau până şi din puţinul ce ne-a mai rămas, pe când Nicola ne sporeşte cu fiecare melodie câte o fericire. Măcar din când în când, cine cunoaşte cât de minunată e Nicola, aşteaptă o revenire la gânduri mai bune a celor ce au la buna lor dispoziţie spaţiul public artistic şi cultural, pentru ca Nicola să reapară pe scenă şi la televiziune, mai mult decât alte personaje care sunt doar mimi ai spectacolului de muzică uşoară autentic!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Nicola. Frumuseţe şi fericire din cântec / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1201, Anul IV, 15 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!