CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1198 din 12 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Marius Brutaru. Coroana cu roade de aur
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Până la venirea pe scena muzicii folclorice dobrogene a interpretului Marius Brutaru, Dobrogea dăduse mulţi cântăreţi, unii dintre ei nedoriţi poate, în grindul dintre Dunăre şi Marea Neagră de către cei ce-au amestecat cântecele. Această zonă etnofolclorică, a Dobrogei ar fi plină de briz-briz-uri, ca un copac răscrucit de o sumedenie de altoiuri, dacă tulpina lui n-ar fi hrănită de rădăcini şi n-ar creşte din ea ramura principală care-i croieşte coroana şi-i face poamele.  

Cântăreţul Marius Brutaru e un ochi legat pe această ramură pe care deja cresc fructe. Într-o zi el se va iscăli nepieritor în zapisul folcloric în care, cândva, Constantin Brăiloiu sau Emilia Comişel au înşirat filă după filă, ostenind a cutreiera drum cu drum, sat cu sat, casă după casă, deal după deal, de-a lungul şi de-a latul fascinantei Dobrogii.  

Dobrogea e o moşie mare, bogată şi mirifică pe care au călcat-o în veacuri multe neamuri, apăsând pe câmpiile ei urme de picior, de potcoave, de şenilă… Nu cumva, urmele lăsate în cultură sunt, în comparaţie cu acestea, urme bune de la care nu a avut de pierdut, ci de cîştigat?! Sigur că da! Cu condiţia ca ele să nu astupe şi înghită cultura neaoşă, să nu dea Dobrogei o faţă străină, încât să i se piardă şi uite zestrea şi testamentul.  

Încât, tânărul interpret de muzică folclorică dobrogeană Marius Brutaru este, spre lauda sa, ca ştiutor de folclor, bun, autentic şi cald cântăreţ şi slujitor în acelaşi timp, al altarului – prin aceasta, încă şi mai încărcat de îndatorirea faţă de semeni - pregăteşte cu râvna lui, cu talentul lui, cu seriozitatea lui, o nouă trecere spre o altă vârstă a folclorului dobrogean, recuperat de la rădăcini şi împrospătat cu noi muguri şi flori pe rod.  

Necăzut prizonier niciunei îngâmfări, un artist cu mare bun simţ, cu fineţe şi teamă să nu supere pe nimeni, cântăreţul Marius Brutaru urcă încet, frumos şi sigur în coroana copacului cu roade de aur, al folclorului dobrogean.  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Marius Brutaru. Coroana cu roade de aur / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1198, Anul IV, 12 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!