CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1193 din 07 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Anton Achiţei. Nu-i grădină pentru cântec, mai însorită ca Moldova
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Interpretul Anton Achiţei cântă admirabil muzică populară, aşa cum e ea de la ivoraşul şopotit din Ţara de Sus, până jos, la îmbrăţişarea Bistriţei cu Siretul, la vale de Bacău şi mai departe, până la Galaţi, unde Dunărea spintecă geografic două principate vechi româneşti.  

Artistul Anton Achiţei nici nu zaharifică muzica populară moldovenească, dar nici nu-i taie gustul şi aroma strămoşească a ei, care este catifelată de istorie şi tradiţie, ca vinul Cotnariului de doage şi vechime. Îl cântă aşa cum l-a cules şi aşa cum o porunceşte respectful faţă de folclor. Dar îl ascultă mai rar etnomuzicologii cărora li se irosesc împuternicirile, câtă vreme comerţul a împuns până la măduvă muzica şi al căror număr este vizibil în scădere. Ultimul dintre cei cu înălţime profesională şi talie de expertiză s-a pierdut dintre noi contopit în etern - este vorba despre Marioara Murărescu.  

Oare cum de se poate ca acest cântăreţ care are înmulţiţi anii în urmă să n u-şi lărgească repertoriul cu melodii revocate din pastişele muzicii, ori atribuite snopului de cântece care nu este din spic ci din puzderie?!  

Nu sunt mulţi interpreţi de muzică folclorică moldovenească în comparaţie cu interpretele, dar printre cei autentici şi de prestigiu sau chiar primul dintre ei este Anton Achiţei. El poartă din timp, prin timp şi pentru purul şi supravieţuitorul folclor de mâine, etosul muzicii populare culese ales din cultura ţărănească a întinsei Moldove de la răsăritul de lângă Nistru, până la apusul de sub Carpaţii Transilvaniei.  

Are o mirabilă rostire a dulcei grăiri moldoveneşti, poartă straie tradiţionale de sărbătoare, care aduc aminte de Putna, de Suceava, de Stupca, de Botoşani, de Copou, de Ţicău, de Tescani, de ţărani buni de treabă şi de oaste, de coasă, de coarnele plugului, de turmele albe, de sapă şi de horă, de dragoste şi de toate omeneştile duhuri şi fapte ale neamului pe care Anton Achiţei îl slujeşte cu mângâierea din cântec, dragostea din cântec, îndemnarea din cântec, strigătul din cântec, „Tatăl nostru” din cântec…!  

Mai rar, şi oare de ce chiar atât de rar, apare pe micul ecran Anton Achiţei. Dar face spectacol atunci când cântă şi acesta-i un spectacol de fală ancestrală, de carismă a ţăranului moldovean, săritor la muncă pe rupte, la armă spre jertfă, la dragoste după verva gongului inimii, la petrecere în vârtej, între cer şi pământ!  

Mai frumoase decât cântecele lui Anton Achiţei nu sunt altele, nici grădină pentru aceste flori spirituale ale vocii sale, nu e alta mai însorită ca Moldova!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Anton Achiţei. Nu-i grădină pentru cântec, mai însorită ca Moldova / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1193, Anul IV, 07 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!