CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1193 din 07 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Millenium. Aur fluid de cântec
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În Basarabia cântecul e putere în stat, una din puteri, poate prima! Are dominaţia nu de azi, nu de ieri, ci dintotdeauna, asigurându-şi o stăpânire durabilă. Nu autocrată, nu pe ierarhia vasală, ci prin dependenţa afectivă.  

Cântecul, în Basarabia e un cântec de obşte, vraci de obşte, sfat de obşte, apostol de obşte… E tot şi este în toate. E viaţă şi dragoste, e numele vieţii şi dragostei, e ţelul vieţii şi dragostei...!  

Basarabia cântă, nu trăieşte fără cântec, nu e liberă fără cântec, nu iubeşte, nu se veseleşte, nu jeleşte fără cântec!  

Aici, pe vatra românească străveche, unde râurile şi cerul de deasupra lor se împart în braţe care au stat întinse goale spre fraţi în răstimpurile istoriei şi stau asemenea şi azi, s-a ivit formaţia muzicală „Millenium”. Aşezământul lui natal e Chişinău, sub o cupolă de circ, data e aprilie 1997, iar compozitorul şi aranjorul Vlad Gorgos era atunci florarul, căci a îmbuchetat fragezi şi fermecaţi boboci cu duh şi glas. Erau suavi, udaţi cu rouă şi mistuiţi în lumină de stea - sunt azi flori contopite cu roua şi steaua, sunt clopoţeii şi lăcrămioarele de cristal ale Basarabiei.  

„Îngerii din Chişinău”, i-au numit Benone Sinulescu, cântăreţul de muzică folclorică românească şi sufletul sufletului românesc pe care l-a slujit întreaga viaţă cu glasul său. Formidabilul interpret a cântat împreună cu formaţia de la Chişinău piese preluate din repertoriul său neegal şi inimitabil.  

Într-o componenţă preschimbată în permanenţă faţă de cea iniţială, această formaţie alcătuită din solişti şi instrumentişti cu strălucire vocală şi virtuozitate şi-a îmbogăţit necrezut de repede repertoriul, cu piese de variate stiluri şi sporită valoare, cum ar fi rock, pop-rock, doine, balade şi colinde.  

Începând cu anul 2009, premiile, diplomele, trofeele sunt primite de către „Millenium”în ascensivă fructificare a harului, şi muncii de robi ai pasiunii şi seriozităţii. Astăzi este una dintre cele mai longevive formaţii muzicale basarabene. Componenţa ei este total diferită faţă de cea de la debut. De atunci şi până în prezent, s-au perindat prin formaţie peste cincizeci de solişti şi instrumentişti.  

E o formaţie tânără în continuare, dar are azi un repertoriu împrospătat pe aroma şi patina experienţei şi cotelor de sus ale profesionalismului artistic. Este integrată în circuitul valorilor europene ale genurilor muzicii sale, cu ţinută de ştiinţă a muzicii şi de vibraţie artistică. Într-o năvală vertiginoasă de trupe, „Millenium” e una autoselecţionată şi testată de gustul publicului, pe de o parte, precum şi evaluată din interior de proprii exegeţi, pe de altă parte. Ei sunt, cine dacă nu muzicianul care a înfiinţat formaţia, Vlad Gorgos şi artistul, uimitorul artist cu o francheţe inepuizabilă şi o atractivitate din partea glasului său neegalată de nimeni şi neasemuită în arderea sa pentru cultura şi în numele cântecului românesc, Benone Sinulescu. Acest artist este o coloană de entuziasm şi pildă pentru cântăreţii cei mai tineri. Tumultos, proeminent şi original a uimit şi alinat ţara decenii de viaţă mai grea şi mai puţin grea, uşoară niciodată în timpul de acum. A adus şi aduce un impresionant beneficiu de popularitate şi deopotrivă de prestigiu, formaţiei basarabene de artişti muzicieni, „Millenium”.  

Formaţia „Millenium” nu cunoaşte zăgazuri. Pentru ea muzica este o pasiune căreia i se dăruie cu frenezie, cu talent şi cu istovire. Vibrează în faţa admiratorilor, iar admiratorii receptează topirea sa în aur fluid de cântec. „Millenium” este o formaţie muzicală care îşi dăruie viaţa unei opere, unei idei de spectacol, unei culturi a spectacolului muzical, infinit mai amplu şi elevant decât majoritatea.  

Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Millenium. Aur fluid de cântec / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1193, Anul IV, 07 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!