CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1188 din 02 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Damian Drăghici. Un Grammy ipotetic
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Damian Drăghici este un muzician de etnie ţigănească din România, care a încântat o lume. Ar mai fi fost timp şi izvor nesecabil de har să o facă, dar a decis să lase colbului naiul şi să ia sub braţ mapa de politician, ales fiind ca deputat în colegiul uninominal 4 Bacău, unde are pondere de confraţi. Uniunea Naţională pentru Progresul României i-a pus la dispoziţie scena unui spectacol nu mult deosebit de splendorile alaiului ţigănesc, pentru legislatura 2012-2016. În urma unor întâlniri furtunoase la Buhuşi cu locatarii efervescenţi ai unui vast cartier de o anume picturalitate veche şi tradiţional asiatică, muzicianul Damian Drăghici a fost schiţat foarte uşor în geometria politică buhuşeană, căci Buhuşiul l-a asimilat, deloc distonant dat fiind preponderentul etnic în mai mare măsură nedeclarat decât declarat.  

A cântat de când se ştie, plecând de jos de la sărăcie grea, pentru ca să ajungă sus, la splendorile muzicii lumii. A emigrat prin Iugoslavia în Grecia, după ce fusese deja cunoscut în România, având încă de copil înregistrări cu Orchestra Radio. La Atena a fost remarcat de Sony Music din Olanda, iar de acum şi de aici începe pentru Damian Drăghici drumul splendid spre civilizaţia şi apoteoza marii muzici, făcând în momentul acesta o cotitură prin hăţişul parlamentar.  

În legătură cu fabuloasa evoluţie artistică a muzicianului Damian Drăghici s-a vorbit mult, în concordanţă cu faptul real dar şi cu versiunea de ipoteză şi legendă, iar de când este politician, în formă de propagandă umflată.  

Cel puţin în ceea pe priveşte primirea sau neprimirea premiului Grammy se caută adevărul, lucru meritabil pe care l-a făcut cu necontestabilă competenţă revista „Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România  

Potrivit rezultatelor unor investigaţii făcute de un colaborator al revistei, artistul Damian Drăghici se pare cănu a câştigat niciun premiu Grammy. Respectivul ziarist a publicat o anchetă pe acest subiect concluzionând că Damian Drăghici a cântat la nai două piese de pe un album care a fost nominalizat la Grammy, dar n-a căştigat. Chiar şi în cazul în care ar fi câştigat, premiul ar fi revenit albumului şi protagonistului, în niciun caz unuia dintre numeroşii instrumentişti colaboratori.  

Prin urmare, deşi în legătură cu ipoteticul premiu Grammy, Damian Drăghici a făcut multe referiri, potrivit concluziilor colaboratorului revistei „Actualitatea Muzicală”, în nici una nu precizează nici anul obţinerii lui, nici pentru ce producţie discografică a fost realizat (participarea la concursul pentru prestigioasele premii Grammy este condiţionată de editarea şi nominalizarea în SUA a unui disc propriu).  

Mai grav în această situaţie ar fi, în cazul dovedirii, faptul că muzicianul ar fi păcălit şi pe premier, care l-a luat consilier, dar şi că ziariştii au luat în bună parte de bună povestea care le-a fost servită! Nu numai Damian Drăghici, dar niciun alt român nu a triumfat vreodată la Grammy. De altfel, faptul că informaţia e scoasă după atâţia ani poate fi o probă a înşelăciunii. E de la sine înţeles că ar fi fost o bombă cu un efect mediatic de amploare cucerirea Oscar-ului, pentru un român, şi totuşi presa nu a enunţat aceasta decât odată cu transferarea muzicianului în tabloul politic.  

Este cunoscut că premiile Grammy au în arealul muzical semnificaţia pe care o are Oscar-ul pentru film. Cu atât mai mult surprinde circulaţia în presă, a unei informaţii ca aceasta, dacă e lansată necontrolat. Rezultatele anchetei publicate în revista de specialitate oglindesc relevant faptul că Damian Drăghici n-a fost nominalizat personal cu o producţie proprie pentru Grammy şi în consecinţă, nici nu poate fi vorba de căştigarea unui premiu! Artistul este protagonist, alături de mai mulţi instrumentişti, în două piese de pe albumul doar nominalizat, nu şi câştigător, „Journey With The Sun” (2001), (un album „world music”, nu de jazz). Lider al formaţiei compuse din 12 muzicieni, căreia îi aparţine albumul este celebrul saxofonist Paul Winter. Piesele pe care le interpretează pe acest album Damian Drăghici (două, din treisprezece), sunt: „Broken Arm” (piesa 3) şi „Mountain Wedding”, (piesa 4).  

Aşadar, potrivit articolului publicat de revista „Actualitatea Muzicală”, singura publicaţie de specialitate a artei muzicale, din întreg spectrul mediatic românesc, Damian Drăghici insistă în crearea imaginii sale publice, cu un Grammy inexistent...! Faţă de această circumstanţă, ziaristul de la revista care a publicat ancheta recomandă colegilor de breaslă o minimă informare, când este vorba despre afirmaţii atât de „grele”, iar lui Damian Drăghici, mai multă modestie!  

Dacă muzicianul duce sau nu lipsă de modestie, e de stabilit, dar, indiferent dacă a cucerit sau nu râvnitul premiu Grammy, indiferent dacă a meritat el să intre în musacaua politică, indiferent dacă are aceasta o valoare pentru contribuabilul şi alegătorul său (cel mai sigur, nu!), Damian Drăghici e unul dintre marii artişti ai lumii.  

Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Damian Drăghici. Un Grammy ipotetic / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1188, Anul IV, 02 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!