CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1185 din 30 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Cătălin Crişan. Certă perenitate a popularităţii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Nu are orice cântăreţ privilegiul de a fi apreciat de Dan Spătaru, nici şansa de a face pregătire vocală cu regretata interpretă Mihaela Runceanu. Cătălin Crişan s-a bucurat şi de una şi de cealaltă.  

Nejignind vreodată pe cineva, Dan Spătaru nu a furnizat însă, oricui, laude. Vocile nesemnificative pentru el, şi cu atât mai mult cele situate în parade antimuzicale n-ar fi primit „viză” de la Dan Spătaru nici de-ar fi fost plătit.  

Dar când l-a ascultat prima oară pe Cătălin Crişan nu a avut a cumpăni îndelung între poate da şi poate nu, între insuficient şi rămâne de văzut, ci a delibert, tratând teoria la care fac rând toţi cu răspunsul inechivoc: „va ajunge departe!”.  

Această prezicere venită din partea neegalabilului Dan Spătaru transpare în rezultate verificate şi regăsite în dovada prezentului: Cătălin Crişan a ajuns, într-adevăr, departe! Nu unde-i vârful interpretării muzicii uşoare româneşti, dincolo de el, unde începe fără a cunoaşte finitul, arta muzicală.  

Este un cntăreţ sensibil, interpretează cântece romantice cu o voce caldă, cuceritoare, încărcată de emoţie. Dincolo de emoţiile proprii, sau poate tocmai datorită lor creează din melodie asociată cu mesajul din texte, emoţii celor ce îi ascultă glasul.  

Artiştii mari dăruiesc din suflet cântece, nefiscalizat echivalent, chiar şi de-ar fi să fie daţi pe ele toţi banii din lume. Nimic nu se poate da la schimb cu aceste cântece, în chip răscumpărător! Doar dragostea, şi doar pentru dragoste sunt meritate jertfele artiştilor.  

Cătălin Crişan primeşte din dragostea aceasta o determinare de a lua ca punct de sprijin pe toate valurile vieţii, muzica. O şubredă corabie duce soarta omului în gura mării care clocoteşte şi îneacă vapoare titanice. Dar cântecul, pentru Cătălin Crişan, a fost şi este ancoră care nu-l lasă smuls de torent, a fost şi este timonă care-l navighează pe azimuturile idealului, a fost şi este pavilionul identităţii sale în largul muzicii uşoare româneşti.  

Ce cântăreţ putea ajunge elevul Mihaelei Runceanu? Unul celebru, fără îndoială. Nu e un singur elev al Mihaelei Runceanu care să îi stânjenească azi memoria. Asemenea tuturor, sau poate mai mult decât unii, Cătălin Crişan îi păstrează pură memoria.  

Locul rămas după plecarea ei nu e niciodată gol. Îl ocupă un stil al muzicii, o filozofie a muzicii, un adevăr al muzicii, întrupate în fiecare dintre cântăreţii pe care i-a avut ca elevi. Pentru fiecare din ei, Mihaela Runceanu a lăsat un loc. Locul lăsat lui Cătălin Crişan, nu e afară, e în el însuşi.  

Cătălin Crişan e printre rarii cântăreţi care intră în importanta criteriologie a interpretării, dar şi componisticii muzicale: autenticul. Dacă acesta nu este primul, este ultimul fundament care instaurează o popularitate nemăsurabilă, ca aceea a interpretului şi compozitorului Cătălin Crişan. Ceea ce e mai greu, nu e şi imposibil în ce îl priveşte pe artist. Este printre puţinii, ca şi Dan Spătaru sau Mihaela Runceanu care au însuşit popularităţii o certă perenitate.  

Nu este simplu de a-l înţelege pe Cătălin Crişan, dar e mult mai dificil de a nu-l iubi!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

Referinţă Bibliografică:
Cătălin Crişan. Certă perenitate a popularităţii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1185, Anul IV, 30 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!