CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1176 din 21 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Mariana Anghel. Fata din Călanul Mic
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Noi, românii, megieşi cu români în toate colţurile hărţii, ca fiecare neam avem un sân la care ne unim şi de la care luăm căldură şi dragoste. Avem Hunedoara, scrisă în istorie şi deopotrivă scriitoare a istoriei! Nici soarta de megieşi nu e una peste tot, nici la sân nu e cald întotdeauna!  

Hunedoara e o parte de ţară în care se încrucişează drumuri trecând spre toate porţile României. Cu toate acestea, aici s-a înrădăcinat un folclor autentic, numai al ei. Nimeni nu aduce şi nu ia din el, chiar dacă la Simeria de pildă, e unul din marile triaje de linii ferate care edifică dorul de plecare la drum şi voluptatea nestatorniciei.  

Pe când, în sus de Deva e centrul statornicei Dacii, Sarmizegetusa, unde s-a strâns din timpurile vechi, şi până azi, ca-ntr-o inimă, un folclor foarte curat şi fermecător. Printre cântăreţii care-l culeg cu râvnă, dragoste şi credinţă este şi Mariana Anghel, tânără interpretă, departe, departe, de lefegiii muzicii care au făcut din artă monedă de schimb!  

Este îndeajuns de fină, sensibilă, frumoasă, inteligentă, înzestrată cu talent artistic, încât să fie mult plăcută hunedorenilor ca o vrednică răsplătire a dragostei lor, după ce l-au pierdut nedrept şi dureros pe neuitatul Drăgan Muntean. Orăştia şi Ţara Haţegului sunt ocupate de o stăpână bună, fără să le supună, ci să le cânte cântece de dor, de dragoste, de credinţă, de patriotism, comparabile doar cu ceea ce cântau, poate, cândva, întâile şi frumoasele femei dace.  

Cântecele Marianei Anghel vin de foarte departe şi merg spre ieşirea din timp, unde începe miracolul contemplaţiei muzicii folclorice alese şi autentice. Mariana Anghel sărăceşte de cuvinte pe ascultătorul ei. Dacă înainte de a-i auzi vocea el le are, după aceasta, nu! Odată pentru că Mariana Anghel glăsuieşte mirabil cântecele folclorice hunedorene, a doua oară pentru că este neasemănătoare cu nimeni în superbitate - această zestre pe care pasămite unele care vorbesc să se audă şi cu ochii numai flacără, pe când ai Marianei Anghel par numai pleoape, de sfioşi, cred că o au!  

Dar, nu! Unele cred, Mariana Anghel o arată: este educată, se comportă fin şi atrăgător cu cei din jur, cântă admirabil, este frumoasă, poartă o frumuseţe de costum popular iluminat de desăvârşita măiestrie a meşterelor care îl migălesc.  

Prin neînchipuite brutalităţi pătrund destui în faţă azi în lumea scenei, în timp ce Mariana Anghel e urcată de propriul farmec şi de cântecele-i fermecătoare.  

Cât de frumos şi de adevărat o creiona pe debutanta Mariana Anghel, cu ani în urmă, Mărioara Murărescu:  

„Se spune că ochii sunt oglinda sufletului.  

Cu zece ani în urmă, în emisiunea «Tezaur folcloric» debuta o fată de 16 ani. Telespectatorii au remarcat simplitatea cântecului, eleganţa costumului, trăsăturile frumoase, aşa cum au româncele noastre, dar mai ales ochii…  

Acolo era o lume şi parcă de acolo venea cântecul, de acolo fiecare cuvânt. Glasul era frumos, poate prea tânăr, dar era condus cu multă sensibilitate şi apariţia acestei fete este demnă de reţinut.  

Cei care atunci au avut încredere nu s-au înşelat. Mariana Anghel, fata din Călanul Mic era făcută pentru cântec: cu mult bun simţ, cu respect, cu încredere în oameni, aşa cum a învăţat acasă, în familia ei de ardeleni, aşa cum a pornit în lume. A poposit în casele bătrâneşti aşteptând, căutând nu numai cântece vechi, dar şi alese piese de port uitate de mult în lăzile de zestre.”.  

Iat-o pe Mariana Anghel oglindită în memoriale însemnări care aparţin etnomuzicologului Marioara Murărescu. Cu atât mai mult, Mariana Anghel atrage atenţia şi dobândeşte o adoraţie meritată a celor care, întâlnind-o şi ascultând-o cuceresc de la timp uitarea de timp!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@ahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Mariana Anghel. Fata din Călanul Mic / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1176, Anul IV, 21 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!