CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Ion Măldărescu         Ediţia nr. 3 din 03 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Atentie! -
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
De la o vreme încoace actualul guvern al României, cu primul ministru, vârf de lance, a asmuţit populaţia ţării împotriva „pensiilor nesimţite”. Foarte bine, vor spune unii, foarte bine spun şi eu dar... uite că există un „dar”... sau cum se striga pe vremuri la circurile ambulante: „pe-afară-i vopsit gardu’, înăuntru-i leopardu’!”, ceea ce-i dă dreptate înţeleptului Grigore Alexandrescu şi fabulelor sale: „legea e pentru căţei, nu şi pentru dulăi!” De-a lungul celor două decenii, TOŢI cei care s-au perindat la putere au avut grijă de viitorul lor, asigurânu-şi o pensie - rentă viageră - convenabilă. Membrii Parlamentului României au girat aranjamentele şi le-au aplicat pecetea legii. Confruntându-se cu prăbuşirea sistemelor de pensii, tehnocraţii recomandă cariere mai lungi de 40 - 45 ani pentru „muritorii de rând”, adică românul să se pensioneze la 65 de ani. Neuitând că durata medie de viaţă a românului se învârte în jurul a 68 de ani, rămân nedumerit: de ce nu au fixat vârsta limită de pensionare la 70? Ar fi fost mult mai eficient!

Urmând raţionamentul, am descoperit o doză apreciabilă de amuzament amar într-o glumă care circulă recent în România: „Începând cu 1 aprilie 2010, pensionarii vor fi îndrumaţi să treacă pe culoarea roşie a semaforului. Dacă până la 15 aprilie rezultatele nu vor fi semnificative, atunci trecerea pe roşu va deveni obligatorie!” S-a făcut multă zarvă, s-a strigat pe toate posturile de televiziune despre pensii, despre reglementarea sistemului actual şi câte şi mai câte. „Europa” civilizată arată cu degetul spre România, acuzând, de cele mai multe ori justificat, corupţia şi abuzurile. Deşi nu se cade, haideţi să aruncăm totuşi o privire şi în curtea vecinului, în cazul de faţă, în ograda Uniunii Europene. Este dreptul nostru să vedem şi să constatăm. Mai nou, cu puţină atenţie şi ceva perspicacitate, oricine poate observa că politicienii noştri se luptă din răsputeri să penetreze administraţia Uniunii Europene. În ce sop? Sunt ei, „europenii”, mai corecţi decât „ai noştri”?
 
 
 
Pentru funcţionarii din Uniunea Europeană a fost aprobată pensionarea la vârsta de 50 de ani, cu 9.000 € pe lună! Pe parcursul acestui an se vor pensiona la 50 de ani cu o pensie de 9.000 € pe lună, 340 de funcţionari. Da, aţi citit corect!

Pentru a sprijini integrarea personalului provenit din noile state membre ale UE mai vechii funcţionarii din ţările membre cum ar fi: Belgia, Franţa, Germania şi altele, vor primi din partea Europei, generoasă ofertă-cadou. De ce? Numai ca să se pensioneze. Cine plăteşte? Arhaicul răspuns „turcu’ plăteşte!” rămâne valid, numai că, în speţă, turcu’ sunt eu, dumneavoastră, contribuabilul Uniunii Europene. EI, mai marii Parlamentului European,ca şi AI NOŞTRI votează legi fără control şi îşi atribuie „asigurări aurite” cu impozitele noastre. Cu ce sunt EI mai buni şi mai corecţi decât AI NOŞTRI? Tehnocraţii europeni se bucură de „pensii nesimţite”. Iată câteva exemple, cred eu, edificatoare:
 

- Giovanni Buttarelli, care ocupa postul de „Asistent Supervizor de protecţia datelor”, va primi numai după un an şi unsprezece luni de serviciu (noiembrie 2010), o pensie de 1.515 € pe lună, echivalentul a ceea ce i se „oferă” unui angajat francez din sectorul privat, după o carieră completă de 40 ani.
- Colegul său, Peter Hustinx şi-a văzut contractul reînnoit cu încă cinci ani şi va avea dreptul la aproape 9.000 de € pensie pe lună. Nimeni nu îi întrebă, deci e firesc să profite, ca şi cum ar fi primit un cec în alb. Mulţi alţii se bucură de acest privilegiu:
 
- Roger Grass, grefier al Curţii de Justiţie, va primi 12.500 de € pensie pe lună.
- Pernilla Lindh, judecător la Tribunalul de Primă Instanţă, 12 900 de € pensie pe lună
- Dámaso Ruiz-Jarabo Colomer, avocat general, 14.000 de € pe lună...
 
 
Pentru EI este lozul câştigător mult visat. Fiind în funcţie de la mijlocul anilor 1990, vor „avea un stagiu complet” şi astfel vor obţine maxim de 70% din ultimul salariu. Nu numai că pensiile lor „sparg plafoanele de pensionare”, dar pe deasupra este suficient să presteze un serviciu timp de 15 ani şi jumătate, pentru a valida o cariera completă. Noi avem obligaţia celor patru decenii şi mai bine ca „slugă la stăpân”, acestea fiind programate a fi lungite. Dacă iniţial „pensiile nesimţite” au fost rezervate doar membrilor Comisiei Europene, de-a lungul anilor, acestea au fost acordate şi altor angajaţi, astăzi alcătuind împreună o adevărată armată: judecători, magistraţi, grefieri, controlori, mediatori etc. Ceea ce este extrem de grav şi se ştie prea puţin este faptul că beneficiarii nu contribuie nici cu un eurocent la pensiile lor. Din nou turcu’ plăteşte, adică tot contribuabilul european, care cotizează întreaga viaţă activă şi căruia i se aminteşte de orice întârziere. Judecătorii Curţii de Conturi la nivel european, presupuşi controlori ai modului în care se cheltuiesc banii Uniunii Europene, nu uită să-şi joace rolul de „jandarmi” la Bruxelles şi dau lecţii de ortodoxie bugetară.

Domniile Lor beneficiază de sistem, nu plătesc cotizaţie şi au ambele mâini vârâte până mai sus de coate în sacul cu aur, iar „pensiile nesimţite” europene sfidează. În momentul dificil prin care trece acum România, când viitorul pensiilor noastre este serios compromis de violenţa crizei economice, de prăbuşirea economiei naţionale şi de brutalitatea şocului demografic, oficialii europeni beneficiază, pe cheltuiala noastră, de pensii de 12.500-14.000 € pe lună, după doar 15 ani şi jumătate de carieră, fără a contribui cu absolut nimic.
 
 
Încă un amănunt care pare că seamănă cu situaţia din România. Cine este noul Preşedinte al U.E.? Este membru marcant al „Grupului Bilderberg”, conservator catolic în politica belgiană, controversată şi contestată personalitate politică, mai ales de pe vremea când deţinea funcţia de prim ministru al Belgiei. „S-a remarcat prin folosirea unor tertipuri dintre cele mai jenante pentru a evita un vot decisiv din parlament”. Jurnalistul care a dat publicităţii detaliile scandalului prin care afirma că „se pune la cale o construcţie continentală - U.E., - în condiţiile în care ea funcţiona nedemocratic, a fost fost demis, de la The Wall Street Journal, pentru faptul că a descris critic evenimentul. Iată că şi la conducerea U.E. se perindă acelaşi gen de lideri politici, dispuşi să aplice măsuri nepotrivite, pentru a impune decizii contrare bunului simţ şi echităţii sociale.
 
Ion Măldărescu, Agero  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Atentie! - Turcu plateste! / Ion Măldărescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3, Anul I, 03 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ion Măldărescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Măldărescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!