CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  

Artistul plastic Maia Martin despre romanul DESTINE PARALELE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
BIBLIOTECA MULTI MEDIA - MAIA MARTIN 
  
28.02.2011 
  
Destine paralele, autor Virgil Stan  
  
Dragii mei, în urmă cu jumătate de an şi mai bine, domnul Virgil Stan, alias Gelu Pescaru m-a întrebat dacă aş dori să ilustrez coperta unui viitor roman al său cu o pictură realizată de mine. Am răspuns pozitiv, dar proiectul s-a amânat pentru următoarea carte, deoarece cea care era în lucru avea deja coperta făcuta. 
  
De curând am discutat din nou cu domnul Virgil Stan şi i-am făcut un afiş pentru următoare carte, în doua variante sensibil diferite: 
  
Cu bucurie am aflat că a apărut cartea. Cu surprindere am văzut ca editorii au păstrat grafica mea, lucru care a avut şi un neajuns din cauza rezoluţiei reduse folosite. 
  
Coperta are ca ilustraţie o pictură a mea, realizată în anul 2010 "Miraj în mariaj". 
  
L-am rugat pe domnul Virgil Stan să-mi ofere mai multe detalii despre acest nou volum, pentru a vi le putea oferi şi vouă.  
  
Iată unul din răspunsurile sale: 
  
"Volumul "Destine paralele"este continuarea romanului "Cât de mult te iubesc..."şi este editat la editura GRINTA din Cluj Napoca. Are 230 pagini. Se poate cumpăra doar de la mine (20 lei) sau amândouă romanele (40 lei). Cheltuielile poştale le suportă autorul. Este cel de al treilea roman editat de mine în ultimele 10 luni. Prima carte a apărut pe 15 mai 2010." 
  
Vă redau mai jos prefaţa semnată de doamna Emilia Dabu: 
  
VIRGIL STAN ŞI PUTEREA CUVÂNTULUI SCRIS  
  
Deşi este un scriitor al tainelor şi misterelor lumilor pe care le străbate, Virgil Stan îmblânzeşte duritatea vieţii de zi cu zi prin puterea sufletului şi gândului frumos şi mai ales a cuvântului inspirat. Privind lumea de la înălţimea ochilor săi buni şi luminoşi, Virgil Stan prozatorul iubirilor şi al puterii adevărului a debutat relativ târziu în lumina literelor. Dar încă de la prima carte „Iubirile unui pescar” descoperim că scriitorul era acolo dintotdeauna, era nevoie doar de un impuls, un sprijin moral în a îndrăzni şi a scrie tot ce cu atâta magie şi har povestea.  
  
Astfel în 2010 autorul se bucură de apariţia a două cărţi foarte bine primite de critica de specialitate. „Cât de mult te iubesc...” roman şi povestirile pescăreşti şi de viaţă „Iubirile unui pescar” , ne pun în faţa unui spirit cultivat, cunoscător şi iubitor de cultură, a unui prozator adevărat. Şi Virgil Stan prin cărţile scrise a dat semenilor mai mult decât se aşteptau căci el s-a bucurat anticipat de bucuria celorlalţi şi a crezut în cei care i-au fost alături în singurătatea nobiliară ce îl ocrotea deseori şi mă refer la Octavian Paler, Nicolae Iorga, Constantin Brâncuşi, Jacques Benigue Bossnet, F.M. Dostoievski, William Blake. A transformat în pagini de literatură adevărată întâmplările care i-au marcat viaţa. Destinul, Mangalia, marea, nemărginirea, prietenia, suferinţa, despărţirile, epocile prin care a trecut.  
  
A reuşit să îşi formeze propriul stil definitoriu în evoluţia unui scriitor. Mangalia devenind un fel de fata morgana, de rara avis a sufletului autorului. Iubirile furtunoase, dureroase, calme, tandre, ori disperate, au devenit capitole de inspiraţie şi har care l-au întors mereu la Itaca sa vindecătoare, întocmai ca pe Ulisse, căci Virgil Stan este un Ulisse al sufletelor care i-au ieşit în drum în tainica sa călătorie a vieţii. Impresionează puritatea sufletului păstrată în orice împrejurare şi mai ales armonia pe care reuşeşte să o păstreze în toate scrierile sale, în propria existenţă .  
  
Ne aflăm în faţa noului roman „Destine paralele” în care prozatorul Virgil Stan ne readuce în dar o lume în care fiecare este însărcinat cu propria fericire. Un roman care străbate vremurile, viaţa şi ţara, dându-i timpului timp şi întrebărilor răspunsurile pe care le aşteaptă. Prozatorul încărcat de toată cunoaşterea ce-o simte că îi este călăuză ne trezeşte cu o deosebită inteligenţă şi iscusinţă interesul amintindu-ne că libertatea o poţi trăi cu nesaţ doar după ce ai cunoscut încătuşarea, lumina o iubeşti cu adevărat abia după ce ai străbătut întunericul.  
  
Deşi acţiunea porneşte de undeva din târziul vremurilor româneşti, autorul profund implicat ne ajută să străbatem mii de lumi într-o lume şi lăsându-ne iluzia a ceva deja cunoscut reuşeşte să ne capteze toată atenţia. Cucereşte, incită şi captează. Stan Virgil ne reînvăţă rând pe rând cât de fascinant poate fi un răsărit ori un asfinţit, un cer senin ori un pustiu al iubirii, abisul durerii, ne re învaţă citind , să zâmbim zilei de mâine şi universului care ne mângâie sufletul cu inocenţe tainice.  
  
Este foarte bogat spiritual scriitorul. Personajele sunt generoase, bine şi puternic conturate, vizuale, fie în tuşe sobre, dure, în forţă, fie calde, calme, catifelate, mângâietoare. Familiile Viorel şi Ramona Axinte, Săndica şi Mircea Trăistaru, Cristian şi Andrada - copii acestora. Studenţie, iubire, puritate, suferinţă.  
  
Ingineri, profesori, ţărani, oameni culţi, oameni simpli, turism, frumuseţe, tristeţe, gelozii. Dorinţe, pasiuni, împliniri, neîmpliniri, dau timpului timp. Nou roman „Destine paralele” se citeşte cu sufletul la gură căci acţiunea te cuprinde în braţele ei imaginare şi totuşi atât de reale, atât de ale tuturor. Oameni buni, eroi, oameni reci, sadici, dragostea faţă de toate frumuseţile lumii.  
  
Spitalul. Mister. Convalescenţă. Libertate. Rivalitate. Prietenie. Mângâieri. Michelangelo. Furie. Răzbunare. Personajele care au de împărţit vieţi, idealuri, necazuri, dureri, disperări şi revenirea la Mangalia. Un destin peste timp al familiilor şi al urmaşilor. Evenimente fascinante, de ieri la care urmările sunt abia astăzi trăite. Nea Ion, doctorul Ţigănuş. Accidentul. Abuzul. Dezamăgirea de a fi avut încrederea în cei care în loc de inimă aveau gheaţă.  
  
Noul roman „Destine paralele” impresionează prin frumuseţea cu care este adusă înapoi oamenilor speranţa şi credinţa în lumina adevărului din noi. Şi iubirea care mai presus de soare şi stele învinge. Conceput ca o urmare peste ani a frumosului şi durerosului prim roman „Cât de mult te iubesc...” acest al doilea volum, abordând cu dezinvoltură noile valori lingvistice, întăreşte dacă mai era nevoie, convingerea că ne aflăm în faţa unui prozator care va avea multe romane de adus în dar cititorilor şi iubitorilor de literatură.  
  
Emilia Dabu – poet  
  
Membru al Uniunii Scriitorilor din România. 
  
Volumul "Destine paralele"dăruit mie de Virgil Stan 
  
Am primit şi eu acest volum, nu mai devreme de ziua alaltăieri. M-a impresionat dedicaţia autorului pe care v-o copiez mai jos: 
  
Maia, îţi mulţumesc pentru faptul că opera ta acum se află alături de gândurile mele în casele a cel puţin două sute de persoane. 
  
Cu toată recunoştinţa 
  
Virgil Stan 
  
02.02.2011 
  
Mangalia 
  
Dedicaţia autorului 
  
Îi mulţumesc şi eu domnului Virgil Stan pentru încrederea acordată şi dacă v-am trezit interesul, vă invit să lecturaţi acest nou volum "Destine paralele"! 
  
A consemnat pentru dumneavoastră, 
  
Maia Martin 
  
28 februarie 2011 
  
Publicat de Maia Martin la 07:14  
  
Etichete: Carte  
  
2 comentarii:  
  
Violetta Petre spunea...  
  
Ce poate fi mai minunat decât ceea ce se întâmplă aici!  
  
Vezi, Maia , ce de lume inspiri cu pictura ta minunată? Adevărul este că , pictura de pe copertă se află la locul potrivit...picturile tale, Maia , ar trebui să fie pe coperţile multor cărţi , însufleţind cu lumea nouă pe care ai creat-o, volumele noi, ce apar...  
  
Felicitări, ţie pentru copertă, domnului Virgil pentru volumul Destine paralele, din ale cărui fragmente am citit toţi! 
  
Şi iată că primăvara aduce daruri minunate, mărţişoare semnificative şi speciale , tuturor aleşilor sorţii din Cetate! 
  
Mă bucur sincer pentru bucuria voastră, a tuturor! 
  
Cu drag, Vio  
  
4 martie 2011, 07:24  
  
Maia Martin spunea...  
  
Multumesc frumos, Vio! 
  
Asa sa dea Dumnezeu! 
  
Multumesc si eu domnului Virgil Stan pentru încrederea acordata şi îl felicit pentru acest nou volum! 
  
Cu mare drag pentru tine, Maia  
  
Maia Mara Maria Martin  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Artistul plastic Maia Martin despre romanul DESTINE PARALELE / Stan Virgil : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 210, Anul I, 29 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Stan Virgil : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stan Virgil
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!