CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  
Autor: George Damian         Ediţia nr. 53 din 22 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

ARMATA ROMÂNĂ LA BUDAPESTA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În august 2009 am organizat la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti o expoziţie fotografică cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la eliberarea Budapestei (şi a Ungariei) de către Armata Română. Între timp mi-am amintit că nu am pus pe internet panourile de la această expoziţie şi că mi-au mai şi rămas câteva imagini nefolosite cu militari români din timpul campaniei împotriva bolşevicilor maghiari din anul 1919. Cine mai ştie că în acest an militarii români defilau prin centrul oraşului Bekescsaba din Ungaria? 
  
Românii în sprijinul maghiarilor 
  
Academicianul Florin Constantiniu a prezentat momentul eliberarii Budapestei de către Armata Romaniei drept in urma cu 90 de ani ca fiind unul din momentele in care poporul roman si-a indeplinit “functia europeana”. Cu prilejul lansarii expozitiei fotografice “4 august 1919 – Armata Romana elibereaza Budapesta” organizata de Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti, istoricul Florin Constantiniu a subliniat “Am facut un mare serviciu Europei, prevenind instalarea unui avanpost al imperialismului sovietic”. 
  
Potrivit lui Florin Constantiniu, ofensiva armatei impotriva Ungariei bolsevice a prevenit un pericol iminent indreptat asupra Romaniei – un posibil atac concentrat din partea fortelor ungare impreuna cu Rusia si Ucraina bolsevica impotriva tarii noastre, demers care ar fi materializat un plan intocmit relativ minutios de unul dintre fruntasii miscarii comuniste – Cristian Rakovski – si prezentat la inceputul lui 1919 lui Lenin. Prevenirea instaurarii unui “bastion” comunist in mijlocul Europei a constituit o preocupare si pentru Marile Puteri. Astfel, Winston Churcill cerea oficial la 24 martie 1919 sprijin in armament si echipament militar pentru ca armata romana sa intervina in eradicarea regimului bolsevic din Ungaria. 
  
Constantiniu a mentionat si campania de presa dusa de lobby-ul iredentist care tinea cu tot dinadinsul sa prezinte armata romana ca pe o adunatura de “salbatici” pusi pe jaf, lucru dezmintit de cei mai multi dintre strainii aflati la Budapesta. In plus, Florin Constantiniu a amintit de grija autoritatilor militare romane pentru aprovizionarea populatiei budapestane. Istoricul a deplans in context faptul ca tot mai putini romani stiu ce s-a intamplat la 4 august 1919, acuzand de acest lucru “ofensiva sustinuta de spalare a creierelor” si a “lichidarii constiintei si valorilor nationale”. 
  
Armata Romana la Budapesta 
  
Academicianul Florin Constantiniu a prezentat momentul eliberarii Budapestei de catre Armata Romaniei drept in urma cu 90 de ani ca fiind unul din momentele in care poporul roman si-a indeplinit “functia europeana”. Cu prilejul lansarii expozitiei fotografice “4 august 1919 – Armata Romana elibereaza Budapesta” organizata de Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti, istoricul Florin Constantiniu a subliniat “Am facut un mare serviciu Europei, prevenind instalarea unui avanpost al imperialismului sovietic”. Expozitia poate fi vizitata pana la sfarsitul acestei saptamani. Potrivit lui Florin Constantiniu, ofensiva armatei impotriva Ungariei bolsevice a prevenit un pericol iminent indreptat asupra Romaniei – un posibil atac concentrat din partea fortelor ungare impreuna cu Rusia si Ucraina bolsevica impotriva tarii noastre, demers care ar fi materializat un plan intocmit relativ minutios de unul dintre fruntasii miscarii comuniste – Cristian Rakovski – si prezentat la inceputul lui 1919 lui Lenin. Prevenirea instaurarii unui “bastion” comunist in mijlocul Europei a constituit o preocupare si pentru Marile Puteri. Astfel, Winston Churcill cerea oficial la 24 martie 1919 sprijin in armament si echipament militar pentru ca armata romana sa intervina in eradicarea regimului bolsevic din Ungaria. Constantiniu a mentionat si campania de presa dusa de lobby-ul iredentist care tinea cu tot dinadinsul sa prezinte armata romana ca pe o adunatura de “salbatici” pusi pe jaf, lucru dezmintit de cei mai multi dintre strainii aflati la Budapesta. In plus, Florin Constantiniu a amintit de grija autoritatilor militare romane pentru aprovizionarea populatiei budapestane. Istoricul a deplans in context faptul ca tot mai putini romani stiu ce s-a intamplat la 4 august 1919, acuzand de acest lucru “ofensiva sustinuta de spalare a creierelor” si a “lichidarii constiintei si valorilor nationale”. 
  
George DAMIAN 
  
contact@george-damian.ro 
  
http://www.george-damian.ro/ 
  
februarie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ARMATA ROMÂNĂ LA BUDAPESTA / George Damian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 53, Anul I, 22 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Damian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Damian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!