CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  

Arhimandritul Mina Stan - omul rugăciunii şi al suferinţei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Era în primăvara anului 2000 când am avut fericita ocazie să-l cunosc pe părintele stareţ Mina Stan. În acea clipă am simţit în jurul meu o atmosferă deosebită, o emoţie spirituală şi o încărcătură energetică pozitivă.

Mă aflam în faţa unui preot cu barba şi părul cărunte, dar frumos îngrijite, cu un chip blajin, ochii blânzi şi o voce caldă care m-a binecuvântat. În acel moment parcă ceva din mine s-a desprins… O anume exaltare mă cuprinsese şi o uşurare inexplicabilă… Apoi, cu glas şoptit, m-a întrebat despre problemele mele.

Chipul dânsului mi s-a întipărit în memorie, iar în jurul său parcă radia o energie spirituală… Câtă simplitate, câtă bunăvoinţă, câtă înţelegere şi înţelepciune şi atât de multă smerenie!

Arhimandritul Mina Stan, era un bărbat scund, cu o faţă rotundă şi un început de chelie ca o prelungire a frunţii înalte şi bombată, brăzdată de câteva vene care se evidenţiau, gata să erupă, atunci când se concentra. Înfăţişarea chipului, veşnic luminoasă, chiar şi când era suferind, îi crea o configuraţie de personalitate chibzuită şi inteligentă.

Părintele stareţ avea o vorbă caldă şi domoală, dar o minte ageră. Era înzestrat de puterea Divină cu înţelepciune, discernământ profund şi o clarviziune care pe mulţi îi surprindea. Asculta răbdător jalea fiecăruia, cântărea faptele şi după ce reflecta în profunzime, da poveţe creştineşti. Niciodată nu-şi înfrunta păcătoşii care veneau să se spovedească sau să-i ceară un sfat. Nu-i certa, ci îi îndruma cu calm şi bunătate, dându-le pilde, ca obiect de meditaţie pentru îndreptare pe calea cea dreaptă. Niciodată nu descuraja pe nimeni, ci, din contră, le reda optimismul în propriile forţe şi speranţa în ajutorul divin.

Nu jignea pe nimeni, nu ridica tonul şi-l asculta cu aceeaşi atenţie şi pe sărac şi pe bogat, şi pe simplul ţăran dar şi pe intelectual. Chiar dacă de multe ori era obosit sau boala îl măcina, avea răbdarea şi înţelegerea să-l primească şi pe cel întârziat care sosea la o oră nepotrivită la spovedanie. Nu alunga şi nu îndepărta pe nimeni pentru ca omul să nu se smintească. Îşi disimula suferinţa de care nu se plângea niciodată şi o închidea în trupul său. A fost omul rugăciunii dar şi cel al suferinţei, înfruntând în tăcere supliciul închisorii, cât şi durerea trupească acumulată de-a lungul anilor.

La sfintele mănăstiri din judeţul Vâlcea veneau pelerini din toate colţurile ţării. O mare parte dintre ei poposeau câteva minute şi la Schitul Cornet, unde plăteau acatist şi luau binecuvântare de la preot. Chiar şi cei în tranzit, în interes de serviciu, se opreau câteva momente, minunându-se de frumuseţea de aici, de primirea călduroasă şi energia pozitivă pe care o primeau.

Părintele Mina avea un zâmbet aparte, plin de smerenie. Atât de mult respecta fiinţa umană, creaţie a Domnului, încât nu vroia s-o deranjeze, să-i taie calea, tocmai el, preotul, care avea acest drept ca ales cu har al lui Dumnezeu. Sfinţitul părinte era misionarul acestui loc din Dealul Cornilor în faţa oastei păcătoşilor de pe aceste meleaguri, cărora să le poarte paşii spre calea mântuirii. Dar se pare că dânsul prefera să rămână în urma turmei, ca nici o oaie să nu se rătăcească, şi să le mâne încet, de la spate, pe calea cea dreaptă, fără să permită vreuneia să o ia razna spre prăpastia ispititoare a vicleanului diavol. S-a dovedit un bun păstor al celor ce cu smerenie i-au trecut pragul bisericii..

Cu timpul m-am apropiat sufleteşte de părinte. Binecuvântările şi sfaturile sale binevoitoare mi le-a dat atât ca om, dar şi ca duhovnic. Acest monah a fost un exemplu de modestie al spiritualităţii şi al creştinismului românesc. A fost un slujitor fidel al Domnului şi a celor care au luptat spiritual pentru monahismul neamului românesc. A fost o fiinţă umană care a suferit cu demnitate supliciile regimului comunist. A fost unul dintre miile de slujbaşi care, prin smerenia sa, a pus încă o cărămidă la templul credinţei creştin-ortodoxe româneşti.

Părintele Mina, ne povăţuia să ascultăm cu pioşenie şi smerenie Cuvântul Domnului, căci El este pretutindeni şi ne însoţeşte la serviciu, în odihnă, în călătorii pe mare, în văzduh şi pe uscat şi în tot locul veghează zi şi noapte asupra noastră.

Vă spun din proprie experienţă că părintele nu ne dojenea aspru. Din contră, blândeţea şi milostenia sa nu aveau margini. Iar dacă vreunul i-am greşit vreodată cu gândul, fapta sau cuvântul, avem posibilitatea ca la mormântul său, lângă cruce, să-i cerem iertare. Acest monah s-a rugat zi şi noapte în genunchi, neobosit, pentru binele şi sănătatea familiilor noastre. La rândul nostru să-i purtăm o vie recunoştinţă celui ceea ce a însemnat ca om şi ca faţă duhovnicească, spiritualitatea acestor ţinuturi montane. Dumnezeu ne-a trimis un protector cu har aici în Ţara Loviştei. Dânsul va dăinui în amintirea noastră şi va veghea asupra ţinutului în vecii vecilor!

Personal, l-am respectat şi mi-a impus respect prin însăşi milostivenia şi comportamentul său, prin blândeţea vorbelor, prin căldura privirilor sale, prin ceea ce simţeam de fiecare dată când îmi da câte un sfat, nu neapărat duhovnicesc, ci parcă mai mult părintesc!... Mă sfătuia să rostesc rugăciunea:

„Închinu-mă sfintelor şi dumnezeieştilor tale patimi, Doamne Hristoase, morţii, învierii, suirii la ceruri, şederii de-a dreapta Părintelui Ceresc şi a celei de-a doua veniri a Ta!”

Cel care l-ai cunoscut şi ai primit binecuvântarea Preacuviosului Părinte Arhimandrit Mina, indiferent de hramul pe care-l porţi: ţăran, cioban sau domn, care ai trecut prin pelerinaj pe frumoasa şi spectaculoasa Valea Oltului, opreşte-te o clipă la Sfântul Schit Cornet. Mergi cu smerenie şi evlavie la mormântul părintelui şi cu firava flacără a lumânării între palme, păstrează la crucea sa un moment de reculegere, ca recunoştinţă a tot ceea ce a făcut pentru tine şi familia ta. Să purtăm respect şi recunoştinţă celui care cu smerenie ne-a iertat şi povăţuit cu vorbe dulci, bine ticluite ca să nu ne smintim, indiferent de greşelile noastre.

Întotdeauna, indiferent de persoana pe care o avea în faţă, manifesta un calm ieşit din comun. Cu vocea caldă şi blândă, împărţea sfaturi părinteşti şi poveţe duhovniceşti. Cei care l-au avut duhovnic afirmă, cu durere şi întristare, că era un preot plin de har dumnezeiesc, fiindcă rugăciunile sale i-a ajutat să treacă cu bine peste multe necazuri trupeşti şi sufleteşti. În sfânta biserică, la slujbă, credincioşii afirmă că simţeau o energie pozitivă şi un har divin care se revărsa asupra lor în timpul Sfintei Liturghii.

Părintele Mina, ca fiinţă umană, manifesta o simplitate şi o linişte împletită armonios cu o sensibilitate spirituală, o căldură sufletească nobilă şi o naturaleţe covârşitoare. Prin modul său de existenţă şi mesajul credinţei, preluat cu smerenie de la puterile cereşti prin pogorârea Sfântului Duh şi transmis cu fidelitate nouă muritorilor de rând, părintele şi-a îndeplinit cu succes menirea şi misiunea pe care a avut-o în viaţa efemeră de pe acest tărâm creat de Bunul Dumnezeu şi dăruit cu binecuvântare omului spre stăpânire.

Pe aceste meleaguri mioritice, între stânca Munţilor Lotrului şi apele Oltului, acest al doilea ctitor de Cetate Împărătească, a înălţat pe parcursul a trei decenii un adevărat templu al credinţei, pe corabia dumnezeirii din Ţara Loviştei.

Sfântul Schit Cornet, lăcaş de cult şi rugăciune, este „o oază de speranţă” a creştinismului ortodox, iar Arhimandritul Mina continuă să vegheze asupra întregului ţinut al Loviştei şi în sufletele noastre să ardă ca „o candelă vie” ce luminează spectaculosul defileu al Oltului!

 

Referinţă Bibliografică:
Arhimandritul Mina Stan - omul rugăciunii şi al suferinţei / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 860, Anul III, 09 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!