CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Apariţie editorială-Un strop de veşnicie, poezii de Titina Nica ŢENE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Prof.Dorina Costea 
  
Apariţie editorială 
  
“Un strop de veşnicie “ de Titina Nica ŢENE 
  
Poeta Titina Nica Ţene, membră fondatoare a Ligii Scriitorilor Români, este din nou în librării cu volumul de poeme “Un strop de veşnicie “, apărut în condiţii grafice deosebite la Editura ECOU TRANSILVAN, din Cluj-Napoca.O parte din aceste poezii au luat premiul I la Concursul Internaţional de Literatură STARPRESS-2012, urmare căruia autoarea a beneficiat de o vacanţă prelungită pe litoralul românesc. 
  
Imaginaţia vioaie şi melancolică, aducerea în prezent a unor trăiri trecute fac din poemele autoarei o formă de sărbătoare a introspecţiei, o ceremonie pentru reflexivitate: “Fericirea nu e peste mări,/nici de sus să n-o aştepţi mereu,/ ea e aici, în lucrurile simple/ care zilnic sunt în jurul tău. “(“Bucuria lucrurilor simple” ). 
  
Despre poezia lui Titina Nica Ţene, reprodusă pe ultima copertă, Antonia Bodea, în revista Confluenţe Româneşti, scria: ”Fire imaginativă, autoarea identifică sau ingenious creează disponibilităţi ale jocului ca stare de graţie, ca moment al prezenţei datului divin în lumea pură, inocentă, nealterată, permanentă stare generativă, lumea boabei şi a fărâmei“. Cu un ochi înăuntru, iar cu celălalt deşteptat în afară, poeta îşi controlează atent mişcarea interioară şi reverberaţiile ei afective, aducând în prezent amintiri din copilărie, reflectând ca-ntr-o oglindă ritmurile eului:”M-am întors acasă pe un drum de ţară/ şi-am stat de vorbă cu pădurea,/mi-a spus cum cucul cântă în fiecare vară,/ de când eu am plecat aiurea. “(“Suflet rătăcit “). 
  
Poemele din acest volum sunt, în fond, autoscopii lirice, în care au încăput mai toate dorurile poetei sprijinite pe un substrat liric, moral şi religios:”Parcă-I primăvară, Doamne,/ iar pe-aproape e Crăciunul,/ caut anii tinereţii/şi nu mai găsesc nici unul “( “ Pe aproape e Crăciunul“).Poemele sunt încărcate de cutremurări delicate, tragic şi de gesturi premonitorii ca în poeziile: “Cheia bătrânei “, sau “Bătrâna Doamnă cu sclipici “, poezii care au făcut obiectul unor videoclipuri deosebite, promovate pe diferite siteuri internaţionale. 
  
Subliniem faptul că volumul “Un strop de veşnicie “, publicat într-un mare tiraj, este considerat pe siteurile librăriilor din Bucureşti un best-seller.Fiindcă ”Fiecare cuvânt din cartea Titinei Nica Ţene are o ţintă sigură care ori mângâie sau doare, răscoleşte, îţi stârneşte amintiri, te bucură sau te cutremură ... şi toate la un loc ne dau o stare de bine, ne învăluie în haina strălucitoare a bucuriei de a trăi ... “(Dora Alina Romanescu în “Armonii culturale “ ). 
  
Având judecata gravităţii şi o încredere superioară în rolul mesianic al poeziei, Titina Nica Ţene pare să fi adus cu ea nobleţea morală a poetelor interbelice, gustul pentru reflecţia gravă şi nostalgia marilor mituri. 
  
Prof. Dorina Costea 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Apariţie editorială-Un strop de veşnicie, poezii de Titina Nica ŢENE / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 690, Anul II, 20 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!