CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Biografie >  

Apariţie editorială: Familia ŢENE-Destine contemporane
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de prof.Antonia Bodea 
  
Apariţie editorială 
  
“FAMILIA ŢENE- Destine contemporane “, de Mariana Cristescu 
  
La Editura NICO din Târgu Mureş a apărut zilele acestea cartea “FAMILIA ŢENE- Destine contemporane “ autoare fiind scriitoarea şi publicista Mariana Cristescu. Volumul se constituie a fi un omgiu adus unei familii de scriitori, cărturari de seamă care de-alungul vieţii lor şi-au dăruit talentul, harul şi priceperea literaturii române.  
  
Cartea se deschide cu o amplă retrospectivă asupra vieţii şi mai ales operelor scriitorilor Al.Florin Ţene şi Titina Nica Ţene, personalităţi care au fost onorate cu multe Premii, Diplome şi distincţii naţionale şi internaţionale, pagini semnate de Mariana Cristescu. Sunt amintiţi fii acestora, Florin Ţene, specialist în televiziune şi dr.Ionuţ Ţene, istoric şi scriitor, autor de cărţi reprezentative în istoria contemporană. Deasemenea sunt analizate cu mult profesionalism cele 64 de cărţi ale lui Al.Florin Ţene : romane, volumele de eseuri şi critic literară, dar şi zecile de cărţi de poezie şi proză ale Titinei Nica Ţene, o parte din articolele preşedintelui Ligii Scriitorilor, care au văzut lumina tiparului, peste 5799, reportaje, recenzii, eseuri şi critică literară. Se subliniază că Al.Florin Ţene este membru corespondent al Academiei Americană Rmână din care fac parte mari personalităţi române şi străine, cum ar fi: Augustin Buzura, dr Ilie Rad, dr.Ioan Ţepelea, prof.Alain Bencon, din Franţa, rev.Gheorghe Calciu-Dumitreasa, prof.George Palade, care a primit Premiul Nobel, dr.Dumitru Prunariu, astronaut, prof.Ladis K. Kristof din Statele Unite, Gabriel Ţepelea, acad. Virgil Constantinescu, dr. John Cepoi, din Statele Unite, etc. Sunt amintite cărţile care au apărut despre operele acestei familii, printre care „ Al.Florin Ţene- Literatura, ca mod de viaţă“, de Petrică Birău. Se redau articole apărute despre cărţile acestei familii, s-au despre evenimentele importante, cum ar fi acordarea marelui Premiu la Festivalul Internaţional de Poezie din Serbia, sau acordarea Diplomei de Excelenţă a Universităţii de Vest scriitorului şi cărturalului Al.Florin Ţene. Sunt amintite sutele de manifestări culturale organizate de acest scriitor şi promotor cultural, ctitor de cenacluri literare, a 17 reviste, şi a Ligii Scriitorilor Români. 
  
Emoţionante sunt paginile despre cărţile scriitoarei Titina Nica Ţene, care evidenţiază originalitatea şi sinceritatea scrierilor acesteia, pentru care “a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional de Poezie pentru românii din întreaga lume, organizat de revista internaţională STARPRES 2012-Director general Ligya Diaconescu. “  
  
Mariana Cristescu concluzionează:”Am dorit doar să vă spun că prietena mea, admirabilă soţie, mamă şi bunică, este OM deosebit şi că mă bucur că ne-am încrucişat destinele. “ 
  
Sunt reproduse poezii reprezentative din opera celor doi scriitori omagiaţi, o parte din coperţile cărţilor acestora, fotografii reprezentative din multiplele activităţi pe care le-au organizat şi la care au participat. 
  
Cartea se încheie cu reportajul ”Pentru tata, strig-Prezent!- şi sărut drapelul... “ semnat de Mariana Cristescu, care este o oglindă a evenimentelor petrecute la Iernut în cadrul “Zilelor oraşului Iernut “, din 17 august 2012, eveniment la care au participat şi contribuit protagoniştii acestei cărţi.”Frumoasa, memorabilia întâlnire ( care) s-a încheiat cu cuvântul ... poetic al talentatei oltence-clujeancă prin ... adopţie culturală-Titina Nica Ţene, şi cu momentul artistic prezentat de elevii iernuţeni Maria Alexandra Iagăr, şi Rareş Vlăduţ Măcinică, care, îmbrăcaţi în splendidele costume populare ale locului, sub Tricolor, au interpretat Balada Oarbei de Mureş şi cântece din folclorul mureşan.“(“ Cuvântul liber“,”Confluenţe româneşti “ , 19 august 2012). 
  
Volumul a apărut, ca o surpriză, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de căsătorie a scriitorilor Al.Florin Ţene şi Titina Nica Ţene, oglindind viaţa în iubire a celor doi şi dragostea comună faţă de cuvântul scris. A fost lansată la Colocviile “Cuvântul liber-Punţi de Lumină “ ediţia a II-a, 21 iunie 2013. Au vorbit Nicolae Băciuţ, şi prof.Petre Curticăpeanu, cu participarea lui Lazăr Lădariu, prof.univ.dr.Victor Crăciun, general în rezervă dr.Mircea Chelaru, Constantin Toni Dârţu şi a unor mari personalităţi din oraşul de pe Mureş, Iaşi şi Bucureşti. 
  
Prof. Antonia Bodea 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Apariţie editorială: Familia ŢENE-Destine contemporane / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 905, Anul III, 23 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!