CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Recomanda >  
Autor: Ştefan Doru Dăncuş         Ediţia nr. 304 din 31 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Antologia CUVÂNTUL ÎN TIMP - utilitatea antologiilor literare -
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Antologia “Cuvântul în timp” (poezie, proză, eseistică), Ed. Grinta, Cluj Napoca, 2011. Autorii selectaţi de un Grup Consultativformat din: Gabriel Cojocaru, Ştefan Doru Dăncuş, Ioan Pavel Azap şi Felix Nicolau sunt următorii:  

EUGEN AXINTE, IOAN BARB, ALEXA GAVRIL BÂLE, CRISTIAN BODNĂRESCU, ADRIAN BOTEZ, SILVANA COJOCĂRAŞU, ŞTEFAN DORU DĂNCUŞ, DAN MARIUS DRĂGAN, VICTORIA FĂTU NALAŢIU, MIRCEA GĂLĂŢEAN, ADALBERT GYURIS, IOAN HOTEA, CRISTI IORDACHE, SILVIA KATZ, ADRIANA LISANDRU, VASILE LUŢAI, MENUŢ MAXIMINIAN, CARMEN MĂRCEAN, GHEORGHE MIZGAN, ŞTEFAN LUCIAN MUREŞANU, VIOLETTA PETRE, STELIAN PLATON, DORA ALINA ROMANESCU, EVA MARIA SALVANU, TATIANA SCURTU MUNTEANU, ADRIAN SUCIU, BEN TODICĂ, LLELU NICOLAE VĂLĂREANU (SÂRBU), FLORIN VERDEŞ şi NICULAE VRĂSMAŞ.  

Volumul „CUVÂNTUL ÎN TIMP” este mediatizat de Grupul Media SINGUR (Târgovişte) împreună cu următorii parteneri media: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, Lithera.ro (site), FDL.ro -Fabrica de Literatură (site), Bocancul Literar (site), Proiectul Cititor de proză (site), revista „Algoritm Literar” (Hunedoara), revista „Noua Provincia Corvina” (Hunedoara), Confluenţe Româneşti (site), revista „Cuib” (Hunedoara), cotidianul „Răsunetul” (Bistriţa Năsăud), Televiziunea AS TV (Bistriţa), Sighet Online (site), revista Impact cultural (Dâmboviţa), Atheneum (site), Cafeneaua.com (site), Biblioteca Judeţeană I. H. Rădulescu (Târgovişte), Revistasingur.ro (site), revista „Caiete Silvane” (Sălaj), revista „Lumina Lină/ Gracious Light” (New York, SUA).  

Antologia va fi prezentată în lunile septembrie şi octombrie în cadrul unor emisiuni la Radio România Actualităţi şiva fi lansată şi în cadrul Târgului de Carte „GAUDEAMUS” care va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie la Bucureşti.  

Există voci revoltate care contestă importanţa antologiilor literare pe piaţa cărţii. Acestora le reamintesc gestul fenomenal al “Generaţiei ‘80”, care a fost denumită “generaţie”, tocmai datorită faptului că autorii au apărut într-o singură carte. S-ar putea teoretiza la nesfârşit pe marginea acestui subiect, dar pe noi ne interersează altceva, în ziua de azi: antologiile au marele avantaj de a ajunge în diverse locuri din ţară şi/sau străinătate. Dacă ai 20 de autori într-o antologie de poezie, să zicem, şi fiecare primeşte 10 exemplare din care 8 le dă în cercul lui de prieteni, rezultă câţi cititori?, căci acesta e avantajul: persoana care primeşte o antologie de la autorul X nu-l va citi numai pe autorul X, ci şi pe ceilalţi 19. Sau cel puţin pe o parte din ei. Dacă eu scot o carte personală la Târgovişte, de exemplu, nu voi obţine nicicum această audienţă. Pentru că ar trebui să ajung în vreo 20 de oraşe din România. N-am nici timpul şi nici banii necesari pentru asta.
Iată acum un răspuns pentru un autor nedumerit: cum că DE CE să dea el bani pentru a apărea într-o antologie? Că, vezi Domane, autorii ar putea fi “slabi”:
“Dacă ai avea editură, care ar fi primii autori pe care i-ai publica? Băncile nu acordă credite decât în baza bilantului şi balanţei, care trebuie să confirme că tu, ca editură, ai mers pe profit. Şi că n-ai datorii la stat (finanţe). Cel puţin aşa mi s-a întâmplat mie. De aici şi imposibilitatea de a dezvolta afacerea. De aici şi faptul că autorii (mai ales debutanţii) trebuie să-şi plătească volumele (cu excepţia cazurilor fericite în care editorul poate participa măcar parţial la editare). De aici şi “sponsorizarea” ocultă (bugetară!) a unor edituri şi ignorarea altora. În ceea ce priveşte pre-press-ul (culegere, tehnoredactare, corectură, printare pe calc), nu-i prea dificil. Cu un calculator bun şi programe adecvate, o carte se poate aduce la forma finală (calc) şi lucrând acasă. ISBN-urile se obţin acum foarte uşor. Mie mi se dau câte 10 (nu sunt o editură mare) iar când le-am epuizat pot cere alte 10 prin e-mail. Am fost o singură dată la Bucureşti, cu actele firmei, când am fost inclus în baza de date a Bibliotecii Naţionale. Şi nu se mai plăteşte pentru ele (acum vreo 3-4 ani costau 1 leu bucata). Esenţială rămâne, însă, VÂNZAREA PRODUSULUI FINIT, adică a cărţii, cum bine ai punctat. Nu vinzi cartea - n-ai profit. N-ai profit - nu te creditează banca. Nu te creditează banca - închizi porţile şi aştepţi vremuri mai bune. În linii mari, aşa văd eu situaţia actuală...”  

Explicaţia de mai sus nu este o simplă poveste – este REALITATEA.
Avem în România foarte mulţi poeţi extraordinari, dar aceştia nu au mijloacele necesare pentru a se mediatiza; ori pentru a scoate o carte, totuna. Atunci aleg calea simplă a participării în vreo antologie unde plătesc mai puţin dar sunt receptaţi de mai mulţi cititori.
Avantajele antologiilor? Multiple. Editorul le duce şi pe la diverse târguri de carte, le şi mediatizează, le arată publicului. Dacă apari într-o antologie bună e posibil să ajungi mare scriitor peste noapte. La fel de posibil este să rămâi necunoscut – dacă apari în antologii de duzină.
De asemenea, site-urile literare sunt un lucru extrem de benefic. Au înlocuit, practic, cenzura comunistă care avea un aparat foarte bine organizat, cu o formă democratică a ei; adică, odată ce ai postat undeva un text, ai posibilitatea de-a te verifica în privinţa calităţii lui citind comentariile scrise de alţi oameni de litere sau, de ce nu?, de cititori împătimiţi. Există şi aici diverse grupuri de presiune sau „bisericuţe” dar sunt binevenite, vedem că literatura noastră este în mişcare iar asta e un motiv de-a merge mai departe. Oricum, aceste frecuşuri, scârţâituri, scandaluri literare sau verdicte orgolioase de pe site-uri nu duc în final decât la o cizelare a scrierilor, chiar la formarea unui autor. Putem observa aici, odată cu acest fenomen, o eliminare din perimetrul artelor actuale, a criticilor „grei”, respectiv o ignorare de tipul „câinii latră, ursul trece”. Finalul rămâne, însă, tot volumul tipărit, tot presa scrisă - acestea sunt cele care dau legitimitate scriitorului, prestanţă şi, eventual, glorie.
Aici, vrem sau nu vrem, vedem utilitatea antologiilor literare.

 

 
Referinţă Bibliografică:
Antologia CUVÂNTUL ÎN TIMP - utilitatea antologiilor literare - / Ştefan Doru Dăncuş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 304, Anul I, 31 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ştefan Doru Dăncuş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Doru Dăncuş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!