CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Strofe > Valori >  

Anonimul Dumitru VIZITEU un talent necunoscut

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Anonimul Dumitru VIZITEU un talent necunoscut  

 

Citisem înainte de 1990 despre poeţii ţărani din România şi tematica lor mi s-a părut interesantă. Am promovat scrierile distinsei Elena ANDRIEŞ, supranumită poeta de la Rădăşeni, şi a doamnei Felicia Niculina LĂMĂŞANU născută în satul Petia. Aceste autoare proveneau din lumea satului şi nu şi-au pierdut izvorul sătesc în scrierile dumnealor.  

Iată că mi-a fost dat prin intermediul neobositului bibliotecar Ioan ŞTEFAN, să cunosc pe Dumitru VIZITEU. Un muncitor care în orele libere a participant activ la viaţa satului Buneşti Suceava unde s-a născut la 12 mai 1962. Creaţiile sale, sunt acele tablouri simple, transpuse în versuri fără pretenţie poetică, dar care atunci când le citeşti şi ai trăit în lumea satului românesc, îţi poţi da seama imediat de acurateţea şi autenticitatea lor.  

În primul rând a imortalizat familia sa prin creaţiile; Mama, Tata, Bunicii. Sunt prelucrate în versuri lucrările din viaţa satului precum; La treierat, dar şi locurile pe care autorul a dorit să le prezinte cititorilor precum; Tăpşanul. Nu este uitată Şcoala, cu acei slujitori care i-au pus condeiul în mână, sau l-au atenţionat că pentru viaţă trebuie să fii bine pregătit. Ca viaţa satului să fie cumva întregită sunt prelucrate sărbătorile cu obiceiurile specifice precum; Ovideniile şi Colinda ce mare, cu trimiteri directe la personalităţile locale sau oameni simpli cu defecte şi calităţi.  

Ceea ce am remarcat cu interes deosebit sunt creaţiile; Inevitabilul schimb şi Previziune, prin care autorul se întreabă ce va fi în viitor? Care sunt perspectivele actualilor tineri.  

Nu i-a scăpat din vârful peniţei condeiului său nici aspectele politice incluse în creaţiile; Nedumerire şi Politicieni din interes! În creaţiile acestui autor sunt folosite cu preponderenţă cuvinte uzuale care circulă în vorbirea curentă a satului. Asta înseamnă adevărata autenticitate. Nu trebuie să surprindă pe cititor, căci rădăcina a tot ce se întâmplă în viaţa unui sat este redat cu acurateţe, şi nu se vor pierde multe cuvinte, chiar dacă în multe locuri sunt influenţate de presa scrisă şi mai recent de comunicările scrise pe internet.  

Este posibil ca acest autor să mai aibă şi alte creaţii pe care l-am sfătuit în discuţia telefonică pe care am avut-o, să le scoată din scrinul său şi să le aducă la lumină. Sper că distinsul bibliotecar Ioan ŞTEFAN să-l îndemne să continue scrisul căci este cu adevărat un talent ascuns ce trebuie să fie cunoscut.  

Prezentare realizată de poetul şi scriitorul Mihai LEONTE, Cetăţean de onoare al comunei Buneşti, judeţul Suceava.  

Referinţă Bibliografică:
Anonimul Dumitru VIZITEU un talent necunoscut / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 754, Anul III, 23 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!