CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Ediţia nr. 255 din 12 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Annecy, oraşul supranumit Veneţia din Mont Blanc
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Comuna Annecy este capitala departamentului Haute-Savoie în regiunea Ron-Alpi din sud-estul Franţei. Aceasta se află la extremitatea nordică a lacului cu acelaşi nume, la 35 de km sud de Geneva. Este o zonă metropolitană ce include 13 municipalităţi şi capitala a 3 cantoane cu o populaţie totală de 52.987 (în 2009) de locuitori pe o suprafaţă de 16,02 kmp. 
  
Lacul Annecy s-a născut acum 18.000 de ani din topirea gheţarilor. Este al doilea lac natural ca mărime din Franţa. Se întinde pe o lungime de 14,6 km, la o altitudine de 446,97 m şi atinge o adâncime maximă de 80 m în care vieţuiesc aproximativ 20 de specii de peşti, printre care păstrăvul, babuşca, bibanul... Din 1957 administraţia locală a depus eforturi pentru restabilirea calităţii apei, lacul Annecy obţinând astfel o recunoaştere internaţională, în acest sens se aşteaptă aprobarea sa ca fiind parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Putem descoperi aici un peisaj excepţional compus din albastru şi verde, apă limpede şi munţi cu zăpadă. 
  
Trebuie ştiut faptul că regiunea Savoie este una multiculturală datorită poziţionării sale la graniţa dintre Franţa, Elveţia şi Italia, cu o istorie complexă şi anexată definitiv Franţei în anul 1860. În ciuda influenţelor legate de diverse ocupaţii din teritoriu de-a lungul secolelor, caracterul alpin se observă şi astăzi în viaţa cotidiană: respectul şi dragostea faţă de natură şi de munte, sinceritatea dintre oameni şi recunoaşterea lucrurilor bine făcute. 
  
Marcată de istorie, bucătăria locală păstrează cutume munteneşti în dezvoltarea turismului de peste 150 de ani. Cele mai cunoscute produse locale sunt brânzeturile, produse în imediata apropiere a localităţii Annecy, brânza Reblochon, un produs de renume pentru gastronomia franceză, şi Tome des Bauges, brânză de vacă produsă în regiunea Savoie încă din secolul al XVII-lea. 
  
Peştele şi ciocolata sunt alte specialităţi remarcabile ale locului. O particularitate distinctă a ciocolateriei o reprezintă ciocolata umplută cu un lichior fin de munte. Şi desigur, ca peste tot în Franţa, acest departament deţine producţia a două tipuri de vin alb: Apremont şi Roussette. 
  
Florile sunt o altă particularitate a oraşului. 
  
Istoria omenirii de pe malul lacului Annecy se scrie de peste 5000 de ani, primele locuinţe lacustre datează din neolitic. Urmează perioada romană şi Evul Mediu cu apariţia primei denumiri a oraşului Aniciaca. De-a lungul secolelor, în special în secolul al XV-lea, în timpul domniei lui Savoy-Nemours, Annecy va deveni capitală administrativă, culturală şi religioasă. 
  
În secolele XVII-XVIII Saint-François de Sales şi Jean-Jacques Rousseau îşi pun amprenta asupra oraşului pentru totdeauna. 
  
Astăzi Annecy păstrează numeroase urme ale acestei evoluţii istorice lungi şi complexe, cum ar fi Palatul l'Ile, construit în secolul al XII-lea, castelele Route des Ducs de Savoie : Annecy, Menthon-Saint-Bernard, Montrottier, Thorens şi Clermont. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Annecy, oraşul supranumit Veneţia din Mont Blanc / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 255, Anul I, 12 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!