CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Scrieri >  

SFÂRŞIT?!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Nu-şi mai vorbiseră de ani. În lupta încrâncenată dintre cele două orgolii, hotărâseră tacit că vor împărţi în continuare locuinţa strâmtă, dar ignorându-se şi evitându-se reciproc.  

Fiecare îşi făcea piaţa şi îşi gătea mâncarea pe cont propriu, conform unui orar strict, stabilit în funcţie de mersul la serviciu. El mai pleca uneori din oraş, aşa îi cerea slujba, dar ea nu încălca înţelegerea nici măcar în aceste momente, ca să nu-şi iasă din obişnuinţă. Tot la ore fixe intra în bucătărie, baie ori camera de zi, tot la ore fixe ieşea să ude grădina...  

Dacă nu ar fi fost ridicoli şi plini de ură, probabil că ar fi ajuns în Cartea Recordurilor. Îşi calculaseră şi programaseră traiectoriile lor prin casă astfel încât să nu se intersecteze fizic deloc.  

Zgomotele reciproce mai erau perceptibile, dar, de la un timp, se estompaseră, deveniseră una cu pereţii şi mobilele...  

Numai că, independent de voinţa lor, se întâmplase o catastrofă mondială. De fapt, trei catastrofe, aşa cum le urlaseră la un moment dat în urechi televizorul – lui şi radioul – ei. Vocile media sucombaseră după ce explicaseră că trei explozii nucleare concomitente creaseră trei fronturi de undă, care urmau să se întâlnească în oraşul... lor. Şi-atât!  

Urmaseră un haos şi-o deznădejde cumplită, mai ales pentru ea, mai slabă din fire.  

Într-adevăr, fiecare, din camera lui, privea pe geam şi vedea un perete translucid ce tremura imperceptibil în preajma casei, iar dincolo de el – oroare! La început, foc, apoi resturi carbonizate – de oameni, clădiri, maşini, copaci...  

Prin ce minune a legilor fizicii scăpaseră ei de atingerea înfiorătoarei morţi, nu aveau cum să-şi imagineze! Totuşi, nu renunţară la convenţia tăcerii nici măcar în aceste momente. Erau preocupaţi acum să-şi modifice regulile de convieţuire, cât să se încadreze în limitele resurselor pe care le aveau în casă şi grădină, căci nu puteau trece de peretele translucid decât cu preţul vieţii.  

El, mai calculat, estimă că mai putea trăi cu proviziile de hrană şi apă vreo 2-3 săptămâni. Trebuia să fie împărţite şi asta presupunea un prim contact între cei doi.  

Cu durere în inimă, bătu la uşa ei. Nu-i răspunse nimeni, dar uşa se deschise. Ea stătea în prag. Doamne, ce şoc pentru amândoi! Părul le era alb şi feţele pline de riduri! Unde dispăruseră tinerii care se certaseră pentru ultima dată, cu mult timp în urmă?!  

Se stăpâniră amândoi, erau experţi în tăcere doar! Din ochi făcură acordul comun impus de situaţia excepţională şi coborâră în bucătărie pentru a-şi împărţi rezervele de supravieţuire.  

El îşi asumă rolul de observator. Făcu un grafic în care nota zilnic, cu aproximaţie, distanţa de la ferestrele casei până la peretele translucid. După primele zile, observase că zona-tampon dintre casă şi cenuşa de dincolo se micşora încet, dar vizibil.  

Şi ea sesiză din camera proprie cum, cu încetinitorul, grădina dispărea, lăsând în urmă cioturi de tufe de trandafiri sau trunchiul scorojit al teiului de care, cândva, era atât de mândră. Când fu martoră la scena în care, din neatenţie, pisica ei iubită ţâşnise prin peretele translucid şi ajunsese dincolo o mână de cenuşă, urlă neomenesc şi fugi spre camera lui, aruncându-i-se în braţe, prima dată după atâţia ani.  

El fu surprins de întâmplare, dar, pătruns de o căldură nefirească, renunţă la gestul reflex de respingere şi o strânse la pieptul lui, destul de firav acum.  

În ziua aceea, stătură pentru prima dată la masă împreună, după atâţia ani de tăcere vrăjmaşă. Iar a doua zi, parcurseră tot împreună turul ferestrelor, pentru a măsura distanţa până la zidul palpitând, care ajunsese doar la câţiva centimetri de casă.  

Şi tot împreună, mână-n mână, îi găsi moartea în cea de-a treia zi, când bula inexplicabilă ce le întârziase cruntul sfârşit se sparse sub presiunea celor trei fronturi de undă ale exploziilor nucleare concomitente...  

Referinţă Bibliografică:
SFÂRŞIT?! / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1300, Anul IV, 23 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!