CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Ediţia nr. 252 din 09 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Andre Gretry – compozitor francez de origine belgiană al secolului al XVIII-lea
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

André-Ernest-Modeste Grétry este un compozitor francez născut în Liège(Belgia) ce a trăit în perioada 8 februarie 1741 – 24 septembrie 1813.
Deşi tatăl său a fost violonist, Grétry nu a manifestat un interes deosebit pentru muzică. A studiat canto, bas şi compoziţie, dar nu a fost niciodată un mare orchestrator, vocaţia sa fiind opera italiană. A câştigat o bursă de studii la Roma, de la Fundaţia Lambert Darchis (1761 - 1766). Cunoştinţele sale muzicale şi inventivitatea sa îl incită să scrie operă. Prima sa operă comică, Isabelle şi Gertrude, a fost creată în 1766 la Geneva, acolo unde îl întâlneşte şi se împrieteneşte cu Voltaire.
Grétry se căsătoreşte în 1771 cu pictoriţa Jeanne-Marie Grandon, fiica pictorului Charles Lyon Grandon.
Ca urmare a succesului său obţinut la Paris, Grétry a compus 15 opere şi 40 de opere comice până în 1803. In a doua jumătate a secolului al XVIII-lea a fost un maestru al acestui gen muzical şi teatral. După ce a fost director muzical al reginei, a devenit, după Revoluţie, protejat al lui Napoleon, care l-a decorat Cavaler al Legiunii de Onoare în 1802.
Conform dorinţei sale, a fost înmormântat în cimitirul Père-Lachaise, iar inima i-a fost repatriată în oraşul său natal în 1842 şi introdusă în statuia de bronz, în faţa Operei Regale din Valonia. Academia de Muzică din Liège îi poartă numele, precum şi o stradă din Liège.
Muzeul Grétry din Liège, casa în care s-a născut compozitorul, este situat pe strada Récollets. A fost inaugurat oficial în prezenţa regelui Albert I şi Regina Elisabeta pe 13 iulie 1913. Clădirea a fost deţinută de o familie din Liège, Dubois-Desoer, până în 1859. La acel moment, familia a decis să o doneze oraşului Liège. Casa a fost renovată după modelul anului 1824, îndepărtându-se modificările efectuate de chiriaşii succesivi.
Multiple evenimente care au făcut parte din viaţa compozitorului sunt evocate în colecţiile muzeului.Acestea sunt distribuite în diferite părţi ale casei şi îşi păstrează fiecare scopul lor iniţial. Pretutindeni o iconografie îl prezintă pe Grétry la toate vârstele (125 de efigii rarisime, din care picturi rare, desene, busturi, statuete, medalioane, miniaturi). Mai multe instrumente muzicale vechi sunt, de asemenea, expuse (fortepiano, pian, viori). Etajul al doilea conţine o bibliotecă bogată cu partiturile şi cărţile lui Grétry, scrisori şi lucrări critice sau biografice.
In incinta muzeului sunt organizate cu regularitate expoziţii, concerte şi conferinţe.  

 

 

 

 


 

Referinţă Bibliografică:
Andre Gretry – compozitor francez de origine belgiană al secolului al XVIII-lea / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 252, Anul I, 09 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!