CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  
Autor: Anca Goja         Ediţia nr. 415 din 19 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

Anca GOJA - SCRIITORI MARAMUREŞENI, LA O MULTIPLĂ LANSARE DE CARTE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lumea scriitoricească din Vişeu de Sus s-a mutat temporar în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu" din Baia Mare, unde recent a avut loc o multiplă lansare de carte. Este vorba despre poetul Vasile Luţai, prozatorul Lazăr Năsui şi scriitorul Marian Nicolae Tomi, care au adus, fiecare, în faţa băimărenilor, câteva cărţi noi. De asemenea, s-a lansat volumul de poezii "Cartea inocenţei" al regretatului lăpuşean Vasile Grigore Latiş, ediţie îngrijită de Gavril Ciuban şi Ovidiu Gâţ.  
  
„În Vişeu există preocupări culturale, artistice şi ştiinţifice, e un oraş în care se trăieşte la un nivel destul de înalt", a reamintit scriitorul vişeuan Lupu Petrovan, precizând apoi: „Toţi cei care au citit aici au făcut parte din Cenaclul literar Andrei Mureşeanu , al Casei de Cultură din Vişeu de Sus, înfiinţat în 1965, şi toţi sunt deosebit de productivi, de preocupaţi de valoarea creaţiilor lor literare".  
  
Părintele Vasile Luţai a lansat volumul de versuri „Exerciţii de admiraţie", şi volumul de haiku-uri „Hana" („floare", în limba japoneză), ilustrat cu desene de Mihai Olos. „Vasile Luţai excelează atât în versul lung, torenţial, cu verbe repetate, cât şi în poemul scurt. În haiku, el cucereşte prin acurateţea şi simplitatea desenului caligrafiat", a opinat poetul Gavril Ciuban.  
  
Lazăr Năsui, prozator fascinat de stilul jurnal, a prezentat fragmente din cele patru volume ale sale: „Oraşul din gheara memoriei”, „Nebunia păianjenului”, „Întoarcerea la Cuhea”şi „Pierdut în singurătate”. Inginer de profesie, acesta este preocupat, în scrierile lui, atât de evenimentele de pe mapamond, cât şi de trăirile sale interioare sau de derizoriul cotidian, toate filtrate prin propria sensibilitate şi transpuse cu o cruzime atenuată de lirism - a observat Gavril Ciuban.  
  
Marian Nicolae Tomi şi-a lansat antologia „Ferestre deschise de vânt" (Editura Grinta), care cuprinde un volum de poezie şi unul de proză scurtă. „Noi, cei de faţă, suntem voci distincte care ne salvăm prin cuvinte. Dincolo de circulaţia lipsită de sens şi destinaţie a cărţii, am încercat să spargem tăcerea care se întinde tot mai mult asupra lumii scriitoriceşti, începând să semene tot mai mult cu o lume de autişti: fiecare vorbeşte, nimeni nu ascultă. Sunt tot mai mulţi cei care scriu şi tot mai puţini cititori. Cred că principalul scop al demersului nostru este să ieşim din izolarea în care ne aflăm la Vişeu de Sus", a spus Tomi.  
  
Ultimul, dar nu cel din urmă volum lansat a fost „Cartea inocenţei" (Editura Grinta), cuprinzând poezii selectate din manuscrisele lăpuşeanului Vasile Grigore Latiş. „Sunt unele muncite, altele scrise dintr-o singură trăsătură de condei, dar prin aceste poeme îl regăsim pe Latiş aşa cum îl ştim din cele 13 volume de poezii publicate până acum", a arătat preotul şi poetul Ovidiu Gâţ.  
  
Anca GOJA 
  
Baia Mare  
  
Februarie 2012 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Anca GOJA - SCRIITORI MARAMUREŞENI, LA O MULTIPLĂ LANSARE DE CARTE / Anca Goja : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 415, Anul II, 19 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Anca Goja : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anca Goja
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!