CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  
Autor: Anca Goja         Ediţia nr. 429 din 04 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Anca GOJA - DOUĂ LANSĂRI DE CARTE LA BIBLIOTECA „PETRE DULFU” DIN BAIA MARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
1. MARAMUREŞUL ÎN CUVINTE 
  
Declaraţie de dragoste pentru Maramureş 
  
„O declaraţie polifonică de dragoste făcută Maramureşului" este, în opinia bibliotecarei Ioana Dragotă, antologia "Maramureşul din cuvinte", lansată marţi, 28 februarie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu" din Baia Mare.  
  
La eveniment au luat parte, alături de ziarişti, dr. Teodor Ardelean, directorul bibliotecii şi coordonatorul lucrării, bibliotecarii Ioana Dragotă şi Gabriel Stan, care au realizat selecţia textelor, poetul şi ziaristul Gheorghe Pârja, Justin Hodea Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului (ambii având texte publicate în carte), dr. Ştefan Vişovan şi dr. Mircea Farcaş, cadre didactice la Centrul Universitar Nord. 
  
Cartea, care cuprinde texte referitoare la Maramureş şi maramureşeni scrise de 213 autori români şi 21 de autori străini care au vizitat această parte de ţară, s-a născut la iniţiativa dr. Teodor Ardelean, urmată de întreg colectivul bibliotecii, care timp de câţiva ani au parcurs mii de pagini, selectând fragmentele publicate.  
  
„Nu este o antologie exhaustivă, ci una subiectivă", a punctat Ardelean, o carte în care cuvintele "Maramureş" şi "maramureşeni" figurează, aşa cum a observat Ioana Dragotă, de peste 1.000 de ori, fără ca, însă, acest lucru să devină obositor. În paginile volumului sunt prezente atât privirea ştiinţifică asupra Maramureşului, a sociologilor sau etnologilor, cât şi privirea lirică a scriitorilor maramureşeni sau a celor ajunşi aici cu un prilej sau altul, a apreciat Gheorghe Pârja, care consideră cartea „o provocare binevenită, un punct de plecare, un reper", o „carte prin care se poate înţelege Maramureşul mai bine".  
  
*** 
  
2. CAZURILE COLONELULUI BERCIU 
  
Debut la 81 de ani 
  
La vârsta de 81 de ani, fostul ofiţer de cercetări judiciare col (r) Arghir Berciu debutează cu volumul de povestiri „Cazurile colonelului Berciu", apărut la Editura Dacia XXI şi lansat luni, 27 februarie, la Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu". Cartea cuprinde 14 cazuri (crime, jafuri, violuri) petrecute în timpul perioadei comuniste, prezentate într-un stil alert, atrăgător, dar fără înflorituri sau exagerări.  
  
„Asistăm pe parcursul paginilor cărţii la o adevărată cavalcadă a inteligenţei pusă-n slujba prinderii infractorilor. Dincolo de acţiune, Berciu Arghir e creator de atmosferă şi de personaje. O lume ciudată, a infracţionalităţii criminale de pe vremea comunismului, defilează în faţa ochilor noştri în povestiri bine tensionate", scrie, în prefaţa cărţii, Marian Ilea, cel care l-a convins pe Arghir Berciu să îşi aştearnă amintirile pe hârtie. 
  
Capacitatea de sinteză, talentul literar al autorului au fost remarcate, cu ocazia evenimentului, şi de etnologul Pamfil Bilţiu, care a apreciat că „fiecare caz în parte este un potenţial subiect de roman". Arghir Berciu a mărturisit că şi-a propus, pe lângă a determina cititorul să înţeleagă uşor şi să trăiască el însuşi cazurile prezentate, trei obiective. În primul rând, să ajute la prevenirea unor infracţiuni, prin transmiterea unor învăţăminte cititorului obişnuit. Apoi, să îi determine pe poliţişti să îşi îndrăgească meseria, să o practice cu tenacitate, devotament, dârzenie şi curaj. Şi, în sfârşit, ca poliţiştii să aibă răbdare în rezolvarea oricărui caz complicat. „Poliţistul trebuie să fie, în primul rând, un mare patriot", a spus fostul miliţian.  
  
Anca GOJA 
  
Baia Mare 
  
29 februarie 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Anca GOJA - DOUĂ LANSĂRI DE CARTE LA BIBLIOTECA „PETRE DULFU” DIN BAIA MARE / Anca Goja : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 429, Anul II, 04 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Anca Goja : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anca Goja
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!