CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Anca Goja         Ediţia nr. 448 din 23 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Anca GOJA - BAIA MARE CULTURALĂ (ŞTIRI)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(1) Renovarea Casei de Cultură, susţinută pe Facebook  
 
Restart, asociaţia elevilor de liceu, a lansat în reţeaua de socializare Facebook o cauză pentru susţinerea renovării Casei de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare. Cauza are, după două săptămâni de la lansare, circa 100 de susţinători, iar Călin Piuian, secretarul asociaţiei, speră ca numărul acestora să crească suficient cât să convingă autorităţile să finanţeze reabilitarea clădirii. Primarul Cătălin Cherecheş a declarat că intenţionează să renoveze Casa de Cultură, însă acest lucru se va petrece doar după preluarea clădirii în proprietatea Primăriei, prin executare silită.  
 
„Noi am organizat, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Balul Balurilor, atât în 2010, cât şi în 2011. Anul acesta am renunţat să îl mai organizăm acolo, din cauza condiţiilor precare. Scena arată dezastruos, nu e deloc în ton cu timpurile noastre. Apoi, scaunele sunt mizerabile. Dar iarna, cea mai mare problemă o constituie frigul. Clădirea nu este izolată. Chiar dacă am vrea să încălzim, nu am fi lăsaţi, din cauza consumului mare. Singura soluţie ar fi să aducem suflante şi să le punem în funcţiune cu două zile înaintea evenimentului organizat, dar cheltuiala ar fi atât de mare, încât nu ar mai rămâne bani pentru evenimentul în sine. Anul trecut, la Balul Balurilor, am dârdâit toţi, iar după eveniment mai mulţi participanţi mi-au spus că au răcit. Publicul plăteşte bilet şi ar vrea să primească în schimb condiţii decente", spune Călin Piuian. Acesta susţine că tarifele percepute pentru închirierea sălii sunt destul de pipărate (2.000 lei pentru câteva ore), iar condiţiile oferite în schimbul acestor bani sunt mizere. „Au fost inclusiv căderi de curent la unele evenimente", spune tânărul, care a calculat că, în sezonul în care se desfăşoară balurile bobocilor, elevii plătesc, în total, Casei de Cultură circa 15.000 lei.  
 
Dumitru Corzan, directorul Casei de Cultură, nu crede că preţurile sunt mari: „Astea sunt minciuni. Ei uită să spună că, în schimbul acestor bani, sala le este pusă la dispoziţie 3 zile, timp în care fac şi repetiţii. Dar nu e obligatoriu să vină aici. Noi suntem o instituţie publică nonprofit pe autofinanţare, o chestie care numai în România poate să existe. Adică, dacă obţinem bani din evenimentele pe care le găzduim, bine, altfel nu primim niciun leu de la nimeni".  
 
În ceea ce priveşte renovarea clădirii, Corzan este pesimist: „M-aş bucura. Dar n-a fi nimic, n-am încredere în promisiunile politicienilor. Un lucru e cert: ceva trebuie făcut, pentru că se degradează pe zi ce trece. Soluţia ar fi un lucru care nu depinde de mine: ca această clădire, care aparţine de sindicate, să fie trecută în patrimoniul Primăriei. Şi Anghel, şi Cherecheş mi-au spus acelaşi lucru: clădirea nu aparţine de noi . Pot să dea bani pentru fotbal, pentru alte prostii, dar pentru Casa de Cultură, nu!", a spus Corzan. „Cum să dăm bani pentru ceva ce nu ne aparţine nouă?! Noi vorbim de legalitate aici. Dăm bani pentru cultură, sport, tineret pe baza unei legi. Am făcut, deja de multă vreme, demersuri de executare silită pentru datoria pe care o au la Primărie, de peste 1.000.000 lei. Când vom deveni proprietari vom face reabilitarea clădirii. Consider că actualii administratori ocupă acel spaţiu în mod ilegal, întrucât nu au niciun drept să se afle acolo. Noi vom prelua clădirea, ceea ce ne dorim, dar trebuie să spun că autoritatea locală, până la mine, nu a făcut niciun demers pentru obţinerea Casei de Cultură", a precizat, iritat, primarul Cătălin Cherecheş.  
 
Tinerii de la Asociaţia Restart au încercat să facă cunoscută problema condiţiilor proaste de la Casa de Cultură inclusiv prin revista pe care o editează, „Reflect", şi care este distribuită în toate liceele din Maramureş. "Nu vom mai organiza acolo Balul Balurilor, până când clădirea nu se renovează. Mai mult, îndemn şi liceele din Baia Mare să nu mai organizeze acolo balurile bobocilor, poate astfel se va forţa o schimbare", a declarat Călin Piuian. (a.g.)  
 
***  
 
(2) Baia Mare are o Galerie de Artă demnă de timpurile noastre  
 
După două luni în care publicul iubitor de artă a pândit degeaba în aşteptarea unei expoziţii şi în care Laura Ghinea, preşedintele Filialei Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici a muncit, în praf şi zgomot, cot la cot cu echipa de meşteri, iată că marţi seară Galeria de Artă de pe Bd. Bucureşti nr. 6 a fost redeschisă. Inaugurarea cu speech-uri şi şampanie, la care a asistat un public extrem de numeros, a coincis cu vernisajul unei expoziţii de pictură, grafică şi sculptură de excepţie, intitulate „Seniorii artei băimărene".  
 
„Este o galerie minimalistă şi neutră care să permită lucrărilor de artă să trăiască şi să iasă în evidenţă. Am ales albul şi griul ca să putem face un joc de volume şi în acelaşi timp spaţiul să nu deranjeze lucrările de artă care vor fi expuse de acum înainte", a descris Laura Ghinea spaţiul modern şi extrem de elegant în care vor expune, de acum înainte, artiştii băimăreni. Proiectul a fost executat de arhitectul Puiu Ştefănescu, iar designul ambiental a fost creat de arhitecţii Ştefan Paskucz, Ildiko Mitru şi Laura Stăvar. Lucrările au costat, în total, 28.000 de euro, din care 15.000 au provenit din bugetul Primăriei Baia Mare, iar restul din sponsorizări. La inaugurare a fost prezent şi primarul Cătălin Cherecheş: "Pentru mine personal, şi abia apoi ca primar, este un moment foarte important şi emoţionant. Într-un fel, am crescut în acest spaţiu şi mi-a rămas drag. Le mulţumesc artiştilor pentru felul în care ştiu comunica cu autoritatea locală şi colegilor din Consiliul Local pentru felul în care au înţeles să sprijine demersul artistic, pentru că ceea ce inaugurăm azi aici e doar un prim pas. Mulţi dintre voi ştiţi că eu sunt un mare specialist în garduri. Şi dorim să compensăm un gard cu un alt gard", a glumit Cherecheş, făcând aluzie la gardul Coloniei Pictorilor, care va fi refăcut după un proiect modern, respectiv la gardul controversat de lângă blocurile sociale de pe str. Horea.  
 
Totodată a avut loc şi vernisajul primei expoziţii găzduite în spaţiul proaspăt amenajat: „Am avut gândul de a sărbători pe cei mai vârstici dintre artişti, în ideea în care deschidem o galerie nouă dar veche, cu oameni vechi dar noi", a punctat Laura Ghinea. Expozanţii sunt 8 artişti care au o vârstă de peste 70 de ani: Nicolae Apostol, Bitay Zoltan, Dudas Gyula, Traian Hrişcă, Traian Moldovan, Mihai Olos, Toros Gabor şi Veso Agoston. „Este o surpriză plăcută; felicitări şi pentru idee şi pentru organizare Laurei. De obicei, în perioada în care trăim noi, seniorii nu prea sunt favorizaţi. Ni se face o cinste şi mulţumim. Inclusiv Primăriei, căci avem un primar care este un sponsor al artelor plastice şi a ajutat UAP să realizeze o galerie la nivelul dorit, la nivelul oraşului Baia Mare, unde aprecierea picturii şi a artelor este o tradiţie", a opinat pictorul Veso Agoston. Pictorul Nicolae Apostol a declarat că "destinul oraşului este unul cultural şi artistic" şi i-a sugerat primarului Cherecheş să organizeze un colocviu de design în cadrul căruia participanţii să amenajeze modern un tronson de stradă, "poate, prin contaminare, se va extinde" şi în restul oraşului.  
 
Anca GOJA  
Baia Mare  
Martie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Anca GOJA - BAIA MARE CULTURALĂ (ŞTIRI) / Anca Goja : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 448, Anul II, 23 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Anca Goja : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anca Goja
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!