CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Florin Ciprian Ispas         Ediţia nr. 624 din 15 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Amely p 1 fragment roman.
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

AMELY .Fragment.P1  

 

 

Copilăria mea.Visul meu pierdut între dealuri, gândurile lipite de streaşina vieţii ce s-au legat acolo.Acolo între dealuri.Curtea mare şi largă plină de orătănii colorate, cerul ce cădea tandru peste părul meu blond şi bunica alergând cu treabă.Urca scările de zeci de ori, certa o pisică cuibărită în bucătăria de vară sau mângâia cu privirea viţelul alb ca spuma laptelui.  

-Ionele??? Ionelee?? Unde lăsaşi tată gîsca? Vrei să o omoare autobuzul?  

-Gâsca?? Gâsca e la staţie!  

Uitam prins de joacă de bietul zburător cu tot cu bobocii gălbui pe care-i căra după ea în căutarea apei. Bunicul venea încet în curte, înalt, uscăţiv, aspru ca un colonel ce inspecta trupele. Îmi era frică de el.De glasul lui.  

-Câine, câine!? Lăsaşi gâsca la poartă să o prindă vulpea? Sau ai dus-o la staţie? Ai legat-o acolo să ciugulească surcele? Du-te după ea!  

Am fugit cu ochii măriţi până în malul apei ca să găsesc animalul.Nu era nicăieri.Mărăzuia a fost din totdeauna un copil vitreg şi murdar al Amaradiei.Nici apă bună de băut, nici peşti foarte arătoşi, un susur mic şi plin de gunoaie.Cei de la compania de petrol au turnat dale mari de piatră pe care vara se adunau sute de albine şi bondari, muşte însetate.  

Unde să fie pasărea aceea? Ce mă fac dacă nu o găsesc?  

Bunicul mă urmărea atent în căutările mele disperate şi bătea cu bâta în lemnul podiştii:  

-Să nu vii acasă fără gâscă! Aoleuuu!! Păi? Eu te las cu o treabă şi tu? Mă n-auzi tu?  

Îi vedeam picioarele subţiri pe podişcă, simţeam bâta cum loveşte lemnul întins şi parcă toate se năruiau în mine.Ce să fac ?  

Atunci am cunoscut-o pe ea.Păpuşa blondă care stătea vizavi de casa noastră.Îmbrăcată în hăinuţe colorate se uita cu ochii mari albaştrii cum caut, caut:  

-Vreau să vin şi eu cu tine! Mă iei şi pe mine?  

-Dacă te muşcă vreo albină şi plângi eu ce fac? Nu e destul că nu găsesc gâsca?  

-Sunt multe albine? De ce vin aici?  

-Sunt foarte multe! Sunt mii! Vin la apă! Atâta câtă este!  

Mă uitam la ea cum cerceta fiecare bucăţică de pământ lovind cu piciorul albinele imaginare.Fiind încălţată cu cizmuliţe nu putea păţi nimic.Eu puteam păţi destule mai ales că pe picioarele mele goale se citeau semnele trecerii prin vale.  

-Dacă vrei să vii, trebuie să te ţii de mine! Să nu te loveşti!  

Cursul apei răsucit, bancuri de nisip în care zaceau de a valma roţi de cauciuc, plastice, sobe ruginite , mâncate până-n măduva de fontă, animale moarte.Fiecare familie arunca acolo animăleturile ce îşi dădeau obştescul sfârşit.Sticle, geamuri şi borcane.Un bazar trist şi nedorit.O lume aparte , tăcută , ciudată..  

-Nici urmă de gâscă! M-am fript ! O să mă omoare bunicu’ !!  

-Eu zic să ne întoarcem! Poate mă strigă bona! Nu te pot ajuta prea mult!  

-Dacă mă întorc, o să stau închis în coteţ.Mai bine aştept toată ziua până apare gâsca!  

-Eu plec.Îmi este foame şi e atât de murdar aici! Sigur sunt şi niscaiva şerpi..Brrrr !!  

A plecat încet sărind din piatră în piatră şi inima mea a tresărit.Eram singur cu gânduri de teamă şi nu găseam pasărea. Ba m-au m-ai muşcat şi nişte albine de picior, şi îmi venea să fug departe.Dar unde ? Plângeam acolo pe piatră, singur în mica mea lume..  

Nu mai era nimeni la marginea podiştii şi am început să plâng.Dar cine să mă audă? Vântul? .Prin toată căldura verii s-a pornit o pală timidă şi iarba murdară s-a scuturat de praf.Un vârtej miniatural s-a ridicat peste mine şi minune! Găsca a apărut încet cu bobocii după ea..O găsisem!.Era teafără cu bobocei cu tot!.Tocmai mi se făcuse o foame!!  

-La ora 3, te duci cu vaca!.Eu trebuie să plec la brigadă la vale iar mamă-ta nu poate să se descurce cu vite şi cu Daniel..Urci pe dealul Orgăi şi acolo vezi tu.Aveam atunci în bătătură 3 vaci şi un viţel abia născut.Cea mai bătrână dintre ele, Roza fătase cu 1 săptămână în urmă iar viţelul se întrema în fiecare zi..Pentru mine, mersul cu vitele a fost o corvoadă, programul strict, plictiseala ce se aduna, rutina..Cel mai fericit eram când norii se adunau nervoşi iar ploaia mătura cu apele sale satul..  

-Hai la masă copile.Hai că scroafa e nemâncată, trebuie să fug la deal oamenii ăia cu mâncare, am o sumedenie de treabă.  

Bunica.Pot spune că mi-a fost sprijin la bine şi la greu, mamă, prietenă, suflet.În toată copilăria mea, nu cred că mi-a dat două palme.Mă dojenea cu durere în glas de câte ori făceam prostii zicând:  

-Ooof! Copile , copile!  

-Lasă bunico, fac eu imediat!  

-Faci tu, păcatele tale! Ooof!  

 

 

 

IONEL FLORESCU(ISPAS FLORIN CIPRIAN).  

Referinţă Bibliografică:
Amely p 1 fragment roman. / Florin Ciprian Ispas : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 624, Anul II, 15 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Florin Ciprian Ispas : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florin Ciprian Ispas
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!