CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Florin Ciprian Ispas         Ediţia nr. 635 din 26 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

AMELY P4.. FRAGMENT
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

-Ce are Ana de vorbeşte aşa? E bolnavă? Nu înţeleg nimic din ce zice.Nimic!  

-Când era mică, la 4 ani, a adormit într-o leasă de lemne şi a îngheţat.  

-Ia-i spus mamei tale că ai venit cu mine?.O să iasă scandal acasă cu Stoican.Nu-l înghite pe bunicu-miu şi sigur ştie cine suntem! O să vezi discuţii!  

-I-am spus lui Gertrude.Ea are grijă de mine.Mama cred că a plecat la Petroşani.Tata citeşte toată ziua din cărţile lui militare.Nu sunt importantă pentru el.  

-Papă! Papă! Buni stuguli! Buni!  

-Zice că-s buni strugurii.Ai priceput? Hai că nu e fată rea totuşi! Vrei să o inervez puţin? Vrei?  

-Poţi? Nu dă cu barda? Am văzut ce-i poate pielea..Nu dă?  

-Nu dă cu barda în oricine.O fi nebună dar are o umbră de luciditate ca să nu dea în copii.  

Mă ridic de jos şi-i zic imitând un act sexual :  

-Anăă ? Face futa tu ?  

-Hăă ? Fi a dacu tu ! Uşine ! Spui moşica !  

Amely râde privind spre Ana iar tocmai atunci vântul se înteţeşte.  

-Ionele, ia vacile şi coboară-le încet la vale că uite ce vine! Zice Bogdan în timp ce se îmbrăca.  

Cerul s-a întunecat dintr-o dată, armate de nori nervoşi pluteau ca nişte nave de luptă, gata să ne prindă, gata să ne doboare..  

-Să intrăm în pădure că după aceea le mânăm noi la vale!  

-Ne prinde ploaia? Mi-e frică de tunete!  

-Mergi şi nu te mai uita înapoi! Să ajungem acasă odată!  

Ana s-a lăsat cu vitele ei la poalele pădurii, culegea mure impasibilă şi îi auzeam cântecele printre rapsodiile vântului.Apoi linişte.Nici un fir de vânt, nimic.Totul încremenit.Liniştea dinaintea furtunii.  

Când s-au deschis porţile cerului intram în curte şi am răsuflat uşurat.Scăpasem!  

-Cred că fată vaca la noapte, zise bunica punînd oala la foc pentru mîncare.Zambila trebuie să fete şi nu ar fi bine să o scoatem la câmp vreo 2 zile.  

-Unde e Dan? Iar a fugit la Ioana la deal?  

-Mă duc eu după el!  

Dan era cu Sorin şi Vasile la masă.Mama Ioana mi-a trîntit în faţa mea o bucată galbenă de mămăligă şi apoi nişte lobodă făcută în tigaie. Masa rotundă de lemn în mijlocul camerei.Cît ai clipi, 6 oameni mîncau cu poftă din ierburile gătite iar la final o cana mare de apă.Ce m-a uimit în copilăria mea foarte mult la oamenii ăştia: sărăcia.Nu aveau decât 3 camere în care dormeau grămadă.Se spălau la lighean sau la troacă şi de multe ori dacă ploua făceau baie.Mâncau din legumele cultivate în grădină, mămăliga şi-o procurau din bruma de porumbişte pe care o lucrau din primăvară până în toamnă.Dacă era vară, erau prune, mere, pere, câteodată corcoduşe.Ana se ducea la lucru cu ziua şi acolo primea mâncare şi ţuică.Creşteau în bătătură un purcel şi câteva zeci de găini costelive pe care uneori le mai lua vulpea sau vreun câine hămesit.Iarna, când zăpezile albe se lipeau de pământurile negre şi îngheţate, tăiau godacul şi sărbătoreau Crăciunul cu vin roşu şi caltaboşi.O viaţă pe care nu mi-o puteam închipui mie sub nici o formă.Prietenul meu Sorin, câte prostii n-am mai ticluit împreună !  

Referinţă Bibliografică:
AMELY P4.. FRAGMENT / Florin Ciprian Ispas : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 635, Anul II, 26 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Florin Ciprian Ispas : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florin Ciprian Ispas
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!