CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Florin Ciprian Ispas         Ediţia nr. 625 din 16 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

AMELY P2.. FRAGMENT
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Pe masa de sub umbrar a pus repede o tigaie de tuci cu roşii fierte şi aburinde, pâine scoasă din cuptor şi o ulcică cu ciorbă de fasole:  

-Buni’boacă mi-ai făcut?  

-E pe vatră.Vezi să nu te arzi!  

Boaca era o bucată rotundă de pâine în care bunica punea miere.Bucata nu era foarte mare , de mărimea unei gogoşi dar dospită şi foarte gustoasă.Cât am fost copil , apoi adult am apreciat bunătatea şi dulceaţa acelei bucăţele dulci de pâine!  

-Te duci cu vaca pe deal? Eu ce o să fac singură aici? Mă plictisesc! A zis Amely aşezându-se pe scaun. Dacă vin şi eu cu tine?  

-Să nu te certe colonelul.Trebuie să-i ceri voie.Dacă te iau cu mine şi vrei acasă? Eu nu vin până la 8 seara.O să plângi?.Dacă vine Stoican şi ne bate?  

-E rău? Am mai auzit de el că rupe copii pe genunchi!  

-Bate copii care nu sunt cuminţi.Are şi un câine negru.Deci , vii?.Fetele nu le bate, doar le rupe niţel codiţele! Atât!  

Mâncam iute privind pe furiş către cerul ce căpăta uşoare nuanţe vineţii.Dacă venea ploaia şi tataie mă ţinea acasă? Dormeam mai mult sau mă duceam la joacă cu restul copiilor! Vacile! Oh! Câtă plictiseală!  

 

-Sunt fată mare acum.Nu mă apucă plînsul cu una cu două.Apoi, o să mă aperi tu? Şi nu o să mă las bătută de el, nu! Doar să îndrăznească a pune mâna murdară pe mine!  

-Bine.Să fii aici în jur de ora 3.Nu mai tîrziu că mă aleargă bunicul cu boata!  

-Ionele!? Du-te şi te pune odată în pat! Mai stai la poveşti ? Nu vezi cât îi ceasu’? Ooh! Dan iar a fugit prin grădină la deal! Am să-l beşic cu urzica!  

Mi-am luat rămas bun de la ea şi gata de somn.Era răcoare în cameră şi somnul m-a răpit imediat.Camera din mijloc, mirosind a busuioc, un ceas mare adus de bunicul de pe front care ticăia acolo lipit pe perete, patul tare în care mi-aş fi dorit să dorm două zile întregi.Numai că...  

-Scoală-te! Scoală-te că e ora 3!  

-Tot tu eşti? Aşa de repede s-a făcut ora 3 ? Nu se poate! Nu e drept ! Nu !!  

-Nu aveam cu cine mă juca pe afară şi am văzut că s-a făcut ora trei! Tata a plecat la Târgu Jiu..Mergem? Hai că zbiară vaca aia zici că o taie careva ! Hai !  

-Mergem!.Vaai! Ce aş mai fi dormit!  

-O să dormi deseară, hai! M-a trimis mamaia să te trezesc!  

Cald! Un cuptor mare în care soarele prăjeşte uleiul verii.Vitele se mişcă alene prin curte până când sunt lovit în cap de razele ucigaşe.Sfinte! Se poate să fie mai cald? Îmi vine să fug în casă şi să nu mai ies de acolo decât cu forţa..La intrarea pe drumul de pământ apar copii lui Vică, nepoţii..O gloată de copii murdari, gălăgioşi cu care împart cerul albastru şi praful dintre degetele de la picioare..  

-Lăsăm vitele să meargă păscând până aproape de via lui Stoican, zice un lungan murdar şi cu hainele rupte.Mâinile lungi şi negre de mizerie arată spre colţul de vie iar fratele lui, Liviu , înjură şi aruncă cu pietre după o oaie ce se încăpăţinează să rămână pe loc  

-Să nu intre vitele în porumb! Ne omoară ţiganca dacă scăpăm vreun animal acolo! Mai ştii Ionele ce i-am făcut ieri seară? Pfoaai! Ce s-o mai inervat!  

-Destul că m-a pârât la tataie-miu că n-o respect! Baah! Hai să mergem odată că s-au scurs hainele de pe mine!  

-Vine Ana cu noi?  

-Vine.Vrea să culeagă nişte pere din deal.O să aibă grijă de vite!, Putem să ne urcăm în nucul ăla mare.  

Drumul spre dealul Orgii se înalţă încet , gropi de nisip pe lateral şi pădurea care freamătă..Mă uit înapoi suflând din greu , mă şterg pe frunte şi mân animalele mai repede.  

Ana cântă.Un cântec numai de ea priceput deoarece e handicapată.La vârsta de 4 ani au găsit-o într-o leasă de lemne îngheţată.Aşa mi-au spus ai mei.  

Ajungem pe platou în 20 de minute.Lăsăm vitele să îşi aleagă locul de păscut şi ne gândim deja la nişte struguri buni..  

 

-Vezi că Muta are toporul la ea, zice Sorin apoi se repede spre tăuraşul ce intră peste vacile lui Stoican.Muta, roşie la faţă şi cu ochii scăpărînd se apropie de vie, rupe un strugure pe jumătate copt şi goneşte câinele lovindu-l cu piciorul.Apare Stoican, un dop de om cu nişte braţe descărnate care-i atârnă pe lângă corp.  

-Fire-aţi ai dracu! Fire-aţi ai dracu, cu mama voastră de gîndaci! Veniţi aici la vie să distrugeţi munca omului!  

Luă o ramură de salcîm cu spini şi lovi cu ură oaia care se apropia.Apoi, se retrase spre căbănuţa sa aşteptînd ceva.  

-De ce ne înjură prostul ăsta? Că nu i-am făcut nimic!  

IONEL FLORESCU..  

Referinţă Bibliografică:
AMELY P2.. FRAGMENT / Florin Ciprian Ispas : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 625, Anul II, 16 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Florin Ciprian Ispas : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florin Ciprian Ispas
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!