CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Altfel de iubire
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Într‑un sat de evrei trăia un tâmplar alături de soţia sa şi de un fiu pe care‑l creşteau împreună cu dragoste. Într‑un an s‑au abătut asupra întregii aşezări o secetă cumplită şi o molimă care decimau zilnic oameni şi animale. Din cauza foametei au hotărât să părăsească satul, în speranţa aflării unui loc mai ferit de necazuri.  

Cu fiecare zi se stingeau dintre ei copii, bătrâni, dar unii îşi puteau pune speranţa în rudele, fiii, fraţii rămaşi în viaţă. Tâmplarul n‑avea decât pe soţia şi pe fiul său şi gândul acesta îl îmbolnăvea mai mult decât orice alt rău. Slăbită de grija copilului şi măcinată de boală, nu după multă vreme, femeia îşi dă duhul, fiind îngropată alături de ceilalţi morţi ai satului. Până când să se hotărască plecarea tuturor, tâmplarul cade şi el bolnav.  

Dar în clipa morţii îşi chemă fiul mai aproape ca oricând şi‑i ceru să plece alături de ceilalţi oameni fără să se mai gândească la nimic. Cu mintea sa puţină, dar cu dragoste multă în inimă, tânărul nu înţelege de ce i se cere acest lucru, după ce mereu fusese crescut pentru a fi alături de părinţi.  

Caravana porneşte, lăsând în urmă morminte şi amintirea unei vieţi devenite coşmar. Tânărul nu‑şi părăseşte părintele, copleşit şi de teama de a nu pieri în deşert fără nici un ajutor, fără apă şi hrană.  

Nu după mult timp, cu ultimele puteri, tâmplarul îi dă fiului său un săculeţ de pânză în care‑i pusese, ca merindea cea mai de preţ, ultima bucată de pâine uscată. Apoi îl roagă să facă drumul prin deşert în căutarea unui loc plin de verdeaţă, cu apă de izvor, unde să trăiască îndestulat; dar să nu deschidă săculeţul şi să nu mănânce pâinea uscată decât atunci când se va afla în acel loc. Altfel, sufletul bătrânului şi cel al soţiei sale nu se vor mântui niciodată, fiindcă pe lumea aceasta ei au avut doar un copil, singura lor nădejde, şi n‑au apucat să‑l vadă fericit.  

Fiul tâmplarului porneşte la drum, fără prea multă speranţă în viaţă, ci mai mult spre a împlini dorinţa tatălui. Ajunge din urmă caravana: leşuri peste tot, animale şi oameni, dar nicăieri vreo picătură de apă. Înaintează mereu, uneori agonizând, cu gândul că moartea este aproape.  

Toată hrana se sfârşise de mult, doar săculeţul de pânză îi ardea pielea din dreptul inimii. Căldura îi fulgera creştetul şi lui i se părea c‑o să plouă, înaintea ochilor i se făceau pânze de păianjen pe care se ţeseau oaze răcoroase şi se târa spre ele pe nisipul mişcător ca pe un val de mare. Dar dacă mănâncă doar o firimitură din pâinea cea uscată? Va prinde puteri şi va ajunge mai repede!  

Vrea să desfacă sforile pânzei, însă degetele cu pielea plesnită şi plină de sânge o scapă, o scapă mereu, mereu o scapă! Deodată, iată‑l în curtea casei lor, privindu‑l pe tâmplar cum lucrează. Chiar aude că îl trimite să îi aducă apă în burduful pe care‑l avea în mână.  

Dar de ce se ridică aşa de greu? Îşi simte tot corpul o rană, dar se târăşte pentru a‑i aduce bătrânului apă în burduf. Greu, greu, tot mai greu, tatăl său aşteaptă apa de atâtea zile, poate de săptămâni întregi.  

Deodată, în faţa ochilor i se arată oameni care aleargă spre el; au vase cu apă şi îşi va umple burduful? Se aude şiroind chiar un izvor? Dar cine îl priveşte de acolo fericit?  

Îşi revine încetul cu încetul; desenate pe apă stau în aşteptare duhurile părinţilor săi. În acele momente, în mintea lui se derula filmul copilăriei, clipe de adevărată iubire alături de cei doi părinţi, o iubire părintească, dincolo de cuvinte ... O altfel de iubire. Deschide săculeţul şi dă să mănânce pâinea uscată.  

Era o bucată de lemn.  

Ştefan Popa  

Referinţă Bibliografică:
Altfel de iubire / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1118, Anul IV, 22 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!