CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1100 din 04 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României. Al treilea dinast, în linie succesorală la Tronul României
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Alteţa sa Regală Nicolae, Principe al României s-a născut pe 1 aprilie 1985, la Meyrin, Elveţia, primind numele Nicolae de Roumanie Medforth Mills. La împlinirea vârstei de 25 de ani, prin ordinul Majestăţii Sale Regelui Mihai i s-a acordat titlul de „Principe al României” şi calificativul de „Alteţă Regală”.  

În baza Normelor fundamentale ale Familiei Regale a României care cuprind Statutul complet al Casei Regale a României promulgat prin semnătura Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României pentru a succede tuturor celorlalte Statute şi Legi ale Casei Regale, începând cu 30 decembrie 2007, Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României este al treilea în ordine Succesorală, moştenitor al Coroanei.  

Linia de succesiune la tron şi la Şefia Casei Regale a României este următoarea:  

1. ASR Principesa Moştenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României;  

2. ASR Principesa Elena a României;  

3. ASR Principele Nicolae al României;  

4. Elisabeta Karina de Roumanie;  

5. ASR Principesa Irina a României;  

6. Michael de Roumanie Kreuger;  

7. Angelica de Roumanie Kreuger;  

8. ASR Principesa Sofia a României;  

9. Elisabeta Maria Biameix;  

10. ASR Principesa Maria a României  

Prin promulgarea pe 30 decembrie 2007 la Castelul Săvârşin a Statutului complet al Casei Regale a României, Legea salică devine inoperantă în legătură cu funcţionarea Casei Regale a României. Potrivit Statutului complet, prima Moştenitoare a Coroanei este Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României:  

„În semn de recunoaştere a integrării României în Uniunea Europeană şi a obligaţiilor pe care acest lucru le presupune, în special Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Noi modificăm principiile şi practica Legii Salice, cu descendenţa exclusiv masculină, care nu va mai fi folosită la stabilirea succesiunii.  

Eu, Mihai I,  

În virtutea autorităţii pe care o am ca Şef al Casei Regale a României,  

Urmând datoria mea faţă de istorie şi faţă de urmaşii Familiei mele,  

În deplină conformitate cu valorile şi principiile Uniunii Europene, care  

Garantează fiecăruia dreptul de a-şi exprima identitatea şi idealurile,  

Acţionând în conformitate cu voinţa mea liberă,  

Fac publice următoarele decizii:  

1) Fiica mea cea mare, Principesa Margareta, va fi succesorul meu dinastic şi Şef al Casei Regale a României, după moartea mea. În cazul în care Naţiunea română şi Parlamentul României vor considera potrivită folosirea monarhiei ca formă de guvernamânt, solicit Parlamentului să renunţe la aplicarea legii salice, care nu corespunde nici drepturilor din Europa de astăzi, nici valorilor societăţii româneşti. Până când aceste lucruri se vor întâmpla, Principesa Margareta va ramâne, după moartea mea, Şeful Casei Regale a României şi Custode al Coroanei României”.  

În legătură cu acordarea titlului, apelativului şi rangului de Principe al României şi Alteţă Regală (jure sanguinis), al treilea în ordine succesorală la Tron, Principelui Nicolae de Roumanie Medforth Mills, Majestatea sa Regele Mihai ordonă:  

„Acord nepotului meu Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de „Principe al României” şi calificativul de „Alteţă Regală”. Această hotărâre va intra în vigoare în ziua când el va împlini vârsta de 25 de ani. Iau această hotărâre pentru a acorda celei de-a şasea generaţie a Familiei Regale a României o şansă în plus să-şi servească ţara, dacă vor dovedi că merită această onoare”.  

În prezent, Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României este tot mai prezent în viaţa publică din România, de cele mai multe ori alături de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta şi de Alteţa sa Regală Principele Radu ai României. Prezenţele publice ale Alteţei Sale Regale Nicolae Principe al României îi atrag simpatia şi încrederea din partea celor în mijlocul cărora se află, ceea ce argumentează şansa de a-şi „servi ţara”, aşa Cum Majestatea Sa Regele Mihai a prevăzut!  

(Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României. Al treilea dinast, în linie succesorală la Tronul României / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1100, Anul IV, 04 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!